Kulturnatt hos Festspillene i Nord-Norge

kulturnatt_2023.png

Velkommen til Kulturnatt hos Festspillene i Nord-Norge
Caption 
Velkommen til Kulturnatt hos Festspillene i Nord-Norge

Opplev smakebiter fra noe av det som kommer på Festspillene i Nord-Norge 2024, samt et varmt og nært møte med en ung Harstad-artist under årets Kulturnatt på Festspillhuset i Storgata 18.

 

 

 

PROGRAM

Festspillhuset (Storgata 18)

17:30 - 18:00    Smakebit / arbeidsvisning: Bianca Hisse – «Landmarks»
18:15 - 18:45    Smakebit / arbeidsvisning: Liv Hanne Haugen og Lawrence Malstaf – «Abundance»
19:00 - 19:30    Minikonsert med Sofie Ramstad
20:00 - 20:30    Smakebit / arbeidsvisning: Sondre Pettersen – «The Cry of The Earth»

 

------------------

 

Smakebit / arbeidsvisning: Bianca Hisse – «Landmarks»,

17:30 - 18:00: Smakebit / arbeidsvisning: Bianca Hisse – «Landmarks»

Landmarks (work-in-progress) er et performativt foredrag, og utstilling av skulpturer og en lydinstallasjon. Publikum blir guidet gjennom skulpturer plassert utenfor og inne i Festspillhuset. Kunstneren utfører en poetisk lesning av en tekst som navigerer gjennom ideene, inspirasjonene og bakgrunnen rundt prosjektet. Foredraget er stort sett på engelsk, men inneholder deler på norsk.

 

Om Bianca Hisse:

Den brasilianske kunstneren Bianca Hisse har sin utdanning fra Kunstakademiet i Tromsø. Hun er vist i en rekke land, og hennes kunstneriske uttrykk strekker seg fra visuell kunst til koreografi. Med sin sterke tilknytning til nord, utforsker hun grenser, koblinger og likheter på steder som ligger diametralt motsatt av hverandre på kloden.

 

------------------

 

Smakebit / arbeidsvisning: Liv Hanne Haugen og Lawrence Malstaf – «Abundance»

18:15 - 18:45: Smakebit / arbeidsvisning: Liv Hanne Haugen og Lawrence Malstaf – «Abundance»

 

Abundance er et forsøk på å skifte fokus fra knapphet til overflod og i å se nye verdier i materialer og mennesker rundt oss. Prosjektet har 3 deler:

Del 1: Et verksted i offentlig rom der plastgjenstander samles inn og smeltes om til fargerike pinner og tråder.
Del 2: En kollektiv performance der publikum blir invitert til å bygge en stor utopisk jungel med bygningsmaterialet fra verkstedet. Når konstruksjonen har fylt rommet, tas den i bruk som arena for Radio Skogen. Dette er en gruppe naboer som aksjonerer for å verne en liten skog på Tromsøya.
Del 3: En prosesjon utendørs der jungelen blir presset ut av rommet og bæres rundt i byen med allsang og stables mot ulike bygninger og lysstolper som monumentalt og fargerikt ugress.

På kulturnatt vil Lawrence presenter videoopptak fra prosessen i verkstedet, og publikum kan få kjenne på plastmaterialet. Liv Hanne inviterer til en kort, kollektiv koreografi med nordområdebevegelser. Sammen vil de gi deg et innblikk i hvor mye man svetter for å kverne plast, og fortelle deg om kunst og aktivisme i kampen om Radioskogen i Tromsø.

 

Om Liv Hanne Haugen:

Liv Hanne Haugen er dansekunstner og er bosatt i Tromsø. Utdannelse fra London og Amsterdam med lang erfaring som danser fra Belgia (Wim Vandekeybus, Pierre Droulers) og Norge (Stellaris DansTeater). Laget egne koreografier siden 1996 og knytter til seg samarbeidspartnere fra de fleste andre kunstfelt. Hennes kunstneriske arbeid er originale, preget av sterk indre drive og inspirert av det nordnorske landskapet i et globalt perspektiv.

