Storslått konsertopplevelse til årets festival: Det nye nord

det_nye_nord_1920_x_1080_px-2.png

Pål Moddi Lue står bak storsatsingen Det nye nord, med premiere under Festspillene i Nord-Norge 2024. Foto: Øivind Arvola
Caption 
Pål Moddi Lue står bak storsatsingen Det nye nord, med premiere under Festspillene i Nord-Norge 2024. Foto: Øivind Arvola

Hva skjer når sju låtskrivere tar tempen på det nye Nord-Norge, lar klisjéene få hvile og heller finner nye ord og historier om livet og utviklingen i nord? 

Under Festspillene i Nord-Norge vil artistene Moddi, Lars Bremnes, Ingvild Austgulen, Frode Larsen, Risten Anine Gaup, Emil Karlsen, og Jon-Are Masternes (KLISH) gjennom sjangre som rap, vise, joik og reggae presentere nye låter fra det nye nord - om det som er nå og om det som skal bli. 

Feltopphold

- Nord-Norge har forandret seg, forteller Moddi. Da jeg begynte å skrive sanger etter feltoppholdsmetoden oppdaget jeg at sangene jeg har pleid å synge, ikke lenger stemte overens med virkeligheten. Jeg sang om å ro i blåtimen, mens utenfor stuevinduet dundret laksetrailere forbi på hullete veier. Da tenkte jeg at dette må flere enn meg få se, og ideen om prosjektet «det nye nord» vokste frem. 

Nye historier

Nå har han fått med seg andre artister fra landsdelen til å gjøre som ham selv. De har hver for seg besøkt ulike deler av landsdelen for å samle inntrykk, uttrykk og inspirasjon til ny musikk – musikk som ikke hadde kunnet bli skrevet fra et skrivebord hjemme. 

Tid er et privilegium

Han tror noe av grunnen til at artistene som er med umiddelbart sa ja, var at de kunne jobbe langsiktig med noe. 

- Vanligvis jakter vi hit-låt etter hit-låt, for å sette det på spissen. Og selv om vi er nordlendinger, er vi sjelden mer enn sju timer på samme sted. De som er med, er glade for å kunne bruke tid – og bli kjent med nye plasser – og ikke bare se backstage og scenekanter. Det har vært et feltarbeid, der alle har fått velge plass utfra eget ønske, og kunne oppholde seg på steder de ikke har vært før, der de har opplevd landsdelen vår på nært hold: smelteverkene, laksemerdene, landemerkene og utkantene. 

Ambisiøst

- Det er det mest ambisiøse prosjektet jeg noen gang har startet. Det har blitt en del av livet mitt, og har blant annet resultert i at jeg flyttet tilbake til landsdelen, sier Moddi, som er full av ærefrykt for det han har gått i gang med. 

- Visekunsten har gitt meg så mye tilhørighet, og et hjem – og nå trenger den desperat fornyelse – slik at de som vokser opp i dag også kan føle seg hjemme. Jeg skylder visekunsten det, sier han. 

Anger

Samtidig legger han ikke skjul på at han av og til angrer på hva han har lagt opp til. 

- Det er så hårete – så arrogant, så det hender jeg angrer på dette. Men så er det beste i hele verden å se tilbake på sanger som har oppstått fra ingenting – og vite at det kommer til å skje i igjen. Så da er det bare å stå på, for det er så mye interessant å skrive om.

Gleder seg

Moddi gleder seg til konserten i Harstad. 
- Jeg har alltid hatt noe nytt å presentere i Harstad, og dette er fortsatt så ferskt at jeg er spent selv også, sier han. Prosjektet skal ha en konsert i Bodø nå i mars, før det kommer til Harstad 24. juni. 

- Akkurat dette møtet mellom artistene får man bare disse to gangene – det er her man får høre dette i en sammenheng, sier han. 

Festspillenes rolle

Festspillene har vært en sentral støttespiller i prosjektet, med låtskrivercamp og arbeidsvisning av nytt låtmateriale under Festspillene i 2023. Moddi holdt også foredrag om prosjektet på bransjetreffet «Nordaførr», og seks av artistene fremførte ny musikk. 

Fange det nye nord

- I anledning Festspillenes 60-års-jubileum er jeg glad for at vi kan presentere dette prosjektet som prøver å fange det nye nord, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.  

- Det er et dyptgående, kunstnerisk, utforskende arbeid som tar sikte på å rive ned slitte stereotypier og male et nytt og mer nyansert bilde av Nord-Norge, legger hun til.

Gjennom sitt bidrag til "Det nye nord" ønsker Festspillene i Nord-Norge også å fremheve betydningen av kunst og musikk som medium for samfunnsdebatt og refleksjon.  

 - "Det nye nord" er mer enn bare et musikkprosjekt; det er et forsøk på å engasjere og forstå det moderne Nord-Norge på en dypere og mer meningsfull måte. Vi håper at publikum, gjennom disse kunstneriske uttrykkene, vil få et rikere og mer variert innblikk i livet og kulturen i vår del av verden, sier Skúladóttir. 

Billetter til storsalsforestillingen 24. juni i salg fra 16. februar 2024

På scenen: Moddi, Ingvild Austgulen, Lars Bremnes, Risten Anine Gaup, Emil Karlsen, Frode Larsen, Jon-Are Masternes 
Musikere: Joakim Kristiansen (bass), Mikael Pedersen Jacobsen (slagverk), Øystein Čalbmigeađgi Myrvoll (tangenter / bandleder) 
Produsent: Eirin Hammari / Audionor 
Prosjektleder: Marit Laland / Nordland fylkesbibliotek 

Prosjektet "Det nye nord" er en idé fra Pål Moddi Lue, drevet av Nordland fylkesbibliotek og støttet av Festspillene i Nord-Norge, Nordland Fylkeskommune, Bodø2024, Fritt Ord og Kulturdirektoratet.