Open Call-prosjekter og mentorer for 2021

Open Call 2020-2021: Katarina Skår Lisa, Agnes Ida Pettersen/Eline Hellerud Åsbakk og Maja Skogstad

Festspillene i Nord-Norge har de siste årene åpnet opp for nye prosjekter og samarbeid via vår Open Call-ordning. Festspillene satser på co-produksjoner og ønsker å gi muligheten for produksjonstilskudd til det frie felt i nord. I 2019 ble ordningen revitalisert i samarbeid med Talent Norge og Sparebank1 Nord-Norge, der et nytt mentorprogram for prosjektene ble introdusert. Nå er prosjektene valgt ut og koblet til mentorer. 

Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir er strålende fornøyd med de utvalgte prosjektene og ser frem til å følge prosessen med mentorene, men også til arbeidsvisning i 2020 før endelig premiere i 2021.

- Felles for prosjektene som er valgt ut er at de er svært nyskapende, sjangeroverskridende og samfunnsaktuelle. Vi har hatt støtte fra Ferske Scener og Hålogaland Teater i utvelgelsesprosessen, og det er virkelig inspirerende å se det høye kunstneriske nivået i det frie feltet i Nord-Norge, sier Ragnheiður Skúladóttir.

Mentorene er internasjonale kunstnere eller programmerere/kuratorer, og håndplukkes til prosjektene av Festspillene i Nord-Norge sammen med kunstnerne i «open call»-prosjektene. Mentorene følger prosessen hele tiden og møter kunstnerne 4-6 ganger under utviklingen, enten personlig eller via Skype etc. 

- Mentorene som er koblet mot årets Open Call-prosjekter er internasjonale autoriteter innenfor sine felt og som har en rekke vellykkede produksjoner bak seg. Vi har representanter fra TheaterReplacement i Canada, Brokentalkers fra Irland, og Arts Admin i England, sier Skúladóttir.

Dansekunstforestilling fra Oslo- og Varangerbasert kunstner

Prosjektet «Čázevulošnieida – Undervannsjenta» er en interdisiplinær dansekunstforestilling for familier og barn mellom 4 og 6 år av Katarina Skår Lisa. Katarina Skår Lisa er koreograf, pedagog og danser, som bærer samiske røtter fra Varanger. Hun arbeider i skjæringspunktet mellom scenekunst, koreografi og poesi, hvor forholdet mellom landskap og natur, menneske og kultur står henne nært som tematikker i arbeid. Prosjektet tar utgangspunkt i en sjøsamisk fortelling fra Varanger og flere andre kunstnere er medvirkende med sine perspektiver. I utviklingsprosessen av «Čázevulošnieida – Undervannsjenta» vil Maiko Yamamoto fra TheaterReplacement i Vancouver fungere som mentor og støttespiller for prosjektet.

- Gjennom Festspillenes Open Call har jeg søkt en mulighet til å realisere et samarbeidsprosjekt som jeg er svært spent på. Festspillene ser jeg på som en viktig kunstarena i nord, og vil være et stort og viktig holdepunkt for prosjektet. Det er spennende at en Open call har rettet lys blant annet mot kunst for barn, og at fortellinger basert i nord kan komme til liv på ulike vis. Jeg ser spesielt frem til å bli kjent med Maiko Yamamoto som vil være mentor under arbeidet. Det at hun allerede fokuserer på samarbeid- og interkulturelle kunstprosjekter, blant annet for barn, gjør at hun allerede er en inspirasjon med sine tidligere erfaringer. Jeg er takknemlig for å ha sjansen til å bygge en bro til Canada gjennom møtet med Yamamoto, sier Katarina Skår Lisa.

Audiovisuell forestilling fra Målselv-skuespiller

Prosjektet«Fra Havet»skal bli en audiovisuell forestilling om klimaangst, sammenhenger og mørke av Maja Skogstad. Maja Skogstad er frilans skuespiller fra Målselv i Troms. Hun arbeider bredt i det utøvende feltet både innen TV/Film, teater, dans og som instruktør. Skogstad har teater- og skuespillerutdanning fra Høgskulen i Volda, University College og Falmouth og Høgskolen i Oslo. Hun har også stor lidenskap for naturopplevelser, både i skogen, på fjellet og på havet. I arbeidet med «Fra Havet» vil Skogstad følges spesielt opp av Gary Keegan fra det irske kompaniet Brokentalkers, kjent fra «I have no mouth» på Festspillene i 2018.

- Med gammelt ishavsblod rennende i årene har jeg en spesiell dragning mot nettopp ishavet og isødet. Jeg var deltaker på NUK i Harstad da jeg var 14 år, og i 2015 viste jeg masterprosjektet mitt «Å Være Nord» under Festspillene. Jeg synes det er stor stas å samarbeide med Festspillene i den kommende produksjonen «Fra Havet», og ser frem til prosessen med Gary Keegan, sier Maja Skogstad.

Musikk, dans og live-tegning møter klimakrise

«Øvelser i å holde seg oppe» av Agnes Ida Pettersen og Eline Hellerud Åsbakk er en konsertforestilling som handler om det å fortsette å prøve, og er en utforskning av menneskelig skaperkraft og destruksjon. Komponist Agnes Ida Pettersen fra Harstad skriver oftest for tradisjonelle ensembler. Strykerensembler bestående av fioliner, bratsj, cello og kontrabass er gjerne rammen, men hun tar gjerne i bruk uventa virkemidler for å få det til å lyde slik hun vil. Eline Hellerud Åsbakk er en sanger og låtskriver/ tekstforfatter fra Tromsø. Hun har gjennom flere år har hentet inspirasjon fra den nordnorske tradisjonsmusikken, både gjennom eget jazzband, folkpopbandet Durmål og i samarbeid med en rekke profesjonelle utøvere. Eline har mottatt flere priser og stipender for sin musikk.

- Dette prosjektet har blitt til som en følge vår gjensidige respekt for hverandre og sammenfallende musikalske interesse. Ambisjonen er å se på hvordan vi egentlig greier å holde oss oppe i møte med usikre fremtidsutsikter? Det skal vi undersøke i en forestilling som inneholder musikk, dans og tegning. Vi er superglade for å ha med Festspillene og vår mentor Róise Goan på dette, sier Agnes Ida Pettersen og Eline Hellerud Åsbakk.

 

Open Call-prosjekter 2020-2021

Maja Skogstad: Fra Havet. 
En audiovisuell forestilling om klimaangst, sammenhenger og mørke. 
Mentor: Gary Keegan fra Brokentalkers.

Agnes Ida Pettersen og Eline Hellerud Åsbakk: Øvelser i å holde seg oppe.
Etyder av Agnes Ida Pettersen for fire kontrabasser og sang i følge av dans og live- tegning.
Mentor: Róise Goan fra Arts Admin i London.

Katarina Skår Lisa: Čázevulošnieida – Undervannsjenta.
En interdisiplinær dansekunstforestilling for familer og barn (4 - 6 år). 
Mentor: Maiko Yamamoto fra TheaterReplacement i Vancouver, Canada. 

Kunstnerisk team:
Danser- og skapende utøver: Marte Fjellheim Sarre
Joiker- og fysisk skuespiller: Ingá Márja Sarre
Sjonglør: Diego Lavin Belda
Kostyme- og tekstildesigner: Ramona Salo Myrseth
Komponist- koreograf og musiker: Simen Korsmo Robertsen
Visuell kunstner- og illustratør: Tanja Thorjussen
Arkitekt: Don Lawrence
Kunstnerisk ansvarlig, koreograf- og utøver: Katarina Skår Lisa