Inviterer til folkekor – bli med på Sang til byen
Festspillenes byfest får en storslått finale lørdag 29. juni, når hele byen er invitert til å synge sammen.
Vi håper å fylle Generalhagen med sangglade mennesker som stemmer i på «Sang til byen» av Ola og Kari Bremnes, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir og Dag Erik Enoksen i kor. De er samstemt på at dette vil bli en ekstraordinær musikkopplevelse for alle som blir med.
Fineste gaven
– Jeg tror det er den fineste gaven man kan gi til en kulturinstitusjon som har eksistert i 60 år i denne byen, sier Enoksen, og fortsetter: Det koster ingenting, og folk kan komme og være med og ta del i denne stunden. Det er en lavterskel-gave som alle kan gi, og hvis folk møter opp, blir det fantastisk. Det er en mulighet til å virkelig gjøre denne lørdagen til en solskinnsdag uansett vær, sier han.
Fra starten av
Sammen skal det synges «Sang til byen» av Ola og Kari Bremnes. Arne Dagsvik har laget helt nytt korarrangement, slik at alle kan være med – uansett hvilken stemme de har.
- Vi har med etablerte korister og musikere som har øvd på forhånd, så vi vet dette blir bra. I tillegg har flere kor meldt sin ankomst, og så er hele byen invitert. Klarer vi å fylle Generalhagen, så blir det et minne for livet, sier Skúladóttir, som legger til at allerede under de første Festspillene i 1965 var fem kor med på den offisielle åpningen – og nå blir dette selve finalen i Generalhagen på 8 dagers jubileumsbyfest.
Øver først
– Vi starter med en felles øvelse, slik at alle kan finne sin plass og stemme i dette korfellesskapet. Dette er en sjelden mulighet til å delta i et større musikalsk fellesskap, hvor vi sammen kan feire både Festspillenes og Harstads rike kultur og historie, sier han, og minner oss på at Harstad ble utrop som landets første offisielle korby – og har til og med sin egen sangbok.
Livsforlengende
Enoksen er klar på at folk bør synge mer.
– Sang og koraktivitet er ikke bare en fantastisk opplevelse for publikum – det har en rekke helsefremmende fordeler. Men kanskje enda viktigere: korsang gir en følelse av fellesskap og tilhørighet, og derfor håper vi flest mulig blir med. Ved å samles for å synge, styrker vi båndene til hverandre og til vår by, og vi feirer vår felles identitet.
- Vi håper at folk vil se verdien i å delta og bidra til denne unike feiringen. Det er en fantastisk mulighet til å samles og feire vår kulturinstitusjon, og vi tror det vil bli en minneverdig opplevelse for alle som deltar, sier de to klangfullt.
---
Det er mange fordeler ved å synge. Spør du ulike faggrupper, vil de trekke frem ulike aspekter ved å synge, og Enoksen er enig:
Sosiale fordeler:
Fellesskap: Å synge i kor gir en sterk følelse av tilhørighet. Det er en flott måte å møte nye mennesker og bygge vennskap.
Teamarbeid: Kor krever samarbeid, og deltakerne lærer å lytte til hverandre og jobbe sammen mot et felles mål.
Fysiske fordeler:
Pustekontroll: Sang forbedrer pusteteknikker og kan ha positive effekter på lungekapasitet og generell respirasjonshelse.
Holdning: God sangteknikk krever en riktig kroppsholdning, noe som kan føre til bedre holdning generelt.
Mentale og emosjonelle fordeler:
Reduksjon av stress: Sang frigjør endorfiner og oksytocin, som kan redusere stress og angst.
Forbedret humør: Det å synge sammen med andre kan gi en følelse av eufori og lykke.
Selvuttrykk: Gjennom musikken kan kormedlemmer uttrykke følelser og tanker som kanskje er vanskelig å uttrykke på andre måter.
Kognitive fordeler:
Minne og konsentrasjon: Å lære og huske tekster og melodier forbedrer hukommelsen og konsentrasjonsevnen.
Språkutvikling: Å synge på forskjellige språk kan forbedre språkferdigheter og uttale.
Kunstneriske og kulturelle fordeler:
Musikalsk utvikling: Kor gir muligheten til å utvikle musikalitet og forståelse for musikkteori og praksis.
Kulturell bevissthet: Gjennom repertoaret kan kormedlemmer lære om forskjellige kulturer og musikktradisjoner.
Nyhetsarkiv
- 11.12.2024
- 05.12.2024
- 29.11.2024
- 30.10.2024
- 16.10.2024
- 15.10.2024
- 14.10.2024
- 24.09.2024
- 17.09.2024
- 10.09.2024