Årets julegavetips: Bestillingsverk av søsknene Bremnes

3xbremnes_web.jpg

Kari, Lars og Ola Bremnes presenterer urpremieren på sitt bestillingsverk Eternitt på Festspillene i Nord-Norge 2018.
Kari, Lars og Ola Bremnes presenterer urpremieren på sitt bestillingsverk Eternitt på Festspillene i Nord-Norge 2018.

Når søsknene Bremnes nå går sammen for å lage ny musikk med premiere på Festspillene i Nord-Norge 2018 blir det deres aller første felles bestillingsverk, og deres første større samarbeid på 18 år. Konserten i Storsalen 29. juni 2018 blir et møte med helt ny Bremnes-musikk ispedd en del av deres udødelige og kjente sanger, og produksjonen har fått navnet ”Eternitt”.

For Festspillene i Nord-Norge har det vært et mangeårig mål å utfordre søsknene Bremnes til å skape et spesialskrevet nytt verk – sammen. Festspilldirektøren mener det er god grunn til å ha høye forventninger til denne konserten:

- Vi har forventninger til at dette blir både nyskapende og magisk, som det var forrige gang de gjorde noe sammen. Som soloartister er de en helt avgjørende del av den nordnorske musikkanon og viktige artister i vår tid, og vi ser frem til å se resultatet når de igjen skal samarbeide, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Første samarbeid på 18 år

Søsknene Bremnes har gjennom en årrekke vært noen av Nord-Norges mest sentrale artister. På hver sin kant har de vært definerende for nordlig visepop og bidratt til å modernisere både nordnorsk vise- og fortellertradisjon. Alle tre er belønnet med høythengende utmerkelser, både nasjonalt og regionalt, og til sammen er de mottaker av hele 6 spellemannspriser. Selv om de har sterke og tydelige solokarrierer, gjorde deres forrige samarbeidsprosjekt inntrykk på både publikum og kritikere. Plata ”Soløye” innkasserte Spellemannspris i klassen vise og viserock og inneholdt blant annet den udødelige sangen ”Å kunne æ skrive”. Siden 2000 har imidlertid søsknene Bremnes konsentrert seg om sine separate karrierer og kun unntaksvis samarbeidet om nytt materiale. Bestillingsverket Eternitt blir derfor deres første større samarbeid på 18 år, og deres aller første felles bestillingsverk.

- Når søsknene Bremnes møtes oppstår musikalsk gnist. Sammen har de definert nordnorsk identitet på hver sin måte, samtidig som de, på unikt vis, har komponert musikk med universelt nedslag i hele landet, på tvers av generasjoner, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Eternitt

Verket Eternitt tar utgangspunkt i det engang mye brukte, men i dag noe utskjelte byggematerialet med samme navn. Eternittplater har siden 50-tallet vært et velkjent byggemateriale langs norskekysten og særlig vanlig i nord. Platene er laget av asbestfibre iblandet sement, og er kjent som ugjennomtrengelig for vær og vind. Navnet er utledet fra det engelske eternity (evighet) og platene var ment å leve evig som beskyttelse mot hav og uvær. Når platene fjernes blir de imidlertid giftig i kraft av sitt høye asbestinnhold og uhåndterlig og farlig i møte med mennesker. Som utgangspunkt for et viseverk er Eternitt en sterk allegori – kan egentlig noe vare evig?

- Jeg gleder meg til å synge med Kari og Ola igjen. Våre stemmer blir liksom et felles instrument. Og det er det alltid både krevende og spennende å skrive for, sier Lars Bremnes.

Verket skal urframføres under Festspillene i Nord-Norge 29.juni 2018 med et sterkt musikalsk lag på scenen: Ragnhild Furebotten (fele), Bengt Hanssen (tangenter), Terje Nohr (gitarer), Petter Unstad (bass) og Erland Dahlen (trommer/perkusjon). Musikalsk produsent er Håkon Iversen.

Billetter er tilgjengelig på Festspillenes nettside fra onsdag 13. desember kl 10:00.

Festspillene i Nord-Norge 2018 arrangeres i Harstad fra 23. – 30. juni.

Her kan du kjøpe billetter