Nordnorsk Bokdag

bokdag_kollasj.jpg

Flere spennende forfattere fra nord deltar på Nordnorsk Bokdag.

Nordnorsk Bokdag arrangeres under Festspillene lørdag 25. juni, i regi av Norsk Forfattersentrum Nord-Norge. 

Lørdag 25. juni blir det litteraturfest for små og store i Harstad, når Forfattersentrum arrangerer Nordnorsk bokdag i samarbeid med Festspillene i Nord-Norge og Harstad bibliotek.

Nordnorsk Bokdag er Norsk Forfattersentrum Nord-Norges største arrangement og en visningsarena for årets nordnorske utgivelser. Bokdagen arrangeres årlig og alternerer mellom Nordland, Troms og Finnmark.

- Tradisjonen tro blir det opplesning fra en spennende og variert samling av nye bøker, ved ferske og etablerte forfattere fra hele landsdelen. I år blir det også bokbad med Morten Strøksnes om den litterære sensasjonen Havboka og musikk ved Niillas Holmberg og Roope Mäenpää. At alt dette i tillegg er gratis, gjør at det bokstavelig talt dreier seg om en litterær og musikalsk gavepakke til publikum! sier avdelingsleder i Norsk Forfattersentrum Nord-Norge, Johannes Utstøl Johannessen.

Formiddagsprogram i SNN-parken
Bokdagen starter med familieprogram i SNN-parken lørdag formiddag. Det blir eventyrstund med Marry Ailonieida Somby, som leser og viser bilder fra sin nye barnebok om den underjordiske reinen Stáinnak, før barna kan følge fem ballongposter med morsomme litteraturspørsmål til Harstad bibliotek, hvor alle får premie. Her blir det servering av boller og saft og ny eventyrstund med Aino Hivand og Rauni Magga Lukkari, som leser og viser bilder fra boken Garjjáid gižžu – Ravnenes kamp.

Kveldsprogram på Ludo
Lørdag kveld fortsetter bokdagen med opplesningsarrangement, hvor publikum får speed-date ny litteratur fra åtte nordnorske forfattere. Jan Tore Norengs roman #alfahann, som nylig fikk Uprisen, og Niillas Holmbergs nye diktsamling The Way Back, som kom ut tidligere i vår, er blant høydepunktene på et program som ellers byr på forfattere som Helge Stangnes, Kristin Bjørn, Nathan Haddish Mogos, Roald Larsen, Hallvard Birkeland og Aase Falch.

Niillas Holmberg kommer fra finsk side av Sapmi. Han er ikke bare forfatter, men også en fantastisk musiker, og vil stå for musikalske innslag underveis, sammen med cellist/multi-instrumentalist Roope Mäenpää. Duoen har en rekke konserter og to albumutgivelser bak seg og har utviklet en særegen musikalsk stil som kombinerer singer/songwriter Holmbergs miksing av samisk og amerikansk folkemusikk med Mäenpääs ferdigheter som klassisk skolert musiker. De to bor for tiden i henholdsvis Jokkmokk og Helsinki, og publikum kan glede seg til et eksklusivt musikalsk møte.

Debutantene kommer

Bokdagen er en super anledning til å bli kjent med landsdelens nye forfatterstemmer.  Kristin Bjørn er godt kjent fra scenekunstmiljøet som dramaturg, instruktør og leder av Ferske Scener. I vår debuterte hun som skjønnlitterær forfatter med novellesamlingen Sant nok, som har fått mye publisitet. Liv Berntine Saltnes debuterte i 2015 med diktsamlingen Titingtanka, som vil bli presentert av utgiver Helge Stangnes.

Bokbad med Morten Strøksnes
Kvelden avrundes med en samtale med Morten Strøksnes om Havboka– eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider, som kom ut i fjor høst, innkasserte både Brageprisen og Kritikerprisen for beste sakprosabok i 2015, og så langt er solgt til 16 land. Strøksnes vil samtale med forfatter og kritiker Tor Eystein Øverås om det ambisiøse bokprosjektet som har fått anmelderne til å ta i bruk karakteristikker som «mesterverk» og «totalprosa».

Det vil også bli mulighet å kjøpe og få signert bøkene som presenteres, Norli stiller med pop-up bokhandel på bokdagen, melder Norsk Forfattersentrum i en pressemelding.

Les mer her