Visste du at Norges siste heksebrenning fant sted i Kvæfjord i 1695? Og vil du vite mer om hvordan trolldomsforfølgelsen i Finnmark har blitt behandlet i kunsten - og særlig på forestillingen Háiresis - til hvem gir du din sjel? Historiker Rune Blix Hagen og bachelorstudent Ida-Annie Hakvåg deler innsikt i denne sentrale historien fra vårt nærområde.
STRAFFET MED ILD OG BÅL
I nabokommunen til Harstad, Kvæfjord, fant Norges siste heksebrenning sted i november 1695 da Johanne Nielsdatter fikk sin dødsdom for utøvelse av farlig trolldomskunst. Student Ida-Annie Hakvåg har nylig levert sin bacheloroppgave i historie ved Universitetet i Tromsø omkring trolldomsprosessen mot Johanne. Ida-Annie er den første som behandler Norges siste heksesak i en større sammenheng. Hun har kastet nytt lys over saken og vil fortelle om de funnene hun har gjort. Hvorfor fikk Johanne dødsstraff? Hva ble hun anklaget for? Hvem dømte henne, og hvilke lovhjemmel lå til grunn? Hvorfor ble ikke dødsdommen anket? Og var Johanne Nielsdatter virkelig Norges siste dømte trollkvinne?
TROLLDOMSFORFØLGELSEN I NORD
For nøyaktig 10 år siden, på Sankthansaften i 2011, åpnet Hennes Majestet Dronning Sonja det storstilte heksemonumentet, Steilneset Minnested, i Vardø. Stedet er til minne om de over 90 menneskene, flest norske kystkvinner, som fikk dødsdom i forbindelse med den voldsomme og brutale trolldomsforfølgelsen i Finnmark. Mange av de kvinnene som ble brent kom opprinnelig fra store deler av Nord-Norge, ikke minst fra Senja- og Harstad området. Sentral i Steilneset Minnested står en kraftfull installasjonen utformet av den fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois (1911-2010). Historiker Rune Blix Hagen deltok i den første fasen av planleggingen av minnestedet og vil fortelle om de spørsmål Bourgeois hadde i forbindelse med utarbeidelse av kunstverket. Hagen vil så sette hekseforfølgelsen inn i en større europeiske sammenheng. Han vil dessuten komme inn på hekseprosessenes historiebruk slik den kommer til uttrykk i den aktuelle forestillingen «Haíresis – Til hvem gir du din sjel».