Klassisk og samtidsmusikk på Festspillene

the_art_of_listening-4257_medium.jpg

The Art of Listening; med Valgeir Sigurðsson (tangenter), Elisabeth Klinck (fiolin) og Benjamin Abel Meirhaeghe. Foto: Joke Hendrix
Caption 
The Art of Listening; med Valgeir Sigurðsson (tangenter), Elisabeth Klinck (fiolin) og Benjamin Abel Meirhaeghe. Foto: Joke Hendrix

En av artistene er Oscar-nominert, en annen konsert foregår i totalt mørke, i kirka fremføres korverk av et av landets beste kor, - og solverv hylles av et av samtidsmusikkens beste ensembler.

 

Vi har i år sett etter artister som fornyer og tilfører den klassiske sjangeren noe ekstra. Hun legger til at festspillenes klassisk- og samtidsmusikk-program i år fremføres av noen av de fremste i sjangeren, og spenner fra sangsykluser og kormusikk til klassisk med elektroniske impulser – og nye verk.

Oscar-nominert

Søndag i Storsalen kan man få et gjensyn med den Oscar-nominerte komponisten og produsenten Valgeir Sigurðsson. Han har jobbet tett med Björk om blant annet den Oscar-nominerte musikken til filmen Dancer In The Dark.
►Kjøp billett her

Grenseløs

Hans særegne musikk visker ofte ut grensene mellom moderne klassisk musikk og elektronisk produksjon, noen ganger til et punkt hvor det ene ikke kan skilles fra det andre. Sigurðsson var på Festspillene i fjor med den populære sovekonserten.
I år har han med seg den belgiske kontratenoren og regissøren Benjamin Abel Meirhaeghe, med sin overjordiske og utrolig vakre stemme. Det er ekstremt vakker musikk som bare må oppleves.

Oppsummerer 20 år

Vokal nord oppsummerer sin over 20 år lange reise innen kormusikk siden oppsetningen av «Samiske romanser» Festspillene i 2002. I år har koret satt sammen en unik forestilling i Harstad kirke med nyskreven, samiskinspirert kormusikk og et sirlig utvalg barokkstykker, iblandet også perkusjon, orgel og saksofon.
De to stilene utfyller og driver hverandre videre, og barokkprogrammet blir en slående kontrast til de helt nye stykkene.
►Kjøp billett her

Nordisk premiere

Den britiske avisen The Guardian beskrev Riot Ensemble det som “the supergroup of top soloists playing new music”. Vi er veldig glade for at det har to konserter under festspillene. Den første er i Harstad kirke, der det presenterer et program med elektronisk kammermusikk, samt nordisk premiere på et nyskrevet verk.
►Kjøp billett her.

Tredimensjonal musikk i mørke

- Den andre konserten – i kulturhusets lillesal – er en unik opplevelse, og er neppe gjort i Harstad før – en konsert i stummende mørke.
Storavisen The Times skrev etter å ha overvært stykket at "Haas' intrikate nett av lydbiter er forbløffende ... det veksler mellom fortryllende, nervepirrende og svært forførende."
- Verket krever at musikerne, inkludert en pianist som opptrer på et presist omstemt piano, reagerer på improviserte signaler og kommuniserer med hverandre med lyd alene. Man må være der for å forstå hvor finstemt og unikt dette er. Det er en prestasjon å fremføre et 75 minutters verk i totalt mørke. Det er er enorm opplevelse av tuning, lytting og skjønnhet.
►Kjøp billett her.

Riot Ensemble, Vokal nord og Valgeir Sigurðsson med Elisabeth Klinck (fiolin) og Benjamin Abel Meirhaeghe.