Hvilken rolle spiller urfolks kunst og kultur i kampen for rettigheter, ytringsfrihet og fred? Kan man si at kunst og kultur har vært og er fremdeles et viktig politisk verktøy i urfolkskampen?
Vi bringer inn perspektiver fra Canada, Sápmi og Guatemala med noen av verdens fremste urfolksartister. De er alle moderne kulturbærere som bruker kunsten som verktøy for å fremme politiske ytringer og påvirke de politiske bestemmelsene. I samtalen skal de diskutere hvilken verdi og rolle urfolkskunsten har, versus vestlig kunst. Hvorfor har kunsten blitt et så viktig talerør for urfolk i verden? Publikum får også høre de personlige beretningene om hva som inspirerer og motiverer urfolksartistene i kunsten. Når innså de at de måtte bruke musikken som våpen og hva inspirerte de?
Panelet består av strupesangere og inuitter Tanya Tagaq og Jeremy Dutcher fra Canada. Sofia Jannok fra svensk side av Sápmi og Máret Ànne Sara fra norsk side av Sápmi.
Tanya Tagaq anses som en av verdens fremste urfolksartister. Hun er inuittsanger og nuavut-musiker, da hun kommer fra det løsrevede Nuavut-distriktet nord i Canada. Strupesangeren bejubles verden over, med sitt originale, kunstneriske uttrykk.
Jeremy Dutcher er en komponist og musiker fra østkysten av Canada, som ofte blander opera og tradisjonsmusikk (strupesang). Han har også jobbet aktivt med urfolk og LHBT-rettigheter. Han er det urfolk i Canada kaller en "two spirit person" (homofil) og aktivist. Han har ledet Egale Canada, som jobber for kjønns- og seksualitetsmangfold.
Sofia Jannok har etablert seg som en av Sápmis største artister og engasjerer seg ofte politisk i forhold til samiske rettigheter. Nylig lagde hun musikkvideoen "We are still here" med kunstneren Anders Sunna i striden om jakt- og fiskerettigheter i Girjas sameby.
Máret Ànne Sara er en visuell kunstner med et stort politisk engasjement som er sterkt engasjert i samisk rettighetskamp. Sara kommer også fra en reindriftsfamilie i Finnmark og reindriftas rettigheter og kamper står sentralt i hennes arbeid.
Samtalen ledes av Márkomeannu-produsent Susanne Amalie Langstrand-Andersen, som blant annet er høyaktuell gjennom årets festivalplakat som gir støtte til skeive samer.
Debatten produseres av Hætta Productions v/Christina Hætta.
Seminarspråk: Engelsk
Trykk her for å lese mer om Tanya Tagaqs konsert på Festspillene i Nord-Norge.