Leken dans og nordnorske folketoner åpner Festspillene 2024

raekved_web_foto_knut_aaserud.jpg

Rækved - En konsertforestilling med Kartellet og Arktisk Filharmoni. Foto: Knut Aaserud
Caption 
Rækved - En konsertforestilling med Kartellet og Arktisk Filharmoni. Foto: Knut Aaserud

Åpningsforestillingen på Festspillene i Nord-Norge 2024 inviterer publikum inn til et unikt møte mellom de lekne danserne i Kartellet og nordnorske folketoner fra strykerne i Arktisk Filharmoni.

Foto: Knut Aaserud

Kartellet og Arktisk Filharmoni åpner Festspillene i Nord-Norge 2024 med sin konsertforestilling Rækved. Her tematiserer fem dansere og et strykeorkester hvordan vi forsøker å forstå hverandre og samhandle i lek og alvor. I koreografien møtes tradisjonelle grep fra folkedans fra Nordland, Troms og Finnmark og elementer fra ritualer og idrettsleker. Musikken tar utgangspunkt i folkemusikk fra nord i moderne drakt, blandet med musikalske leker og “groove”. Tittelen Rækved viser til alt som driver i land i fjæra, og som kan bli bestanddeler i noe nytt – i denne sammenheng deler fra ulike folketradisjoner som veves sammen i et nytt uttrykk.

 

Tidligere Festspillprofiler

- Kartellet har opptrådt flere ganger hos oss med både kurs og forestillinger siden de var festspillprofiler tilbake i 2016, og nå gleder vi oss til å se dem i Storsalen på Harstad Kulturhus i dette formatet, sier direktør Ragnheiður Skúladóttir i Festspillene i Nord-Norge.

Kartellet var i utgangspunktet navnet på en danseforestilling initiert og koreografert av Sigurd Johan Heide, men ble etter hvert til dansekompaniet Kartellet A/S. Kartellet vant Kritikerprisen 2016 for forestillingen DoPPler. Samme år var de altså Festspillprofiler under Festspillene i Nord-Norge og fikk også tildelt Troms Fylkes Kulturpris.
 

En utforskning i menn, mannlig fysikalitet og lek

Dansekompaniet Kartellet er et fysisk samarbeid mellom menn. Alle danserne i Kartellet har en sterk individuell stil, og utnytter sin kroppslige kunnskap og kompetanse for å skape en nær visualitet. Forestillingene er en utforskning i menn, mannlig fysikalitet og lek. Voldsom sådan. Kompaniet bruker alltid levende musikk i sine forestillinger.

Arktisk Filharmoni er verdens nordligste profesjonelle orkester. Med Bodø og Tromsø som hjemmebane, spiller orkesteret hvert år over 200 forestillinger og konserter i så vel hjembyene som på turné både i landsdelen og utenlands. Orkesteret spiller klassisk musikk i alt fra små grupper til stort symfonisk repertoar og opera, og til åpningen av Festspillene stiller de med sitt kammerorkester som skal samhandle med danserne i Kartellet.

Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir åpner Festspillene i Nord-Norge 2023 Foto ©Christine Larssen

Foto: Christine Larssen

 

- Jeg er svært begeistret over å kunne lansere Rækved. Forestillingen bygger på våre unike, nordlige tradisjoner innen dans og musikk, satt i en helt ny kontekst. Den passer derfor veldig godt som åpningsforestilling i dette året hvor Festspillene feirer sitt 60-årsjubileum. Dette blir en unik opplevelse av lek og alvor, som både kommer til å berøre og engasjere, avslutter Skúladóttir.

 

Tid: Lørdag 22.juni, kl. 18.00
Sted: Harstad Kulturhus, Storsalen

Her kan du kjøpe billetter til forestillingen >>