I 2016 tok Festspillene i Nord-Norge kontakt med UiT, Norges Arktiske Universitet, på bakgrunn av et ønske om å revitalisere NUK. Et forskerteam fra UiT innledet dermed et følgeforskningsprosjekt som skal strekke seg over 3 år, fra 2017-2019.
I 2017 var målet med forskningen i å produsere kunnskap om det bestående, og det som ble utforsket var hvordan NUK fungerte med hensyn til full deltakelse på den enkelte unge deltakers premisser. I første omgang innebar dette å undersøke hvilke former for deltakelse som kunne identifiseres på NUK og hvilke faktorer som påvirket den enkeltes muligheter for deltakelse.
På bakgrunn av funnene formulerte forskerne en rapport som ble delt og diskutert med en referansegruppe fra NUK i januar 2018. Ved NUK 2018 skal forskerne følge opp endringer som er gjort, og produsere og samle ny kunnskap sammen med deltakere, instruktører og arrangører. Spørsmålet som utforskes er stadig hvordan NUK fungerer med tanke på inkludering og deltakelse på den enkelte unge deltakers premisser.
Forskningsmetoden innebærer observasjoner, intervjuer og samtaler. Både deltakere, ledsagere, instruktører og arrangører vil kunne bli intervjuet både før, under og etter NUK-uka. Forskerteamet vil være tilstede under hele festivalen.
Fordi NUK befinner seg i en revitaliseringsprosess handler forskningen i bunn og grunn om å bidra til å utvikle festivalen i en bærekraftig retning, og forskerne skal være bidragsytere og katalysatorer i forandringsprosessen. Forskningen baserer seg på- og omfavner, at alle aktører sitter på verdifull kunnskap. Gjennom forskningen skal vi sammen gi mening til det som utforskes og finne nye, produktive løsninger. Forskerne skal bidra til å samle, analysere og systematisere kunnskapen, og til å gjøre den tilgjengelig.