 

Om Lawrence Malstaf:

Lawrence er utdannet industridesigner, men begynte etter hvert som billedkunstner og designer for teater og dans. Han skaper teatrale installasjoner og store mobile scenerom, og tar ofte i bruk naturelementer og avansert teknologi. Hans utstillinger og scenografier involverer gjerne publikum som «medskuespillere».

 

------------------

 

Et varmt og nært møte med Sofie Ramstad

Sofie Ramstad. Foto: Harstad Tidende, John Henry Storhaug

 

19:00 - 19:30: Et varmt og nært møte med Sofie Ramstad (Minikonsert)

Sofie Ramstad er en ung musiker og visesanger fra Harstad. Med sine sterke, selvskrevne tekster og vakre stemme har hun berørt oss igjen og igjen på kulturfestivalen NUK – Ny ung kunst, og Festspillene i Nord-Norge er svært stolte av å kunne presentere henne som en av artistene på årets Kulturnattprogram. Sofie har en formidlingsevne som er helt unik, og skriver låter vi alle kan kjenne oss igjen i. Dette blir en nær og varm konsertopplevelse som vi kommer til å ha med oss i hjertet lenge, og vi håper så mange som mulig tar turen for å lytte og heie frem en av de unge og viktige stemmene i byen vår.  

 

Om Sofie Ramstad: 

Sofie Ramstad går på musikklinja på Heggen Videregående Skole og har tidligere vært blant annet å se på Harstads visescener og på scenen som deltaker på NUK og i UKM.

 

------------------

 

Tap av kulturnatur i MoskavuotnaUllsfjord. Fotot: Visuello, DKS Oslo og Thor Egil Leirtrø.

Tap av kulturnatur i MoskavuotnaUllsfjord. Foto: Visuello, DKS Oslo og Thor Egil Leirtrø.

 

20:00 - 20:30: Smakebit / arbeidsvisning: Sondre Pettersen – «The Cry of The Earth»

«The Cry of The Earth» er Pettersens bestillingsverk til Festspillene i Nord-Norge 2024 (med arbeidstittel "The Cry Of The Earth- Oahpahusmateriála Guoddevaávuohta") - en grenseoverskridende blanding av nordisk jazz, urgammel joik, moderne elektroniske klanger, videokunst/lyskunst og tekster knyttet til tap av natur og samisk kultur. 

Pettersen intervjuer i skrivende stund eldre mennesker fra hans sjøsamiske slektsområde i Moskavuotna/Ullsfjorden om fornorskningsprosessen. Natur og kultur er det samme på nordsamisk, så prosjektet undersøker også tapet av natur gjennom intervjuer med klimaforsker i FNs Klimapanel; Snorre Kverndokk. Prosjektet er inspirert av den nye rapporten fra Sannhets- og Forsoningskommisjonen om fornorskningen av samer/kvener/skogfinner.

Under Kulturnatt vil Sondre vise frem noe av intervjumaterialet fra Ullsfjorden så langt. Han vil ha med den anerkjente trommeslageren Snorre Bjerch, kjent fra samarbeid med samiske artister som for eksempel Frode Fjellheim/Transjoik eller Mari Boine. Sammen vil de utforske hvordan musikken kan møte intervjumaterialet på møter som skaper nettopp symbolske rom fortransformasjon og bearbeiding.

 

Om Sondre Pettersen:

Sondre Pettersen er en norsk/samisk musiker/komponist med kvenske røtter. Han har bachelor i jazzvokal fra Jazzlinja i Trondheim, master i joik og bærekraft fra UiB og Universitet Nord (med Frode Fjellheim som veileder) og erfaring som universitetslektor ved både NMH (Oslo) og Griegakademiet (Bergen).