Festspillutstillingen 2020: Setter fokus på Harstads glemte kunstner

festspillutstillingen_2020_c_the_icelandic_love_corporation.jpg

Festspillutstillingen 2020 (c) The Icelandic Love Corporation
Caption 
Festspillutstillingen 2020 (c) The Icelandic Love Corporation

Festspillene i Nord-Norge presenterte i dag planene for utstillingen «Vatn og olía», der kunstnergruppen The Icelandic Love Corporation ser på avantgardekunstneren Ragnhild Kaarbøs kunstnerskap og hva de finner i hennes livsverk. Utstillingen skulle vært en del av årets festival, men blir nå tilgjengelig i 2 uker fra 26. september i Galleri Nord-Norge i Harstad. 

Gjemt i et lukket rom

I Galleri Nord-Norge har den lokale avantgardekunstneren Ragnhild Kaarbøs kunst vært stengt inne i et trangt lite rom, en lukket dør med hennes navneskilt. Her har en rekke av hennes kunstverk vært lagret i en årrekke. Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir er strålende fornøyd med å kunne presentere hennes kunst for et større publikum, og har derfor invitert The Icelandic Love Corporation til å presentere nye arbeider basert på Ragnhild Kaarbøs kunstneriske arv og hvordan de ser henne. 

- Det er en stor glede å gi Ragnhild Kaarbø den oppmerksomhet og plass som hun fortjener, hennes kunst er anerkjent både nasjonalt og internasjonalt, men tar bokstavelig talt veldig liten plass her i Harstad. Hennes kunstnerskap blir i tillegg satt i en interessant kontekst når The Icelandic Love Corporation presenterer helt nye verk, inspirert av hennes liv og kunstnervirke, så dette er en unik mulighet til å se en lokal kunstner i et internasjonalt lys, sier Skúladóttir.

Fra MoMa til Galleri Nord-Norge

Kunstnerne Eirún Sigurðardóttir og Jóní Jónsdóttir utgjør The Icelandic Love Corporation.Arbeidene de har presentert siden starten i 1996 har et gjennomgående feministisk perspektiv, som sammen med humor og oppriktighet preger arbeidet for gruppen. De kunstneriske metodene tilpasses hvert prosjekt.

- Det er virkelig en stor begivenhet å ønske The Icelandic Love Corporation velkommen til Harstad og Ragnhild Kaarbøs kunst. Disse kunstnerne har holdt mange individuelle utstillinger i museer og gallerier over hele verden, fra MoMa i New York til AroS i Danmark. Gjennom hele karrieren har deres arbeid vært svært godt mottatt av både publikum og kritikere. Arbeidene til The Icelandic Love Corporation trollbinder sitt publikum med sin ironiske sjarm og subtile politiske budskap. De utnytter de nære og flyktige hverdagsøyeblikk og gjør dem strålende og ekstraordinære, sier Skúladóttir.

Samfunnsaktuelle tema

Den anerkjente kunstneren Ingeborg Annie Lindahl er kurator av utstillingen, og har også lagt til rette for to seminarer der flere interessante spørsmål blir aktualisert:

- Hvordan vi forholder oss til historien, og hva som kan skje i dialog mellom kunstnerskap er noe jeg ser spesielt frem til at vi setter søkelys på i denne utstillingen. Videre er det interessant å se på hvem som får rom og oppmerksomhet til å skape, noe som jo er høyaktuelt i dag, og også var en viktig del av Ragnhild Kaarbøs liv på tidlig 1900-tall, sier Lindahl. 

Lokalt samarbeid

Festspillene i Nord-Norge realiserer utstillingen i samarbeid med Harstad Skipsindustri, som har et ekstra nært forhold til nettopp Ragnhild Kaarbø. 

- Vi er glad at vi som samarbeidspartner med Festspillene får være med på akkurat denne utstillingen. Harstad Skipsindustri har jo et spesielt forhold til Ragnhild siden hun var datter av Anna Elisabeth og Rikard Kaarbø. Det at utstillingen skal kurateres av Ingeborg Annie Lindahl er vi ekstra spent på, siden hun gjorde en svært god jobb i samarbeidet om skulpturen «Lys over land» utenfor Kaarbø-bygget som i dag huser Equinor, sier daglig leder Ola Karlsen i Harstad Skipsindustri.

Festspillutstillingen 2020 «Vatn og olía» åpner 26. september, og er tilgjengelig fram til 10. oktober.