Feirer samefolkets dag med bredt og nyskapende festspillslipp
I forbindelse med samisk nasjonaldag 6. februar, presenterer Festspillene i Nord-Norge flere samiske prosjekter og artister, men også et helt nytt konsept for samarbeidskonserter, Verdde Sessions. Rekken av artister som presenteres her viser noe av bredden i moderne samisk musikk, fra jazz via samtidsmusikk til trance og elektronika.
Verdde Sessions
Konseptet er kalt Verdde Sessions etter inspirasjon fra et gammelt samisk system for utveksling av varer og tjenester mellom befolkningen ved kysten og reindriftssamene. Resultatet av samarbeidet ble livslange vennskap og kunnskapsutveksling. Det musikalske Verdde-konseptet baserer seg på gjensidig respekt og tillit mellom artistene, hvor målet er å aktivt stimulere til nye samarbeid og konstellasjoner i kunstfeltet – på tvers av uttrykk og sjanger. Til Festspillene 2017 vil det presenteres fire Verdde Sessions på tvers av hele det internasjonale Arktis.
- Vi leter etter kunstnere som pusher grenser, og finner dem ofte blant urfolksartister. Da er det helt naturlig å legge til rette for musikalske møter for å bidra til videre utvikling. Målet er å utvikle ny musikk, inspirert av hverandres musikalske erfaring og uttrykk, sier festspilldirektør Maria Utsi.
Canadiske verdensstjerner møter Sápmi
Den første Verdde Session vi presenterer er med det canadiske bandet A Tribe Called Red, og de to joikerne Sara Marielle Gaup Beaska og Marja Helena Fjellheim Mortensson. A Tribe Called Red skaper identitet til en ny generasjon ved å bygge bro mellom tradisjonell urfolksmusikk og moderne musikk og det er nettopp dette som har inspirert dette nye samarbeidet under Festspillene i Nord-Norge. Sara Marielle Gaup Beaska og Marja Helena Fjellheim Mortensson er blant de fremste samiske kulturbærerne, og som dyktige joikere bruker de joiken som deres bærende element, både i tradisjonell og moderne form. Sammen representerer de også bredden i joiketradisjonen og forskjellene mellom joik fra nord- og sørsamiske områder. Utsi ser frem til at samarbeidet kan inspirere til spennende nye uttrykk:
- Når vi setter sammen disse verdensstjernene med noen av Sápmis fremste joikere, forventer vi at de skaper noe helt unikt sammen. Det vil bli sterkt, moderne og med et tydelig politisk budskap. A Tribe Called Red er kjent for å levere sterke liveshow, og denne torsdagskvelden under Festspillene blir intet unntak.
A Tribe Called Red feat. Sápmi spiller i Nordic Hall torsdag 29. juni.
YLVA
YLVA har nettopp gitt ut sitt debutalbum med elektronisk musikk som fundament. Fire musikere fra tre nasjoner og med helt ulik musikalsk bakgrunn har funnet sammen med en regel: Arbeid aldri sammen. Bortsett fra på scenen. Festspilldirektøren ser frem til en energisk konsert med helt nye uttrykk:
- YLVA representerer noe unikt innen samisk musikk med sin kombinasjon av urfolksmusikk og elektronika, joik og jazzblås. De er den typen band vi elsker; fremoverlent, energiske og utforskende.
YLVA spiller på Karma fredag 30. juni
Leagus
LEAGUS er et musikalsk prosjekt med rot i den sjøsamiske tradisjonen, og ønsker å kombinere samtidsmusikk med samiske musikktradisjoner. I møtet mellom pianist Herborg Rundberg fra Kåfjord i Nord-Troms og gitarist Kristian Svalestad Olstad fra Jessheim oppstår musikk i grenseland mellom samtid, tradisjon og improvisasjon.
- Leagus er spennende og innovative med sitt samiske samtidsmusikalske uttrykk. De har fått strålende kritikker til sin første utgivelse, og vi gleder oss til å presentere dem under årets Festspill, sier Utsi.
Leagus spiller på Sjøbua onsdag 28. juni.
Ánnásuolo
Med Ánnásuolo får vi presentert moderne samisk jazz. Bandet har satt musikk til tekster av blant annet den samiske dikteren Nils-Aslak Valkeapää. Musikken består av stemningsfulle låter med elementer fra blant annet jazz og elektronisk musikk.
- Med Ánnásuolo får vi presentert moderne jazz som er utforskende, levende og aktuell, presentert med fantastisk vokal av Marianne Pentha. Når det i tillegg er dristig, sjangeroverskridende og med fokus på Áillohaš udødelige tekster, er dette spesielt spennende for oss, sier Utsi.
Ánnásuolo spiller på Sjøbua fredag 30. juni.
RidduRiddus Årets Unge Kunstner til Festspillene
Riddu Riđđu festivala og Festspillene i Nord-Norge fortsetter sitt gode samarbeid om å presentere en ung samisk kunstner under festspilldagene i Harstad. I år skal festspillpublikummet bli bedre kjent med den unge samiske billedkunstneren Inga-Wiktoria Påve, som vil ha en utstilling i hele festspilluka. Kunstneren fra Kiruna i Sverige har utviklet sin teknikk med blyant og pensel, og har en ambisjon om å bidra med urfolkskunst som både ser på dagens politiske klima, samtidig som det historiske bakteppet kommer synlig fram.
Inga-Wiktoria Påves utstilling finner sted i et sentrumslokale under hele festspilluka.
Nyhetsarkiv
- 30.10.2024
- 16.10.2024
- 15.10.2024
- 14.10.2024
- 24.09.2024
- 17.09.2024
- 10.09.2024
- 05.07.2024
- 30.06.2024
- 28.06.2024