Contrafacta – Fake News Ensemble er et nytenkende og nyskapende tidligmusikkensemble som tar musikkhistoriske fakta med en stor klype salt.
- Hvordan kunne et tenkt møte mellom kulturer ha påvirket den musikken vi kjenner i dag?
- Hvordan kan en kreativ virkelighetsforståelse lære oss noe nytt om vår egen kultur?
Temaet for ensemblets forestilling er Smittevern i et historisk perspektiv. Tidligere pandemier og pestutbrudd har påvirket musikkhistorien på en rekke måter. For eksempel mistet en flere instrumenter som Fake News – ensemblet spiller på status og utbredelse da de beste utøverne døde av pest på 1600-tallet. Vi tar utgangspunkt i historiske kilder og arbeidet til Athanasius Kircher, en av de første store forskerne på sykdommer og smitte. Kircher var bemerkelsesverdig moderne i sin utforskning av sykdommer, der han i år 1658 gikk inn for hygieniske tiltak som isolasjon, karantene og bruk av ansiktsmasker for å hemme spredning av sykdommer.
Med en grenseløs tilnærming til historien, presenterer ensemblet en musikalsk oppdagelsesreise som knytter sammen fortid med nåtid, Nord-Norge med Europa, i en virkelighet der Monteverdi drar veksler på nordnorsk folkemusikk, og gregoriansk sang veves inn i toner fra neverlur.
Et tidsaktuelt og alvorlig tema, kombinert med Fake News-ensemblets smittende humør og fantasifulle vinklinger på historiske realiteter, er et godt utgangspunkt for en underholdene og lærerik konsertopplevelse.
Medlemmene er stipendiater og ansatte ved Musikkonservatoriet i Tromsø og er deltakere i kunstprosjektet Art VAPO – True North. Prosjektet undersøker dimensjoner av nordlighet, og forteller nye historier om nord gjennom utøvende kunst.