Jørn Stubberud og Trygve Luktvasslimo festspillprofiler for 2022-2023

I dag ble det klart at det er Mayhem-bassist Jørn Stubberud og filmskaper Trygve Luktvasslimo som er festspillprofiler de neste 2 årene. Begge de nye profilene var til stede på Støperiet under offentliggjøringen. 

Trygve Luktvasslimo er en multikunstner innenfor visuell kunst og har fokusert på sitt virke som filmskaper de siste årene. 

«Som filmskaper, kunstner og forfatter betrakter Trygve Luktvasslimo samfunnet rundt seg og leter etter det som skiller seg ut. Han vil få oss til å tenke, og gjør det med filmer som beskrives som absurde, teatralske og parodiske.» Se Kunst i Nord-Norge

Som festspillprofil vil han skape en ny film som skal ha premiere under Festspillene i Nord-Norge 2023. Allerede i 2022 vil publikum få muligheten til å bli bedre kjent med hans arbeid, da flere tidligere filmer og prosjekter skal presenteres som en del av festivalprogrammet. 

- Det er fantastisk at vi nå skal jobbe mot en filmpremiere på Festspillene i Nord-Norge, og jeg er glad for at vi får muligheten til å vise nordlige perspektiver på film, sett med Trygves blikk og hans erfaring, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir. 

Jørn Stubberud er bassist og det eneste opprinnelige medlemmet i black metal bandet Mayhem. 

«Ikon, legende, sjangerdefinerende og musikk i verdensklasse. Siden bandets oppstart i 1984, har Årets Hedersprisvinner lagd musikk som har sjokkert, bergtatt og ikke minst inspirert. Med sitt grensesprengende og eksperimentelle musikalske uttrykk, er de å regne som selve grunnleggeren av subsjangerens opprinnelse. De har inspirert utallige artister i alle aldere og over hele verden siden starten av karrieren. Bandets tyngede historie har dessverre ofte stått i vegen for talentet og musikken utad, spesielt for de som ikke ville satt på denne musikken frivillig. Men bandets aktualitet i dag, og deres ståsted i metal-sjangeren på globalt nivå, viser at musikken i seg selv står fjellstøtt med både tidløse klassikere og banebrytende utgivelser i katalogen. Bandets musikk, både på plate og fra scenen, har skapt musikkhistorie på verdensbasis. Det blir stadig laget nye dokumentarer, bøker og blader om Årets Hedersprisvinner og om sjangeren de har vært med å forme og definere. Det er nærmest uunngåelig å skulle oppdage norsk Svartmetall, uten å komme over Årets Hedersprisvinner, også for nye fans i dag. Man kan ikke annet enn å anse bandet som legende og som en storhet i norsk musikk.» Juryen Spellemannprisen 2021

Som festspillprofil vil Jørn Stubberud jobbe med et helt nytt prosjekt, og vil bruke tiden frem til premiere i 2023 på å bli kjent med både festivalen og samarbeidspartnere. 

- Jeg er utrolig fascinert av Mayhems kompromissløse stil, og er overbevist om at Jørn vil ta med seg sin nådeløse tilnærming til sitt nye prosjekt og skape noe vi aldri har sett før. Vi er veldig stolte over at Jørn vil jobbe mot en premiere hos oss, og ser fram til å få helt nye perspektiv i prosessen, sier en glad festspilldirektør.