Panelsamtale om kunstverdenens intresse for ”den andre”. Kommer de siste års interesse for samisk kunst i Norge til å holdes ved like? Hva skjer nå og hva skjer senere? Joar Nango, Carola Grahn, Britt Kramvig, Jérémié McGowen og Mathias Danbolt.
Britt Kramvig er sosialantropolog og professor ved Institutt for reiseliv og nordlige studier ved UiT Norges arktiske universitet. Hun arbeider bl.a. med urfolksperspektiver på kultur, kunnskap og politikk i Arktis.
Joar Nango er en av de mest særegne og annerledestenkende kunstnerstemmene i Arktis i dag, som i skjæringspunktet mellom arkitektur, kunst, design og filosofi stiller nye spørsmål om vår samtid.
Mathias Danbolt er kunsthistoriker og kritiker. Han har en PhD i kunsthistorie fra Universitetet i Bergen og arbeider blant annet med kunst og politikk i skjæringspunktet mellom queere, feministiske, antirasistiske og dekolonialistiske perspektiver. Han er ansatt som lektor i kunsthistorie ved Københavns Universitet.
Jérémie McGowan har vært direktør for Nordnorsk Kunstmuseum siden mars 2016. Han er kunstner og designer med en PhD i kunsthistorie og teori fra University of Edinburgh.
Carola Grahn er kunstner og årets kurator for Festspillutstillingen. Grahn er sørsamisk og er basert i Malmø. Grahn er utdannet på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm og arbeider tematisk og idébasert, først og fremst med materialisering av tekst, installasjonsstrategier og skulpturelle medium. Hun interesserer seg i maktstrukturer og sosiale konstruksjoner, primært i forhold til etnisitet og kjønn.
Arrangementsprogrammet er utviklet i samarbeid med forskningsprosjektet "Okta: Kunst og friksjonsfylte felleskap i Sápmi", finansiert av Norsk Kulturråd og Statens Kunstfond, samt finansiering fra Danmarks Frie Forskningsfond.
Utstillingen er produsert i samarbeid med Kristoffer Dolmen, Direktør Sámi Dáiddaguovddáš (Samisk senter for samtidskunst), Karasjok. Takk til RiddoDuottarMuseat ved direktør Anne May Olli for utlån av gjenstander fra Sámi Dáiddamágasiidna (Samisk kunstmagasin), Karasjok.