Spennende navn på debattprogrammet

artlab.jpg

Caption 
ArtLab med forfatterne Åsne Seierstad og Ari Behn torsdag 23. juni. Foto: Scanpix/Espen Braata/Tore Meek/Vegard Grøtt

Festspillene i Nord-Norge ønsker å løfte kunsten inn i samfunnsdebatten og inviterer mandag 20. til fredag 24. juni, til et høyaktuelt debattprogram med spennende gjester som blant andre Erlend Elias Bragstad, Faten Mahdi Al-Hussani, Mads Gilbert, Sofia Jannok, Åsne Seierstad og Ari Behn.

Kritiker og journalist Anki Gerhardsen åpner debattformiddagsrekka mandag 20. juni med konseptet Kritisk Punkt der hun tar utgangspunkt i forestillingen  ”Anføttes” og spør ”Går det an å være MANN i 2016?” Gjester er Sigurd Johan Heide (kunstnerisk leder for dansekompaniet Kartellet), lege, psykiater og forfatter Dag Furuholmen, forsker på maskulinitet i nord Marit Aure og stylist og skuespiller Erlend Elias Bragstad, som er opptatt av den samiske homofile mannen.

Onsdag tar Gerhardsen utgangspunkt i forestillingen ”Det fineste i livet” med Ketil Høegh, som dermed også stiller i en samtale om selvmord og de etterlattes skyldfølelse: "Hvem har skylda når noen tar livet av seg?» Høegh stiller sammen med psykolog, forfatter og skribent Marianne Mjaaland, psykolog Anne Silviken og musiker og komponist Håvard Lund, som mistet sin egen bror.

Fredag er det flyktninger som er tema i Kritisk Punkt. Gerhardsen tar utgangspunkt i forestillingen ”Kamchátka” og utstillingen "Qaradaki as Prime Minister», og spør: "Hva skal vi gjøre med flyktningene?” Her går debatten mellom Høyrepolitiker, innvandrer og innvandringsskeptiske Mahmoud Farahmand, Faten Mahdi Al-Hussani som ble landskjent og prisbelønnet etter at hun markerte muslimsk motstand mot ekstremisme, lege Mads Gilbert, samt regiondirektør for integrerings- og mangfoldsdirektoratet; Dulo Dizdarevic.

Tirsdagsdebatten er det Ingeborg Breines fra Nordnorsk Tenketank som leder under tittelen ”Større kraft enn krutt – 40 år etter?” der man spør om hva som preget 1970-tallets kulturelle oppvåkning og om man kan lære noe av den i dag. Med profilene Ragnar Olsen, Nils Utsi, Laila Stien og Knut Erik Jensen fra 70-tallets kultur-nord.

Torsdag ledes formiddagsdebatten på Ludo Bar & Scene av Márkomeannu produsent Susanne Amalie Langstrand-Andersen, som blant annet er høyaktuelle gjennom årets festivalplakat som gir støtte til skeive samer. I "Kunst som politisk verktøy" blir det en samtale mellom urfolksartister som alle er moderne kulturbærere og som bruker kunsten som verktøy for å fremme politiske ytringer og påvirke de politiske bestemmelsene. Panelet består av strupesangere og inuitter Tanya Tagaq og Jeremy Dutcher fra Canada, og Sofia Jannok fra svensk side av Sápmi og Máret Ànne Sara fra norsk side av Sápmi. Samtalen er programmert av Hætta Productions.

Hålogaland Teater og RadArt bidrar til debattprogrammet med ArtLab om 22. juli, en kollektiv lesning torsdag kveld på Thon Hotel i Harstad. Med blant andre forfatterne Åsne Seierstad og Ari Behn. Er 22. juli blitt et tabu i kunsten, spørres det her.

Debattprogrammet i festspilluka:

Mandag 20. juni: Kritisk Punkt

Tirsdag 21. juni: Større kraft enn krutt – 40 år etter? 

Onsdag 22. juni: Kritisk Punkt

Torsdag 23. juni: Kunst som politisk verktøy

Torsdag 23. juni: ArtLab – 22. juli – et tabu i kunsten? 

Fredag 24. juni: Kritisk Punkt