FESTKONSERT I TORE HUNDS RIKE – NORGE I 1000 ÅR

d9263646-4642-4201-bd37-241337ef0430.jpeg

Festkonsert i Tore Hunds rike. Foto: Øivind Arvola
Caption 
Festkonsert i Tore Hunds rike. Foto: Øivind Arvola

Hærens musikkorps skaper festkonsert, med nordnorske verdensartister og lokale aktører midt i Tore Hunds rike, søndag 25. juni kl. 18:00 i Nergårdsvik, Bjarkøy.

Hærens musikkorps inviterer med seg nordnorske verdensartister, nykommere, dansere, skuespillere, et mannskor og elever fra kulturskolen når det skapes Festkonsert i Tore Hunds rike. Festen starter i år 1030, tar oss frem til vår tid og litt forbi. 
Gjennom noen av musikkhistoriens mange bilder på makt, rikdom, hevn, kjærlighet, stormer, feiring, og fest, leder selveste Tore Hund oss gjennom konserten. 

Bakgrunnen er at det i 2030 er det tusen år siden slaget på Stiklestad, og Nasjonaljubileet Norge i 1000 år feirer at Norge har bestått som rike i 1000 år. Harstad kommune og regionen rundt er med i jubileumsarbeidet og har 2023 som markeringsår. 

Drama, høytid og fest

Det blir både drama, høytid og fest når Bjarkøys store sopran, Hamida Kristoffersen og Harstads barytonrøst Audun Iversen entrer utescenen. De kommer hjem fra Operascener i Zürich, København og London for å gjøre noe de begge har gledet seg til lenge, nemlig synge utendørs i Tore Hunds rike.

Etter mange år som fast solist ved Operaen i Zürich, bor Hamida nå i København med mann og barn. Denne våren kan vi høre henne som skogsnymfe i Rusalka ved Bergen Nasjonale Opera, Desdemona i Otello på Gamle Rådhus Scene i Oslo, og til sommeren er hun Kate Pinkerton i Madame Butterfly ved Festspillene i Bregenz i Østerrike. Hamida er en aktiv Lied-sanger, og sang bl. a på Nordlysfestivalens åpningskonsert i 2022.

Audun deler, akkurat nå, tiden sin mellom London og Oslo. I løpet av 2023 synger Audun rollen som Don Alfonso Così fan tutte på DNO. Han gjør også forestillinger som Frank i Die Tote Stadt i London før han kommer til Harstad og Bjarkøy. Etter festkonserten på Bjarkøy går veien videre til operaescener i Barcelona og Zürich.

Folkedanseren Sigurd Johan Heide, fra Grytøya, hentes hjem som danser, koreograf og regissør. Tore Hund spilles av Tromsøværingen Kristoffer Anker Gustavsen, som til daglig er å finne på en av Hålogaland Teaters mange forestillinger. Akkurat nå turnerer han med forestillingen Tante Grusom som Wagner/Gibbon.

Bel Chorus under ledelse av Dag Erik Enoksen fyller rollen som rungende mannskor. De har en stor tilhengerskare i vår landsdel, og har gjort seg bemerket på korfestivaler og konkurranser langt ut over landegrensen. I vår historie er det samiske tydelig tilstede, det vil også få sin berettigede plass i forestillingen. 

Det er viktig å skue mot fremtiden, og vår region har skapt mange talenter. Flere av disse har tatt sine første dansetrinn hos Harstad kulturskole. Til forestillingen stiller den med rundt 100 unge dansere. 

Det hele rammes inn av Hærens musikkorps, under ledelse av Ingar Bergby. 

«Ressurser og rikdom»

Slaget på Stiklestad i 1030 er en av de mest symbolsterke hendelsene i norsk historie. Olav Haraldssons fall i slaget på Stiklestad og helgenkåringen i Nidaros året etter fikk dyptgripende betydning for fremveksten av det norske riket politisk, religiøst, rettsmessig og kulturelt. Konsekvensene utgjør en nasjonal og internasjonal arv som det norske samfunnet fortsatt bygger på.

- Her spiller vår region ved høvdingen Tore Hund fra Bjarkøy og hans slekt en stor og avgjørende rolle. Nasjonaljubileet Norge i 1000 år feirer at Norge har bestått som rike i 1000 år, sier prosjektleder for den lokale markeringen, Nina Dons-Hansen. 

Harstad kommune og regionen rundt er med i jubileumsarbeidet og har 2023 som markeringsår.

- Med temaet «Ressurser og rikdom» skal vi løfte frem historien om Tore Hunds rike - og delta i samtalen om hva Norge har vært, er og skal være i fremtiden. Vi inviterer derfor til storslått, utendørs festkonsert på Bjarkøy, sier Dons-Hansen.

En del av årets Festspillprogram

Det å fortelle historier gjennom kunst og kultur forsterker og gjør den enda mer tilgjengelig.

- Vår historie er en viktig del av vår identitet. Vi må vite hvor vi kommer fra når vi skal sette retning for vår fremtid. Alle må få mulighet til å være med å fortelle sin historie og sin versjon av vår historie, sier festspilldiretør Ragnheiður Skúladóttir.

- Festspillene i Nord-Norge har som en av våre viktige oppgaver å løfte frem nordlig kunst og kultur. Vi er stolte av at mange av aktørene som deltar på festforestillingen har vært på Festspillene i Nord-Norges program gjennom flere år. Og vi elsker at ungdom fra kulturskolen får opptre på samme scene som nordnorske operastjerner fra de største operahusene i Europa. Det skaper spennende dynamikk og tro på at drømmene til våre unge kunstnere kan gå i oppfyllelse. Dette er helt i tråd med Festspillene i Nord-Norges ånd. Derfor er vi veldig glade for å ha festforestillingen om Tore Hund i vårt program i 2023, sier Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir. 
 

Billettsalget starter fredag 17. februar kl 10 her.