Vinnere Ungkunststipend 2017

To nye spennende prosjekter er klare for Festspillene i Nord-Norge neste år. Det er nå klart at mottakere av Festspillenes Ungkunststipend 2017 blir prosjektene ”Rykk tilbake til start” og ”KviskreKlan”, som dermed skal ha premiere under Festspillene 2017.

Festspillene har mottatt 17 søknader på Ungkunststipend, innen søknadsfristen gikk ut 2. mars. For 2017 tildeler Festspillene i Nord-Norge ut to stipender på 150.000 kroner.

- Med Ungkunststipendet ønsker Festspillene i Nord-Norge å bidra til at unge artister og kunstnere får rom til å satse og ryggdekning til å tenke nytt, stort og ta sjanser. Juryen er meget fornøyd med svært høy kvalitet på prosjektene som kom inn denne gang. De to prosjektene som ble valgt ut overbeviste juryen med sin dristighet og nyskapning i dagsaktuelle prosjekter. Bak ”KviskreKlan” står unge kunstnere som tør å sette fokus på usynlige maktstrukturer og ”Rykk tilbake til start” er et superaktuelt, dristig prosjekt som visker ut skillet mellom politikk og kunst, noe som er høyaktuelt for både Festspillene og Nord-Norge, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Prosjektet ”Rykk tilbake til start” med Kristine Myhre Tunheim (30) og Rakel Karoline S. Nystabakk (27)  fra henholdsvis Sørreisa og Sørfold, er mottakere av det ene Ungkunststipendet på 150.000 kroner. Initiativtakerne bak ”KviskreKlan” som også tildeles 150.000 kroner, ønsker å være anonyme, som en del av konseptet.

Juryen som tildeler både Ungkunststipend  og Turnétilskudd har bestått av Bente Andersen (kunstnerisk leder Samovarteateret), Thomas Litangen (prosjektleder Antihype, agent og manager i plateselskapet ”Audun og Thomas”), Henrik Somdal (utstillingsleder Nordnorsk Kunstnersenter), Sølvi Katrine Andersen (produsent scenekunst Festspillene) og Maria Utsi  (festspilldirektør).

Forestillingene settes opp under Festspillene i Nord-Norge 2017, som arrangeres 24. juni – 1. juli.

 

BESKRIVELSER AV PROSJEKTENE

Rykk tilbake til start

I prosjektet møtes scenekunstner Kristine Myhre Tunheim og musiker/komponist Rakel Nystabakk for å lage en overlevelsesplan for 2017-mennesket. Tunheim og Nystabakk vil reise ut og intervjue folk i Nord-Norge om overlevelsesstrategier og krisehåndtering. Kan nordnorsk historie, samtid,  folkemusikk og multikulturalisme hjelpe oss å håndtere en brutalisert verden, hettekledde nynazister og nettroll? Kan det være at det handler om noe så enkelt som god, gammeldags folkeskikk? De to unge kunstnerne vil bruke våpenet de håndterer best, nemlig scenekunst, til å stå opp, si fra og slå et slag for godhetstyranniet. Folkemusikk, iblandet et moderne elektronisk uttrykk, danner grunnlaget for en forestillingen i landskapet mellom performancekunst og moderne fortellertradisjon.

 

KviskreKlan

KviskreKlan er en performativ hviskelek som stiller spørsmål ved eierskap, sensur, lukkede miljøer og rekruttering. Rollen som tilskuer til en kunstnerisk aksjon gir innpass til klanen, som umiddelbart gjør deg til eier og skaper. Med medlemskap følger adgang til hovedkvarteret og materiale til å okkupere gjennom kunstutrykk. I krysningen mellom kunsthistoriske referanser og militære koder, utforskes språkets definisjonsmakt - er det BARE et rykte?

Forestillingen vil starte med en hemmelig seremoni parallelt med og i skyggen av den offisielle festspillåpningen. I løpet av hele uken vil prosjektskaperne, verve medlemmer og utføre aksjoner, FLERE OG STØRRE AKSJONER!

Dekknavn

gå i dekning

Hysj hysj

 

Hovedkvarter

hysj hysj

 

bomberom?

kodelås

lyttekabler

hysj hysj

 

dada-masj

installasjons-apell

 

stridsvogn

 

vi verver, vokser, infiltrerer

i bybildet, lydbildet, hovedkvarter

 

bare et rykte?