Festspillene i Nord-Norge med blikk mot nord og øst

Esma Redzepova.jpg

Esma Redzepova

I tillegg til fantastiske samiske kunstopplevelser og en rekke stemmer fra Russland, vil land øst i Europa sette sitt sterke preg på Festspillene i Nord-Norge 2015.

Festspilldirektør Tone Winje understreker viktigheten av et kunstnerisk samarbeid med landene i øst, ikke minst i en tid der den politiske dialogen mellom vest og øst strever.

Ett av årets høydepunkter er den rumenske jazzpianisten Marian Petrescu. Petrescu er på vei til å bli en legende i USA, og har spilt med Ray Charles Band. Klassisk jazz på en forbløffende, enkel og virtuos måte, sterkt inspirert av Bill Evans, Oscar Petersson og Art Tatum.

Fra Makedonia kommer verdensstjernen og dronningen av sigøynermusikk, Esma Redzepova. I løpet av sin 55 år lange karriere har hun spilt inn over 1000 sanger. Esma er kjent for sitt utstrakte arbeid for menneskers rettigheter, og har vært nominert til Nobels Fredspris to ganger. I 2005 fikk hun Bjørnsonsprisen for sin dedikasjon i arbeidet med romfolkets rettigheter.

Den utadvendte og sjarmerende trioen Trad. Attack fra Estland kan oppleves både i neddempet, akustisk formiddagsversjon og i en heftig og energisk kveldskonsert. Trad. Attack har gjenerobret energien, renheten og gleden i estisk folkemusikk.

Den polske strykekvintetten Volosi har bakgrunn både fra folkemusikk og klassisk, og kjennetegnes av et melankolsk drag av Øst-Europa. Virtuoser på hver sin måte som spiller som om det var siste dagen i deres liv!

Tedi Spalato er en meget anerkjent gitarist, låtskriver, komponist, sanger og popmusiker fra Kroatia, som har samarbeidet med en rekke kjente artister i Øst-Europa, og har beveget seg i flere musikalske sjangre. Hos oss skal han synge vakre ballader fra området rundt Split på Adriaterhavskysten.

I samarbeid med Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) kommer tre studentprosjekter til Festspillene. Et av prosjektene har tittelen Romfolk – et folk i veien, og kan oppleves i Gågata i Sentrum.

Årets UngKunst-forestilling Of Fire and Ice har også en link til historien om romfolket.

Som kjent fortalt kommer også den verdensberømte russiske trioen Loyko. Trioen består av musikalske virtuoser i verdensklasse, kjent ikke minst for sine tolkninger av russisk sigøynermusikk. Med fiolinistene Sergey Erdenko og Artur Gorbenko, og gitarist Michael Savitsjev.