Her er ungkunstprosjektene 2025

Dagfinn Theodor Holte Ingebrigtsen og Marte Hansen er plukket ut som ungkunstnere 2025.

Dagfinn Theodor Ingebrigtsen Holte og Marte Hansen er plukket ut som ungkunstnere 2025.

Ungkunstprosjektene til Festspillene i Nord-Norge er blant de største kunst-stipendene til unge kunstnere med tilknytning til nord.  De skal ha premiere på hver sitt stykke i løpet av festivalen 2025.  

Nyskapende 

Festspillene i Nord-Norge har årlig siden 1997 delt ut ungkunststipender til to kunstprosjekter fra, eller i tilknytning til, landsdelen.  

– Målet er å støtte nyskapende og modige kunstprosjekter innen alle uttrykk, og gi unge kunstnere mulighet til å utvikle prosjekter og presentere sitt kunstnerskap for publikum, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.  

Etablerte artister og kunstnere 

En rekke av dagens etablerte artister i nord har vært ungkunstnere, som Hekla Stålstrenga, Liv Hanne Haugen, Amund Sjølie Sveen, Nina Wester, Nasra Ali Omar, Silje Halstensen (Bendik), Jennifer Torrence, Aleksander Kostopoulus, Tine Surel Lange, Jakop Janssøn, Erik Stifjell, Sigurd Johan Heide, Nikoline Spjelkavik og Victoria Røising og Ibrahim Fazlic. I alt har det vært 54 ungkunstprosjekter tidligere.  

Utfordringer 

Dagfinn Theodor Ingebrigtsen Holte og Marte Hansen tar begge utgangspunkt i unge menneskers utfordringer med å finne sin plass og sitt utrykk i deres hverdag.  

Hvorfor sliter menn? 

Dagfinn Theodor Ingebrigtsen Holte (f. 1995) fra Fauske er utdannet slagverker fra Norges musikkhøgskole. I sitt sjangeroverskridende verk ønsker han å utforske store spørsmål som hvorfor mange unge menn sliter med ensomhet, ettervirkninger av isolasjon, usunne algoritmer i sosiale media, økning i selverklærte incels og selvmord, særlig i Nord-Norge.  

–Vi vil bruke kunstneriske praksiser for å undersøke disse problemene, og fokusere på menneskelige eksempler med respekt, nysgjerrighet og humor, med musikk som vår allierte, sier Holte.  

Musikkteater 

Marte Hansen (f.1995) har bachelorgrad i musikkteater fra Musikkteaterhøyskolen i Oslo. Hun er oppvokst på Borkenes i Kvæfjord der spiren om å bli skuespiller startet. Etter endt utdannelse hadde hun sin profesjonelle debut ved Nordland Teater og har siden arbeidet bredt innenfor scenekunstfeltet.  

Mental helse 

Hennes ungkunstprosjekt er en monologforestilling om mental helse rundt det å være ung voksen i en verden styrt av sosiale medier og endeløse timer med scrolling. Hun ønsker å utforske det surrealistiske med å skulle finne ut hvem man er, både lykkelig, sint, sliten, glad, ensom, lysten, stygg, sexy og rar - men selvfølgelig uten å skuffe alle forventningene til familie, venner, kvinneguiden og samfunnet. 

Nydelig følelse 

– Det betyr utrolig mye at Festspillene i Nord-Norge har troen på meg og mitt prosjekt. Som tilbakevendt kunstner til landsdelen er dette noe som gir meg enda mer motivasjon til å jobbe for scenekunstfeltet i nord, sier Hansen, og legger til at hun ønsker å lage teater som betyr noe for folk og dette stipendet gir meg muligheten til å skape nettopp det. Det er en nydelig følelse å få en slik tillit, og jeg gleder meg til premieren under Festspillene i 2025.