Her er årets vinnere!

Vinnerne av Festspillene i Nord-Norges Open Call for 2023 - 2025

Vi fikk inn 26 søknader til vår Open call 2023 – 2025 av svært høy kvalitet fra alle kunstpraksiser, men hvor scenekunstfeltet hadde desidert flest søknader. Programmet strekker seg over en 2 års periode og har fysiske så vel som digitale treffpunkter. Nå kan vi med glede annonsere vinnerne.

Hvert prosjekt blir tildelt en internasjonal mentor fra Festspillenes nettverk. Vi utlyser vår Open Call i samarbeid med Talent Norge og Sparebank1 Nord-Norge. Dette betyr at kunstnerne som blir en del av vårt Open Call-program også blir en del av et nasjonalt nettverk av talentordninger. Søkere må bo, ha opprinnelse fra, eller arbeide i, Nord-Norge. Våre Open Call-kunstnere får Co-produksjonsstøtte på opptil 150 000 kr. Prosjektene vil ha sin premiere under Festspillene i Nord-Norge 2025.

 

Juryen har bestått av

Utvelgelsen ble gjort av direktør og produsenter i Festspillene i nært samarbeid med ekstern jury som bestod av: Birgit Djupedal, Aslak Heika Hætta Bjørn og Kjersti Solbakken. Årets fokusområder var blant annet sjangeroverskridning, unge nyetablerte kunstnere og kunst for barn og unge. De utvalgte prosjektene innfrir svært godt på fokusområdene for årets utlysning. 

Vi setter spesielt stor pris på at vi i år fikk inn flere søknader med prosjekter rettet mot barn og unge. Felles for prosjektene er at de alle har en svært interessant inngang til sin valgte tematikk og/eller format. De utvalgte prosjektene ledes av unge kunstnere hvor alle har sitt opphav fra Nordland fylke, noe vi synes er gledelig. Dette er kunstnere som tørr og som har kunstnerskap som allerede er interessante og et fremtidig potensial vi har stor tiltro til.

Vi gratulerer så mye til vinnerne og ser frem til å jobbe med dere i de neste årene!

 

 

Her er årets vinnere!

 

Foto: Helgeland Internasjonale Teater (HIT) Ø.V. Oda Holmvik Bredvold, Elise Nohr Nystad. N.V. Nicolaj Wamberg, Matias Bjune Pedersen.

Foto: Ø.V. Oda Holmvik Bredvold, Elise Nohr Nystad. N.V. Nicolaj Wamberg, Matias Bjune Pedersen.

 

Mellow Marsh Corpus (MMC) er en ungdomsforestilling om kropp, seksualitet, følelser og endring satt i et absurd visuelt univers som velter ut av en modifisert matvogn, og hvor hvert møte med publikum er en ny fortelling om hvordan det er å være ung i dag. Helgeland Internasjonale Teater (HIT) er et nyoppstartet teaterkompani som har som mandat å skape sanselige og performative situasjoner for barn og unge på Helgeland i Nordland og i Nord-Norge for øvrig.

“Jeg kjenner på en enorm takknemlighet for at dette frøet av en ungdomsforestilling har blitt valgt til Festspillenes Open Call. Det lander i meg en ro, og samtidig blir jeg vettskremt for alt jeg ikke vet enda. Heldigvis er vi flere, og vi gleder oss til å svømme i ukjent farvann og lære mer. Takk for rommet av muligheter!”.
- Oda Holmvik Bredvold, kunstnerisk leder v/ HIT

 

 

------

 

«Askesky» er en rå og nær teaterforestilling for unge som skrives og skapes av Karoline Una Moen og teaterkompaniet Antistrofe.

 

«Askesky» er en rå og nær teaterforestilling for unge som skrives og skapes av Karoline Una Moen og teaterkompaniet Antistrofe. Stykket utforsker barns evne til å skape alternative virkeligheter som en overlevelsesstrategi i utrygge situasjoner. Vi møter et søskenpar som stenger seg inne på et barnerom. Utenfor smuldrer verden opp i dystopisk krig og kaos. I det vi tror noen utenfra har funnet dem og skal til å tvinge seg inn i rommet skjer et brudd; mannen utenfor viser seg å være faren deres. De to barna vil ikke bo med han og ønsker seg hjem til moren som egentlig er for psykisk syk til å ta vare på dem. Apokalypsen forvandles til et barnerom hvor to barn opplever en indre krise, en apokalypse i deres egne liv. 

«Jeg føler meg heldig og er spent på hele prosessen. Jeg gleder meg til å sette i gang å jobbe med «Askesky» og å dykke inn i ideen og leke meg frem sammen med de andre kunstnerne i prosjektet. Å kunne gjøre dette med støtte fra Festspillene og ikke minst med oppfølging fra egen mentor er gull. Jeg gleder meg til spennende samtaler, påfyll, møtepunkter og til å gjøre mest mulig ut av tiden de neste to årene.»
- Karoline Una Moen

 

 

------

 

Bjørk-Guinevere Kinsella Eide ønsker å skape et helhetlig audiovisuelt univers som publikum kan forsvinne inn i, og vil samarbeide med filmskaper Emma Nordström i denne produksjonen.

«Allusions» er en audiovisuell konsertopplevelse som omhandler spenningen som oppstår når man oppdager en hel verden forbi den man kjenner. Dette prosjektet, som ledsager utgivelsen av Bjørk-Guinevere Kinsella Eides første soloalbum i 2025, utforsker hva som skjer når vi beveger oss inn i ukjente territorier og mister våre kulturelle referanser. Bjørk ønsker å skape et helhetlig audiovisuelt univers som publikum kan forsvinne inn i, og vil samarbeide med filmskaper Emma Nordström i denne produksjonen.

«Det føles utrolig bra å få denne muligheten. Jeg er så takknemlig for at festspillene tror på prosjektet mitt og gir meg rom for å utvikle min stemme som artist og komponist.»- - Bjørk-Guinevere Kinsella Eide