Festspillene i Nord-Norge 2024 er over
Festspillene i Nord-Norge er over. Publikumstallet ligger an til å bli rundt 30 000. Det inkluderer allesom har deltatt på ulike arrangementer, både ute og inne. Rundt 11 000 har deltatt på billetterte arrangementer. Totalt inneholdt årets festspillprogram rundt 250 ulike arrangementer innen en rekke sjangre.
– Jeg er svært glad for hvordan publikum har tatt imot årets festspill med entusiasme og interesse. Vårt mål er å utvikle kunst og kultur i nord og resten av landet, samtidig som vi gir folk en unik opplevelse til refleksjon, glede og samvær, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.
Samling av artister og kunstnere fra flere festspill gjennom årene: Øverst fra venstre: Kim Jøran Olsen (konferansier), Ida Ida Holten Worsøe (konferansier), Anne Nymo Trulsen, Frode Fjellheim, Liv Hanne Haugen, Ibrahim Fazlic, Trygve Luktvasslimo, Ragnhild Furebotten, Tine Surel Lange, Ingeborg Annie Lindahl, Amund Sjølie Sveen, Tim Challman, Audun Iversen, Katrine Strøm, Luba Kuzovnikova og Svein Spjelkavik.
Nederst fra venstre: Trym Ivar Bergsmo, Anne Katrine Haugen, Ingvild Holthe Bygdnes, Stein Bjørn, Knut Erik Jensen, Herbjørg Wassmo, Solveig Leinan Hermo, Johanna-Franziska Wika, Marit Adeleide Andreassen, Ola Bremnes, Kari Bremnes, Tove Karoline Knutsen, Britt Kristin Fjellstad, Trond Wika, Bernhard Ramstad, Ragnar Olsen og Bjørn Alterhaug.
FOTO: Øivind Arvola
Gave fra ministeren
I løpet av de åtte dagene har Festspillene i Nord-Norge levert innen alle kunstformer. Året startet med markeringen av 60-årsjubileet, der kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery kom med den gledelige nyheten om at Festspillene igjen er en egen post på statsbudsjettet.
– Dette er kanskje den største gaven vi kunne fått. Det betyr forhåpentligvis mer forutsigbare rammer for vår drift, slik at vi kan ha en lengre planleggingshorisont, sier Skúladóttir.
Samarbeid
Direktøren uttrykker også glede over at det kunstneriske programmet har truffet godt, med mange utsolgte arrangementer og positive kritikker.
– Jeg er spesielt fornøyd med at de større, unike satsingene vi har vært med på – enten gjennom co-produksjon, som bestiller eller samarbeidspartner – har vært vellykket. Blant annet hadde Hærens musikkorps hadde invitert noen av landets aller fremste arrangører til å sette Anneli Dreckers musikk inn i en helt ny musikalsk drakt.
– Vi fikk vist frem korpsets store musikalske og uttrykksmessige bredde. I tillegg er jeg fornøyd med vårt samarbeid rundt «Rækved» med Kartellet og strykere fra Arktisk filharmoni, «Det nye nord» med Moddi og flere nordnorske artister, samt vår profilkunstner Tore Vagn Lids oppsetninger.
Løfter sammen
– Jeg er også trekke frem prosjektene «Slobotten» av Sondre Petterson, «Landmarks» av Bianca Hisse og «Abundance» av Liv Hanne Haugen og Lawrence Malstaf. Disse prosjektene har vært en del av vårt satsingsprogram for å utvikle ny, nordlig tverrfaglig kunst, i samarbeid med Talent Norge og Sparebank1 Nord-Norges Samfunnsløftet. Det nordnorske kunst- og kulturlivet fortsetter absolutt på rett vei, sier Skúladóttir.
Bare på Festspillene
Skúladóttir ønsker også å skryte av de unge kunstnerne i bandet Nonne med sitt prosjekt «Skygger», samt Oliver Paulssons sjangerovergripende forestilling «CMOS retina».
– Det er gledelig at vi kan støtte unge kunstnere i å utvikle prosjekter og vise frem sitt kunstnerskap for vårt publikum. Det er viktig både for oss og for kunstnerne, og det gir publikum en mulighet til å oppdage nye navn og uttrykk, sier festspilldirektøren.
Samtaler
Samtale- og debattprogrammet har vært svært vellykket. Arne O. Holm har invitert aktuelle gjester til å reflektere over vår tid i nord, mens Anne Karin Arvola har arrangert «Langbord» i Sentralen, med tematiske samtaler der alle synspunkter og meninger blir lyttet til uansett avsender.
– «Langbord» er det mest demokratiske prosjektet Festspillene i Nord-Norge har hatt, sier Skúladóttir, som også verdsetter at festivalteltet Sentralen samler mennesker i alle aldre til dialog, møteplass og musikalske opplevelser.
Ungsatsing
SNN-parken, barnas egen utendørs lekegrind, har vært festivalens mest populære arena for barn med rundt 1600 besøkende.
– Det har vært en enorm suksess igjen. Jeg er også glad for at mange barneforestillinger har vært fullbooket, og at vi har levert mange gode opplevelser til barn og unge. Over 150 ungdommer har deltatt i vårt ungdomsprogram, som inkluderer både NUK – Ny Ung Kunst og Ungdommens festspill. Barn og unge er fremtidens publikum, så det er viktig å gi dem et godt tilbud, sier Skúladóttir.
Mest populær
Som forventet har musikkdelen av programmet trukket flest folk. De mest besøkte arrangementene har vært Mari Boine, Det nye nord, åpningsforestillingen Rækved, Gåte og Festspillfinalen i Nordic Hall.
– I tillegg har vi hatt en egen sykehjemsturné for de som ikke kan komme til våre arenaer, så vi har virkelig favnet bredt, unge og gamle. Jeg er oppriktig glad for mottakelsen. Tusen takk til våre frivillige, artister, samarbeidspartnere og bidragsytere som har gjort dette mulig. Nå gleder vi oss til en ny festspilluke i 2025. Planleggingen er allerede i gang. Velkommen til Festspillene i Nord-Norge 21. - 28. juni 2025.
Se noen bildeglimt fra årets festival her:
Nyhetsarkiv
- 10.09.2024
- 05.07.2024
- 28.06.2024
- 27.06.2024
- 27.06.2024
- 26.06.2024
- 25.06.2024
- 24.06.2024
- 24.06.2024
- 24.06.2024