Årets festspillprofiler er to unge kunstnere fra nord

Mari Lotherington og Silje Halstensen er festspillprofiler for Festspillene i Nord-Norge i 2017.

Festspillene i Nord-Norge har valgt scenograf Mari Lotherington (28) fra Tromsø og artist Silje Halstensen (26) fra Bodø som årets festspillprofiler.

Nye historier fra nord

Festspillene i Nord-Norge ønsker å reflektere nordlig identitet gjennom å skape nye historier fra nord. Et sjangeroverskridende samarbeid både mellom årets Festspillprofiler og med andre kunstnere kan gi helt nye og innovative uttrykk.

- Festspillene vil nå bruke satsingen på festspillprofiler til å løfte frem og samarbeide med unge kunstnere fra nord. Tidligere har det i stor grad vært etablerte kunstnere som har fått denne muligheten, mens fokus nå er å inspirere til nyskaping og utvikling – blant annet gjennom å øke variasjonen i typen profiler og sammensetningen av dem. Slik kan vi bidra til at nye kunstneriske prosjekter fra nord blir en realitet. I tillegg kan våre historier få større synlighet og rekkevidde, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Festspillprofilene vil på ulike måter prege Festspillene i 2017, delta i ulike prosjekter og samarbeide med en rekke ulike kunstnere.

- Både synligheten som profil og den unike muligheten til utvikling via spennende samarbeid er viktige ingredienser for at profilene kan  videreutvikle sitt kunstnerskap, og avgjørende for Festspillenes motivasjon for prosjektet, utdyper Utsi.

Ung scenograf og visuell kunstner

Mari Lotherington avslutter nå sin mastergrad på Kunsthøgskolen i Oslo, og er den første festspillprofilen som er scenograf. Hun startet sin profesjonelle karriere på et av de store teatrene i Liverpool og har senere jobbet med en rekke nordnorske profiler som Mari Bø, Silje Solheim Johnsen og Maja Bohne Johnsen. Festspillene har derfor store forventninger til arbeidet Mari Lotherington skal bidra med under årets festival.

- Mari har på tross av sin relativt unge alder markert seg innen norsk scenekunst. Hun har en spennende, utfordrende og tydelig kunstnerisk stemme, og vi synes det er spesielt interessant at hun har en så stor faglig bredde, sier Utsi.

Lotherington vil delta i prosjekter på tvers av ulike sjangre, og ser frem til å utøve sin rolle som scenograf i samarbeid med flere kunstnere.

- Som nyetablert visuell kunstner som jobber med performativ kunst tenker jeg at jeg kan bidra med en ny dimensjon som festspillprofil. I motsetning til mange scenografer som også er billedkunstnere og jobber mye alene, har jeg fokus på scenografi som fag i seg selv og samarbeidsmetoden som nødvendigvis oppstår mellom scenograf og utøver, prosjektleder og publikum, sier Mari Lotherington.

Artist med stort potensial og ambisjoner

Silje Halstensen har markert seg stort med bandprosjektet Bendik, som har utviklet seg siden hun var musikkteknologistudent ved NTNU i Trondheim. Som ungkunstner under Festspillene i 2011 viste hun allerede et stort potensial. Halstensen fikk nasjonal oppmerksomhet gjennom Bendiks deltakelse i Urørtfinalen på NRK P3 i 2012 og Spellemann-nominasjon i kategorien Årets Indie-album 2014. Hun har fått svært god mottakelse for sine album og er nominert til Spellemann i kategorien Årets popsolist 2016.

- Vi har fulgt Siljes karriere siden 2011, og når hun i tiden etter det ikke bare har hatt en kommersiell suksess, men også viser bredde og fraspark i det hun gjør, mener vi hun var et soleklart valg for oss som Festspillprofil, sier en entusiastisk Utsi.

Halstensen ser frem til å sette i gang med arbeidet med forestillingene til årets Festspill.

- Jeg gleder meg veldig og er spent på hvordan det blir å være festspillprofil. Det betydde mye å være ungkunstner på Festspillene, og det ga meg et løft akkurat da jeg trengte det. Timingen for å være festspillprofil er perfekt nå. Jeg ser frem til å gripe utfordringen og videreutvikle mitt kunstnerskap, sier Silje Halstensen.