Tar i bruk tegnspråktolk til åpningen

Martha Tilrum

Festspillene tar i bruk tegnspråktolk under den offisielle åpningen i Generalhagen for å nå ut til et bredere publikum. 

Når kulturministeren, gjester og artister går på den store scenen i Generalhagen lørdag kl 1300, har Martha Tilrum sin egen «scene» foran, der hun tegnspråktolker det som blir sagt, slik at flere kan delta på åpningen.  

Holder av egne plasser 

– Vi har forbeholdt egne plasser foran for de som har behov for tegnspråktolk, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Festspillene i Nord-Norge, Victoria Bakken. Festivalen har i 32 år vært en inkluderende festival for funksjonshemmede, og tilbyr i år tegnspråk på den store åpningen. 

Den som skal stå for tegnspråktolkingen, er Martha Tilrum fra Harstad. Hun har to år bak seg som profesjonell tolk etter sin bachelor-utdanning ved Oslo met.  

Går foran 

– Dette er veldig spennende. Det er bra at Festspillene har tatt dette initiativet og går foran på området. Det står i stil med hva den ellers har gjort for inkludering og likeverd, sier Tilrum, som er opptatt av universell utforming og at det tilrettelegges for flest mulig. 

Ganske likt skuespill 

Tilrums vei inn i tegnspråkbransjen gikk via teaterinteressen. Etter dramalinja på Heggen og noe skuespillerutdanning, var det litt tilfeldig at hun ble oppmerksom på tegnspråkutdanningen. Hun er stadig på farten som tegnspråktolk, og har foreløpig Harstad som base.  
– Det spiller nesten ingen rolle hvor man bor. Det er mye reising uansett, sier hun. 

Mimikk og innlevelse 

Det å være tolk, har ganske mange likheter med skuespilleryrket.  
– Det er mye forberedelser, samtidig som jeg må være åpen for å improvisere og tilpasse meg situasjonen hvis det skjer noe uventet. Jeg må stå foran folk og bruke mimikk, kroppsspråk og formidle budskapet. Så når jeg møter mine skuespillervenner, fleiper vi med at vi gjør det samme, bortsett fra at jeg har mer jobb og stødigere inntekt, sier hun humoristisk, og gleder seg til åpningsdagen.  

Det vil være merkede plasser til de som har behov tegnspråk-tolker under åpningsseremonien, disse trenger ikke forhåndsreserveres.