Kunst- og kulturfeltet har lenge hatt fokus på mangfold. Samtidig forblir kunstverden stadig lukket for mange utøvere til tross for at det finnes kompetanse og mennesker som kan bistå i utformingen av inkluderende kunstprosjekter og praksiser. Hvordan kan kunst- og kulturfeltet jobbe sammen for å åpne kunstverdenen for flere og ulike utøvere? Vi ønsker ledere, kunstnere, fagpersoner og fasilitatorer fra hele feltet velkommen!
PROGRAM
10.15-10.45: Kaffe og registrering
10.45-10.55: Offisiell åpning av konferansen
10.55-11.10: Key Note – Viktig å synliggjøre de usynlige
Leder for Nordic Black Theatre og vinner av Kulturrådets ærespris 2020, Cliff Moustache, legger en kritisk forståelse av mangfoldsbegrepet til grunn for dagens diskusjoner, og reflekterer over hva som kreves av samarbeid og tenkning i kunst- og kulturfeltet for at kunstverdenen skal kunne åpnes for flere og ulike utøvere.
11.10-11.30: Mangfold i Blindsonen
Forskere fra Norges Arktiske Universitet oppsummerer 25 år med forskning og kunstnerisk utvikling i møtet med en kunstverden som forblir lukket for mennesker med kognitive og kroppslige funksjonsnedsettelser. Hva skal til for å åpne kunstfeltet for flere og ulike utøvere?
11.30-11.40: Kortfilm
Vi viser kortfilmen «I kjærlighetens navn», av Line Ramsøe Bredesen.
11.40-12.00: Inkludering som kunstnerisk prinsipp
Filmskaper og produsent Bård Kjøge Rønning forteller om sitt samarbeid med Line Ramsøe Bredesen. Hun var en regissør og manusforfatter med Down Syndrom, men i møtet med Bård var hun først og fremst en kunstner. Hvilke strategier og tankesett krevdes av han i møtet med Line? Hvordan kunne han med sin kompetanse legge til rette for at hennes visjon fikk være definerende i den skapende prosessen? Hva ga det til kunsten? Og til sist - hvordan opplevde han møtet med andre aktører i kunstfeltet, da han og Line skulle utvide sitt samarbeid og bringe Lines prosjekter ut i verden?
12.00-12.15: Key Note: Et krafttak for mangfold – ja, men til hvilken pris?
Leder for NyUngKunst, Tine Skjold runder av dagens innledende del med refleksjoner rundt inkludering, mangfold og kunstnerisk kvalitet. Med bakgrunn i erfaringer fra NUK som en inkluderende arena for skapende prosesser for unge med kroppslige og kognitive funksjonsvariasjoner, reflekterer hun rundt hvordan vi kan fange opp og forvalte utøvere som skaper på måter som ikke nødvendigvis samsvarer med ens gjeldende kunstforståelse.
Workshopene foregår kun i Bodø, innsikt deles etter konferansen.