Festspillene i Nord-Norge ble publikumssuksess

festspillapning_foto_renate_jensen.jpg

Festspillene i Nord-Norge 2016. Foto: Renate Jensen/Harstad Fotoklubb

Mer enn 26.000 publikummere besøkte de 52. Festspillene i Nord-Norge, som ble avsluttet lørdag 25. juni i Harstad. Festspilldirektør Maria Utsi har levert sine første festspill, med tidenes billettsalg på 12.942 solgte billetter. 

Festspillene i Nord-Norge tangerte i år nesten billettomsetningsrekorden fra 2010 på 2,5 millioner. Omsetningen i 2016 ender på over 2,4 millioner kroner. Allerede før festivalstart var det klart at Festspillene 2016 nådde tidenes rekordforhåndssalg av billetter. Før festspillstart 18. juni, hadde Festspillene solgt billetter og kort for 1,7 millioner kroner, noe som er 200.000 kroner mer enn det man totalt solgte billetter for i 2015.

- Jeg er meget fornøyd med at årets program er blitt så godt mottatt av publikum i et år med fokus på kunst og kultur i landsdelen, og jeg er stolt for at vi har klart å løfte fram den kraften og kvaliteten som finnes hos bransjen her nord, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Festspillene tror på kunst fra nord og vil være verdens viktigste kunst- og kulturfestival for nord. Festspillenes nye satsing er blitt strålende mottatt av publikum. 29 arrangementer var utsolgt under årets Festspill. Årets storsalsforestillinger i Harstad Kulturhus var en kjempesuksess. Hele salen var stappfull under ”Violet Road med NOSO”-konserten, mens ”Ane Brun”, ”Lapp Affair – Unfinished business”, ”Lausdans i Uniform” og ”Kjetterbålet” hadde mer enn 600 publikummere. Ellers var også konsertene ”Hekla Stålstrenga” og ”Nordnorsk Hip Hop Bonanza” i byens største konserthall (Nordic Hall) utsolgt. Det var også rift om billettene til alle arrangementene i regi av Hålogaland Teater. Både Zapffe, Det fineste i livet og Artlab var utsolgt. Alle fem barneforestillingene med Mørkemodig var utsolgte før premieren 21. juni, samt ungdomsforestillingen ”Snakk for deg sjøl”. Under jazzkonsertene på den nye festspillklubben var det også omtrent fullt hver kveld. Bestillingsverket til Festspillprofilene, ”Anføttes”, fikk strålende kritikker. Festspillprofiler i 2016 var dansekompaniet Kartellet og elektronikaartisten Benjamin Mørk, begge fra Troms.

Festspillene 2016 har vært en åtte dager lang sammenhengende fest med 163 arrangementer og 644 artister, i hovedsak fra nord. Festspillene bydde på 17 urpremierer, 7 egenproduksjoner, 3 nypremierer, 15 nordnorske samarbeidsproduksjoner og 7 norgespremierer. Artister fra 19 nasjoner, spesielt fra det sirkumpolare arktis, har besøkt Festspillene disse dagene.

Over hundre frivillige har stått på dag og natt med transport, rigg, artistpleie og catering, og sikret nok en fantastisk gjennomføring.

Festspillene i Nord-Norge 2016 gikk av stabelen fra 18. -25. juni. Neste års festspill arrangeres fra 24.juni til 1. juli.

Festspilldirektør Maria Utsi, festspillutstiller 2016 Shwan Dler Qaradaki og kulturminister Linda Hofstad Helleland på åpningen av "Qaradaki as Prime Minister" 18. juni. Foto: Roger Hennum