Arkitektur speiler oss som samfunn og representerer våre verdier. De siste 30 årene har det vokst fram en samisk offentlighet med et knippe representasjonsbygg som estetisk sett vitner om en tydelig samisk tilhørighet.
Uten unntak er disse tegnet av norske og utenlandske arkitekter. Skaper denne arkitekturen et riktig bilde av en samisk arkitektur? Og på hvilke måtte setter den premisser for det samiske samfunn selvrepresentasjon?
Seminaret presenterer noen av Nordens fremste fagpersoner på området og målet er å skape en åpen og undersøkende diskusjon om hva samisk arkitektur kan være.
Seminaret ledes av arkitekt Hallstein Guthu og byr på innledninger og samtaler med blant andre arkitekten bak Sametinget i Karasjok – Stein Halvorsen og Lasse Sundstrøm fra Svensk side som også har tegnet flere signalbygg i Sápmi.
Elisabeth Utsi Gaup, høgskolelektor i pedagogikk, Sámi allaskuvla/ Sami university og Applied Sciences foredrar om Livet i goahti - Samhandling med naturen og mennesket.
Elin Haugdal, førsteamanuensis i kunsthistorie ved institutt for språk og kultur på UIT Norges arktiske universitet og arkitekt Ole Henrik Einejord fra Code arkitekter medvirker også.
Seminaret innledes av Joar Nango med en presentasjon av hans Girjegumpi – det nomadiske møterommet han bygger i løpet ukene i Harstad. Det lille bygget er tegnet sammen med Einejord og inneholder starten på et bibliotek for samisk arkitektur.
Bygget reiser videre til Karasjok på seinsommeren for å forvaltes av Sámi Dáiddaguovddáš.
Prosjektet har blitt til med støtte fra Kunst i uterom (KORO/URO), i samarbeid med Sámi Dáiddaguovddáš
Moderator er Hallstein Guthu, det blir varm lunsj og en romslig tidsplan