Festspillene tar hele byen i bruk

Festspillene bruker flere arenaer i byen. Mona Steffensen er produksjonsleder. Foto: Øivind Arvola

Hele byen vil merke at det er festspill. Inkludert tyvstarten på fredag brukes 50 ulike arenaer. 

Festspillene i Nord-Norge har i 60 år brukt hele byen til sine forestillinger, arrangementer, seminarer og oppsetninger. Slik er det også i år. Mona Steffensen er produksjonsleder for Festspillene i Nord-Norge, og går travle dager i møte. 

– Jeg tror vi har det meste på stell. Men Harstad vil oppdage at vi inntar byen de nærmeste dagene, sier hun. SNN-parken og festspillenes telt – Sentralen er allerede på plass, og i løpet av uka skal 48 andre steder i og rundt sentrum preges av festspill.

– Rene konserter holdes i all hovedsak på de tradisjonelle arenaene, men vi opplever at kunstnere innen andre sjangre gjerne vil inn på andre arenaer til sine prosjekter. De tenker ofte annerledes, og vi strekker oss langt for å få det til, sier Steffensen. 

Derfor er Festspillene i år på 50 arenaer; alt fra sykehjem, private hjem, industrilokaler, uteområder og kontorer, samt de kjente og kjære arenaene. 

Her er noen eksempler på arenaer:

På Harstad skole - i den store gymsalen lages et eget oppsett for tre figurteaterforestillinger for ungdom og voksne med Wakka Wakka. Dette er tre humoristiske forestillinger som reflekterer over menneskehetens fremtid, spekket med visuelle effekter.

Soldathjemmet brukes til forestillingen Torvald - en middelaldrende mann i midtlivskrise. Dette er en interaktiv monolog som utforsker maskulinitet. Stykket har fått strålende kritikker. 

I Rikard Kaarbøs gate 12 holder forlaget Utenfor Allfarvei til. Her spilles stykket "Flytende speil", et tett og følelsesladd kammerspill som dykker ned i barndomstraumer og arvede mønstre, med melankoli og galgenhumor. Det ble nominert til Kritikerprisen i 2022.

I Støperiet er det to forestillinger: Tore Vagn Lids musikalske og visuelle opptakt til "Triggersystemet" med stjernelag av skuespillere, og Bianca Hisses installasjon "Landmarks" som reflekterer over språkets makt og territorielle kamper.

I Festspillhuset, som under krigen huset nazister – og før det kommunister, settes «Operasjon Almenrausch" opp av Tore Vagn Lid. Teaterstykket kombinerer dokumentar og fiksjon, og utforsker en lite kjent hendelse fra andre verdenskrig om motstandsbevegelse og behandling av enkeltmennesker etter krigen. 

I festspillenes telt, Sentralen, er det mange arrangementer. Blant disse er "Blodklubb", en forestilling som utforsker samisk kulturarv og identitet med humor og alvor.

Havnegata 8 brukes av forestillingen "Abundance", som utfordrer forbrukersamfunnet ved å gi ny verdi til avfall. Kunstprosjektet viser fellesskapets evne til å drive frem endring og tilbyr nye perspektiver på samhold og bærekraft.

Rundt omkring i byen kan du oppleve Nordting, som utfordrer og flytter både mentale og politiske grenser med gerilja-fremstøt. I tillegg brukes sentrum og havnepromenaden til uteforestillinger som Sæskrímslin – sjømonstrene og Saurus – de store dyrene som vandrer rundt i sentrum. 

Her er hele oversikten over arenaene som brukes: 

- Altevågen

- Anna Rogde

- Bergseng bosenter

- Bergsodden sykehjem

- Biblioteket (musikkavd)

- Bjarkøy sykehjem

- Festspillhuset

- Fritidssenteret

- Galleri Nord-Norge

- Generalhagen

- Harstad bibliotek

- Harstad havn

- Harstad Kino Sal 1

- Harstad Kino Sal 2

- Harstad kulturhus

- Harstad skole

- Harstadhjem

- Havnepromenaden

- Helsehuset kortidsavdeling

- Hilsegata

- HKH Lillesal

- HKH Storsal

- Kanebogen aktivitetssenter

- Knorrebakken boenheter

- Kveldsol sykehjem

- Larsneset

- Nordic Hall

- Olavsgården bosenter

- Quality Hotel Harstad

- Rikard Kaarbøs gate 12

- Sama aktivitetssenter

- Sentralen

- Sentrum

- Slottet sykehjem

- SNN-Parken

- Soldathjemmet

- Stangnes sykehjem

- Støperiet

- Svalbardparken

- Torvet

- Trondenes Historiske Senter

- Trondenes kirke

- UiT

- UNN, DPS

- Ungdommens Hus

- Utenfor allfarvei