Gjennomføring
Festspillene i Nord-Norge har definert konkrete mål og tiltak i en handlingsplan. Dette arbeidet er forankret i hele organisasjonen, og skal tas aktivt i bruk gjennom hele året fra planleggingsfasen og til festivalavvikling. Som en grønn festival jobber vi kontinuerlig med å forbedre oss. Målene vi har satt innenfor arbeidsmiljø, innkjøp, energibruk, transport, mat og avfallshåndtering bidrar til dette.
Mål
1. Bærekraftsledelse og -styring
- Vi skal utforme en egen bærekraftstrategi innen utgangen av 2024.
- Vi skal styrke kompetanse, eierskap og kultur på bærekraft. Det skal gis nødvendige ressurser for å jobbe med bærekraft i virksomheten.
2. Gjøre bevisste innkjøp
- Vi bruker innkjøpsstrategien vår aktivt for å sikre at innkjøpsbetingelsene fremmer miljø og bærekraft i alle ledd gjennom egne anskaffelser og ved å stille krav til våre leverandører av varer og tjenester om bærekraft i drift, produksjon og transport.
- Vi beveger oss i en mer sirkulær retning, der vi kjøper, produserer, forbruker og kaster mindre:
- Tilrettelegger for gjenbruk og reparasjoner fremfor nyinnkjøp, blant annet ved å ta vare på materiell fra arrangement til arrangement.
- Ser etter muligheter for sambruksløsninger og å dekke våre behov gjennom deling.
- Produserer kun et begrenset omfang av festivalmerch. Frivilligklær lages uten årstall, slik at det kan gjenbrukes over flere år.
3. Være bevisst på energibruk
- Vi skal sette inn tiltak for å redusere eget energiforbruk der det er mulighet for det.
- Vi planlegger et mest mulig bærekraftig strømforbruk med fornybar energi, og utvikler tiltak for energieffektivisering i hele produksjonen.
- Vi unngår å benytte aggregat ved utendørsarrangementer.
4. Kutte transportutslipp
- Vi har konkrete tiltak for å redusere direkte og indirekte transportutslipp.
- All lokal persontransport med bil skal være utslippsfri.
- Frem mot 2030 skal også all transport i forbindelse med festivalproduksjon være utslippsfri.
- Vi ser på alternative løsninger for å redusere utslipp ved langdistanse persontransport.
- Ved tjenestereiser etterstreber vi å benytte utslippsfri kollektivtransport der det er mulig.
- Vi tilrettelegger for økt bruk av kollektivtransport for publikum under festivalen.
5. Mat
- Vi skal redusere matsvinn med minst 50 % innen 2030, og halvparten av dette innen 2025.
- Vi skal redusere kjøttforbruket med minst 50 % innen 2030, og halvparten av dette innen 2025.
- Vi skal øke andel frukt, grønt, belgvekster og lokale sesongvarer år for år fram mot 2030.
- Vi skal bruke matvarer fra lokale småskalaprodusenter der det er hensiktsmessig og mulig.
6. Avfallshåndtering
- Vi skal redusere avfallsmengde og øke graden av materialgjenvinning år for år frem mot 2030.
- Vi skal redusere mengden restavfall med 50% innen 2030.
- Vi skal velge artikler som er gjenbrukbare eller nedbrytbare som matavfall til matservering.
- Vi skal eliminere all bruk av unødig emballasje og artikler av engangsplast innen 2030.
7. Arbeidsmiljø
- Vi legger til rette for god trivsel på arbeidsplassen ved å:
- Sørge for å ha et godt inneklima
- Skape et inkluderende og trygt miljø
- Beskytte arbeidstakers rettigheter
- Ha sosiale aktiviteter i fellesskap
- Vi har egne vernerunder og rutiner for å unngå arbeidsrelaterte skader.
- Vi skal forsikre oss om at alle ansatte jevnlig informeres om vårt HMS-arbeid.