Tidenes største festspillproduksjon

rt_situationrooms_088_webc_jorg_baumann.jpg

Situation Rooms av Rimini Protokoll presenteres på Festspillene i Nord-Norge fra 23. - 29. juni 2019 © Jörg Baumann
Situation Rooms av Rimini Protokoll presenteres på Festspillene i Nord-Norge fra 23. - 29. juni 2019 © Jörg Baumann

Det er nå klart at tyske Rimini Protokoll, et av de mest nyskapende og anerkjente teaterkompaniene i verden, kommer til Festspillene i Nord-Norge 2019 med sin berømte produksjon «Situation Rooms». 

Verdenskjent forestilling

«Situation Rooms» er vist over hele verden, og har mottatt strålende kritikker for sin interaktive form og innovative bruk av teknologi. Når Festspillene i Nord-Norge nå henter forestillingen til Harstad er det første gang denne forestillingen presenteres i Norden. 

- Det er fantastisk å få presentere en forestilling av dette kalibret i Harstad. Den interaktive formen og mesterlige utførelsen gjør at teateropplevelsen tas til et helt nytt nivå, og hvordan de har klart å sy sammen en så imponerende forestilling overgår min fatteevne. For oss som arrangør er det nesten som om Liverpool skulle spille på Harstad stadion, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Dramatisering av den globale våpenindustrien

I «Situation Rooms» bringes publikum inn fortellingen via historien til 20 virkelige mennesker som på hvert sitt vis er involvert i krig. Her gjenskapes den globaliserte våpenindustrien med sine rakettdrevne granater, automatrifler, droner, makthavere og flyktninger i et enormt filmsett hvor publikum deltar i en historie som tar oss til uventede nabolag og møter mellom mennesker. Karakterene samhandler med hverandre med instrukser og en historie presentert via nettbrett, hodetelefoner og objekter i rommene.

- Det er sterke historier som presenteres i de ulike rollene, med alt fra barnesoldater til journalister og aktivister. Her presenteres et unikt innblikk i konsekvensene av krig og drivkreftene bak, og det er viktig for Festspillene å presentere en forestilling som både har et høyaktuelt tema, men også er svært nyskapende i formen ved at publikum blir aktive deltakere i forestillingen, sier Utsi. 

Spill-lignende virkelighet

Forestillingen guider publikum gjennom en intrikat labyrint av historier og rom, der man blant annet kan forflytte seg fra en bakgård i Libya, til et styrerom i Geneve og videre inn i en sveitsisk våpenfabrikk. Det hele oppleves via et nettbrett og hodetelefoner i kulisser som nøyaktig ligner det man ser på nettbrettet. 

- Denne interaksjonen gir en helt fascinerende ekstra dimensjon til forestillingen, man ser både effekten av egne handlinger og perspektivet til andre karakterer. For publikum blir dette en unik mulighet til å oppleve en forestilling hvor grensene mellom teknologi og virkelighet viskes ut i et nydelig sammenvevd spill-lignende format, sier Utsi.

Bygges i Harstadhallen

De fysiske rommene som forestillingen foregår i skal gjenskapes nøyaktig gjennom et to etasjer høyt bygg – inne i Harstadhallen, og er nærmest som et komplett filmsett å regne. Forestillingen er den største produksjonen på Festspillene i Nord-Norge noensinne. Kulissene fyller to store kontainere, og det påberegnes å benytte en uke på å sette opp hele konstruksjonen. 

- Vi har vært i Madrid for å se forestillingen slik at vi kan sette opp dette toetasjers bygget og ta det ned igjen i løpet av ca 3 uker. Dette er en komplisert logistikk- og riggejobb som vi er godt forberedte på, sier Festspillenes produksjonsleder Kristoffer Sandaas. 

Unik mulighet – kun 700 billetter

Det er kun nøyaktig 20 publikummere som kan delta i hver forestilling, og det blir derfor lagt opp til flere forestillinger per dag. Totalt blir det mulig å oppleve forestillingen for kun 700 personer, så festspilldirektøren oppfordrer folk til å sikre seg billetter til denne unike teateropplevelsen allerede nå. 

- Vi forventer stor pågang både fra Harstadpublikummet og tilreisende når vi er først i Norden med denne foretillingen, så det er ingen grunn til å vente med å sikre seg billett. Opplevelsen gir også grunnlag for gode samtaler i etterkant, så her kan man gjerne dra sammen med venner eller kollegaer og slik få enda mer ut av forestillingen, avslutter Utsi.

Billettsalget åpner torsdag 14. februar på www.festspillnn.no