I stedet for festspill: NO NO fest
Festspillene i Nord-Norge 2020 er avlyst. I år skal vi ikke samles til konserter, forestillinger og utstillinger i Harstad som vi pleier. Vi inviterer likevel hele Nord-Norge til å ta del i kunstopplevelser denne uka. Blant annet blir det åpningsseremoni hjemme i hagen din, urpremiere av ny musikk, hjemmekonsert i Reykjavik, workshop digitalt og kunstnersamtaler. Alt for å se om kunsten likevel kan nå frem og skape bånd mellom kunstner og publikum.
- Vi kansellerte årets festival, fordi Festspillene i Nord-Norge handler om nettopp å samle mennesker til kunstneriske opplevelser. Når pandemien traff oss var det ikke mulig å ta programmet som lå klart og bare flytte det til digitale plattformer, så derfor har vi brukt tiden frem til nå på å stoppe opp, undersøke muligheter, evaluere og bestemte oss for å komme tilbake med NO NO fest, en serie arrangementer i de neste månedene der vi tester alternative og bærekraftige møter, kommunikasjon og kontakt mellom artister og vårt publikum, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.
Våronn for kunsten
Festspillene i Nord-Norge har bedt Lost and Found productions om å lage et kunstnerisk prosjekt som en markering og et plaster på såret til alle som hadde gledet seg til Festspillene 2020. Den 20. juni, dagen Harstad burde ha kokt over med feststemte folk på torget, åpner heller nettsiden www.herbaria.no. Der vil du få nødvendig informasjonen for å være med på noe vidunderlig vanlig.
- Kunstens viktighet ligger et sted i møtet mellom mennesker og verden. Nå ser kanskje verden ganske annerledes ut en den gjorde for bare noen måneder siden. Endring er både vondt og viktig. Men noe står alltid urokkelig igjen: Vi trenger hverandre og vi trenger jorda. For å minne oss på det ønsker vi å invitere til en våronn for kunsten, åpningsseremoni eller hagefest, om du vil. Alle som vil kan være med, og jo flere jo bedre, sier Nikoline Spjelkavik, Victoria Røising og Per Magnus Barlaug i Lost and Found productions.
Verdenskjent komponist og musiker med eksklusiv hjemmekonsert
På det som skulle vært åpningsdagen får publikum også mulighet til å bli kjent med musiker og komponist Valgeir Sigurðsson, som sammen med Siggi String Quartet og sangeren Helgi Jónsson inviterer publikum til en intimkonsert hjemme hos seg. Opptak fra denne eksklusive konserten presenteres i Harstad kino 20. juni, og blir også tilgjengelig digitalt fra 21. – 27. juni for publikum.
- Det er en stor glede å kunne presentere Valgeir Sigurðssons kreative kollektiv, Bedroom Community – en av Islands fremste miljøer for nyskapende musikk som han startet sammen med Ben Frost og Nico Mulhy. Han har en imponerende liste av artister han har samarbeidet med, blant annet Björk, og vi er veldig glade for at han vil være tilknyttet oss i årene framover som festivalkunstner, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.
Urpremiere med Jakop Janssønn
Mandag 22. juni vil det være mulig for et svært begrenset publikum å oppleve urpremiere med Jakop Janssønn og hans nye album Bricoleur i Trondenes kirke. Til denne innspillingen har han med seg strykere fra Arktisk Filharmoni, i tillegg til tubaist Daniel Herskedal og felespiller Håkon Aase.
- For oss er dette arrangementet spesielt viktig – vi får presentere helt ny musikk av en av Nord-Norges fremste komponister og trommeslagere, men vi får også prøvd ut et hybridarrangement – altså en kombinasjon av både live konsert og en hjemmekonsert i nordnorske stuer. Vi oppfordrer de som ikke har muligheten til å komme i Trondenes kirke til å samle venner til en stemningsfull opplevelse sammen, eller nyte konserten alene om man foretrekker det, sier Skúladóttir.
Stedsspesifikk scenekunst via brev
Kunstneren Sonia Hughes var i Harstad i 2019, hvor hun presenterte ‘Neither Here Nor There’ til festivalpublikummet. 12. mars var hun på vei til Harstad fra Yorkshire for å gjøre forarbeid til forestillingen ‘I Am From Reykjavik’, men måtte snu i Trondheim da Norge stengte. Nå inviterer hun publikum i Harstad til å komme i kontakt med henne via brev hun har skrevet til mennesker som kjenner seg igjen i ulike utsagn. Fra 22. – 26. juni kan interesserte komme på Festspillhuset i Harstad for å motta brev og skrive tilbake til henne.
- Sonia Hughes er en fantastisk kunstner som har jobbet mye med aktuelle problemstillinger i vår tid i sitt kunstnerskap, og som også vil være Festivalkunstner hos Festspillene i Nord-Norge de neste tre årene. Hun vil møte folk som har likhetstrekk med henne. Hun leter blant annet etter noen som har foreldre med Alzheimer, barn av innvandrere, en kunstner og mange flere egenskaper som hun kjenner seg igjen i. Jeg håper så mange som mulig vil ta turen til Festspillhuset for å knytte kontakt med henne i år, og så håper vi på møter ansikt til ansikt i 2021, sier Skúladóttir.
Kunstnersamtale via sosiale medier
Philippe Quesne er en teaterregissør for det nasjonale offentelige teateret Nanterre-Amandiers i Paris. Han har produsert en rekke svært anerkjente forestillinger som har turnert over hele verden. I tillegg til sitt arbeid for teateret skaper han forestillinger i offentlige rom eller i naturen, samt skaper installasjoner til utstillinger.
- Med sin betydelige scenekunstkompetanse er dette en Festivalkunstner som publikum vil få stor glede av i årene som kommer, og jeg håper flest mulig vil benytte muligheten til å bli bedre kjent med han og hans unike erfaring fra europeiske scenekunstproduksjoner på et svært høyt nivå. Våre Festivalkunstnere vil også fungere som kunstneriske rådgivere til Festspillene, sparringspartnere for andre kunstnere og skape ny kunst som co-produseres med Festspillene og andre institusjoner, avslutter Skúladóttir.
Nyhetsarkiv
- 30.10.2024
- 16.10.2024
- 15.10.2024
- 14.10.2024
- 24.09.2024
- 17.09.2024
- 10.09.2024
- 05.07.2024
- 30.06.2024
- 28.06.2024