Programmet er klart: 8 festspilldager med over 250 forestillinger
Når festspilldirektør Maria Utsi i dag presenterer sitt siste program for de 55. Festspillene i Nord-Norge, er det en fullpakket kunstfestival med over 250 forestillinger på 8 dager. Scenekunstprogrammet er større enn noensinne, med over 100 forestillinger med alt fra samtidsdans til akrobatikk og barneforestillinger, musikkprogrammet er fylt av artister på tvers av sjangre og uttrykk. Verdensstjernen Ólafur Arnalds og den kritikerroste danseforestillingen MARGBEIN er blant annet klar for Storsalen i Harstad kulturhus.
- De siste fire årene har vært en fantastisk festspillreise. Det startet i 2016 med å redefinere vår misjon og vende blikket mot nord i vår egen landsdel. Vi ønsket å gi kunsten fra nord plass og rom, og når vi nå kan presentere et rekordstort program med et helt selvfølgelig tyngdepunkt i nord er det en avslutning på dette kapitlet jeg er svært fornøyd med, sier festspilldirektør Maria Utsi.
Tid for handling
Der det i 2018 var fokus på menneskene i nord med en oppfordring til samtale og diskusjon, er det i 2019 tid for aksjon. For Festspillene handler aksjon om viljen til å handle, og dette gjenspeiles i det kunstneriske programmet der fokuset igjen er på nyskaping med 18 urpremierer og 9 Norgespremierer innen musikk og scenekunst.
- Årets program inneholder en rekke kunstnere som utfordrer oss til å se verden fra nye perspektiv. Som tvinger oss til å velge. Mange av årets prosjekter behandler spørsmål om utenforskap og segmentering. Store tema i vår tid, som krever at vi tar stilling og involverer oss, sier Utsi.
Forestillinger i private hjem
Under årets festspill er det er det 3 ulike forestillinger som finner sted i private hjem. Her får publikum en unik mulighet til å oppleve internasjonal scenekunst i helt unike omgivelser med forestillinger som danseforestillingene «Se Prendre» og «Det vi ikke ser», samt klassikeren «Et Dukkehjem» som lever opp til Ibsens ambisjon om at kunsten skulle gjenspeile virkeligheten ved å foregå i et lokalt Harstadhjem.
- Dette er en helt unik mulighet for å oppleve scenekunst i møte med publikum på en helt ny måte – nå tar vi bokstavelig talt kunsten ut til folket. Vi jobber nå med å finne hjem som kan egne seg for å sette opp disse forestillingene, og her bør publikum kjenne sin besøkelsestid, da det helt naturlig er begrenset antall billetter tilgjengelig, forteller Utsi.
Tidenes største utstilling av nordnorsk kunst
Til festspillene kommer også Nordnorske Bildende Kunstnere (NNBK), som presenterer et mangfold av uttrykk med nye og etablerte kunstnerskap. Hele 81 utvalgte kunstnere fra Nord-Norge er med, og utstillingen blir så omfattende at den må fordeles ut over flere sentrumslokaler i festspilluka.
- Dette er en unik mulighet til å få innblikk i hva som beveger seg på den nordnorske kunstarena i dag. NNBK har virkelig slått på stortromma når vi kan presentere den største utstillingen av visuell kunst fra Nord-Norge noensinne. I denne utstillingen blir det også mulig å oppleve en av årets ungkunstnere, Tine Surel Lange, forteller Utsi.
22. juli-terror
I forestillingen «Tilstander av Unntak» behandler Transiteater-Bergen de fatale timene 22. juli 2011, og bygger en vev av hendelser, side om side: I sentrum av rommet; sekundene, minuttene og timene det tok en mann å sprenge et norsk regjeringsbygg for så å henrette unge sosialdemokratiske politikere på sommerleir.
- Igjen får vi en premiere fra et av de ledende teatermiljøene i Norge som både er nyskapende formmessig, men også henter frem minner fra en av de mørkeste dagene i Norges historie. Her presenteres situasjoner og øyeblikk hvor alt må tenkes på nytt, hvor vaner og rutiner forsvinner under føttene våre. Kunstens rolle i å bearbeide virkelige hendelser og traumer er høyaktuelt, og det er en forestilling jeg tror mange vil være interessert i, sier Utsi.
Kunstprosjekter i utvikling
Felles for flere av forestillingene i årets scenekunstprogram er at de krever mer av både byen og festspillpublikummet, der kunstuttrykket utvikler seg, både i møte med publikum og Harstad. Både åpningsseremonien Nordting og årets festspillutstilling, «native@home», vil ha aktiviteter og være utvikling i løpet av festivalen, og publikum inviteres til å delta aktivt.
- Presentasjon av kunstprosjekter i utvikling har vært en suksess de siste årene, det er ekstra gledelig at både Nordting, festspillprofilen Timimie Märak og festspillutstillingen «native@home» inviterer publikum så aktivt med i prosessen, sier Utsi.
Nyhetsarkiv
- 30.10.2024
- 16.10.2024
- 15.10.2024
- 14.10.2024
- 24.09.2024
- 17.09.2024
- 10.09.2024
- 05.07.2024
- 30.06.2024
- 28.06.2024