Festspillene gir musikkstudenter en scene
Jazz, brass, rock, sangsykluser og musikk fra et sprinkelanlegg. Det tar studenter fra musikkonservatoriet ved UiT med seg til Harstad når de skal presentere seg.
UiT Norges arktiske universitet har i mange år vært en samarbeidspartner for Festspillene i Nord-Norge. I år testes det for første gang ut å bruke noe av midlene fra UiT direkte til stipendier, for å sikre mer aktivitet fra studentene inn i festivalen.
Strategisk samarbeid
Alle prosjektene er plukket ut av en jury, og totalt deles det ut 100.000 kroner. Ordningen er en del av det strategiske samarbeidet mellom Festspillene i Nord-Norge og UiT.
- Juryen har gjort en kjempejobb med å velge ut prosjekter og samarbeide med Festspillene, så jeg tror dette er kommet for å bli. Og jeg ser for meg å teste dette ut med flere festivaler for å få mer engasjement fra UiT, sier viserektor Rikke Gürgens Gjærum..
Kunstnerisk tilknytning
For Festspillene betyr samarbeidet et bredere program, og muligheten til å vise frem noen av fremtidens toneangivende musikere og prosjekter i nord.
– Vi er glade for at vi kan være en arena for studentprosjektene. Vi har lenge hatt et svært godt og fruktbart samarbeid med UiT, spesielt på det akademiske feltet, så det er svært gledelig at vi også nå får en tettere og direkte tilknytning til den kunstneriske delen av UiTs virksomhet, sier produsent for musikk i Festspillene i Nord-Norge, Lasse Mellingsæther.
Praksisarena
– Som eneste institusjon i landsdelen utdanner UiT kunstnere og musikere til et mangfold av roller og arbeidsoppgaver i kulturlivet, sier Solmund Nystabakk, visedirektør for utdanning ved Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK). Han legger til at samarbeidet med Festspillene i Nord-Norge er en høyrelevant praksisarena og et viktig kontaktpunkt med det yrkesfeltet studentene våre sikter seg inn mot.
- Men framfor alt er det en plattform hvor de får vise fram sine egne prosjekter for både festivalpublikum og andre festivalaktører, sier Nystabakk.
Sprinkler-musikk
Studentprosjektene starter allerede når Festspillene åpner. Det er en ► lydinstallasjon i Svalbardparken, der Nils Nielsen vil sette ut en rekke trommer av skrapved, regntøystekstiler og lastestropper. I midten står et sprinkleranlegg, som skaper lyd når vannet treffer trommene.
– Med dette stykket ønsker jeg å aktivere det offentlige rommet i Svalbardparken gjennom lyd og vanning og invitere alle til å bli med, sier Nielsen.
Kaffebar-musikk og baluba
Søndag er det ► Blåsebaluba i SNN-parken på Havnepromenaden. Sju studenter trakterer rekke ulike blåse- og slagverksinstrumenter, som utgjør et fargerikt og spennende lydbilde. Her får dere høre kjente og ukjente låter, kamuflert i fengende rytmer, lekne melodier og mye energi.
Mandag inviterer ► Synne Mariussen og Jonas Eskeland til et musikalsk møte på Esencia kaffebar, der de fremfører Lori Laitmans to sangsykluser for mezzo/sopran og alt-saxofon.
Rock og jazz
Fredag er det jazz og rock på Ludo bar og scene. Det blir en konsert for alle, med alkoholfri servering.
► Coolgate er et ferskt og lovende band fra Tromsø. Bandet består av fem fornøyelige Tromsø-gutter som bobler over av ungdommelig energi og musikalsk talent.► Dunder er et nyoppstartet rockeband som snuser på jazzen. Det har latt seg inspirere av band som Krokofant og Elephant9.
– Ta med ørepropper for dette kan bli høyt, sier bandet selv.
Nyhetsarkiv
- 11.12.2024
- 05.12.2024
- 29.11.2024
- 30.10.2024
- 16.10.2024
- 15.10.2024
- 14.10.2024
- 24.09.2024
- 17.09.2024
- 10.09.2024