I en samtid preget av klimaendringer, flyktningkriser og undergangsfantasier vender Native@home seg mot kunsten som et sted for fremtidstro. Utstillingen tar opp spørsmål om å finne hjem og føle seg hjemme. Håpet er å finne nye perspektiver på hvordan vi kan leve sammen med hverandre og våre omgivelser.
Sigbjørn Skådens roman Fugl (2019) fungerer som et viktig bakteppe for utstillingen. I boken har en gruppe mennesker forlatt Jorden i jakten på nye territorier og ressurser. Reisen ender på en gold planet de kaller Heim. Fastlåst og isolert i den nye kolonien kjemper beboerne med de samme problemene som de forsøkte å reise fra. Noen ser en frihet i å slette alle bånd til fortiden. Andre vil ikke glemme det som har gått tapt.
Native@home vender seg både bakover og utover i søken etter nye tilganger til nåtiden og fremtiden. Utstillingen er en øvelse i sameksistens: Her møtes kunstverk fra forskjellige tider og steder som bærer med seg ulike historier, erfaringer og kunnskapsformer. Felles er at de alle kretser rundt landskaper, kropper og felleskap i forandring.
Utstillingen rommer både overlevelseskunst og overleveringskunst: Her er klær, trommer og saltflasker side om side med stjernebilder og kart av ytre og indre landskap. Verkene handler ikke bare om hvordan vi navigerer i møte med ytre forhold, men også om hvordan vi kan få sjelen med.
Deltagende kunstnere: Matti Aikio, Tanya Busse, Whess Harman, Niilas Helander, Merritt Johnsson, Sigbjørn Skåden, Sami Girl Gang.
Kunstverk og gjenstander utlånt fra Sámi Dáiddamágasiidna (Samisk kunstmagasin) ved RiddoDuottarMuseat i Karasjokav Ellen Kitok Anderson,Eva Delving-Wiklund,Folke Fjällström,Asbjørn Forsøget, Gunvor Guttorm, Josef Halse, Marja Helander, Geir Tore Holm, Arnold Johansen, Magga Karlsen, Håvard Larsen, Randi Marainen, Hans Ragnar Mathisen, Elly Mathilde Novvale, Lars Pirak, Maria N. Rakhleeva, Andreas Sarri, John Andreas Savio, Nils Aslak Valkepää, Ingunn Eldbjørg Utsi.
Utstillingen er kuratert av Carola Grahn.
Utstillingen er produsert i samarbeid med kunsthistorier Mathias Danbolt og Kristoffer Dolmen, Direktør for Sámi Dáiddaguovddáš (Samisk senter for samtidskunst). Utstillingen og samtaleprogrammet er støttet av Fritt Ord.
Se også samtaleprogrammet i utstillingen med arrangement hver dag.