VERDENSPREMIERE: ”Anføttes”

lansering_malselv_foto_kalottspel.jpg

Lansering av "Anføttes" på Målselv i dag med festivalleder Nina Fjeldet i Kalottspel og festspilldirektør Maria Utsi til stede, sammen med Kartellet og Benjamin Mørk, som setter opp konsertforestillingen. Foto: Kalottspel

Kalottspel og Festspillene i Nord-Norge lanserer i dag konsertforestillingen ”Anføttes” med dansekompaniet Kartellet og lydkunstner Benjamin Mørk. Forestillinga har premiere på Festspillene i juni, og vises under Kalottspel i august.  

Benjamin Mørk og Kartellet møttes på Northern Jazz Expo i Bodø og på Festspillene i Nord-Norge i 2015. De ble lykkelig av hverandres arbeid. Før jul ble begge utnevnt som festspillprofiler 2016. Med ”Anføttes” har de nå gått sammen om å lage en konsertforestilling der folkemusikken er elektronika og idrettsleker danses. Musikk som insisterer på å danses til. Som insisterer på å bli lekt med.

- Det er utrolig spennende å utfordre en elektronikaartist til å spille til dans på folkedansens premisser, det er passe sprø nytenking i god Kalottspelånd! Da vi presenterte våre planer for Festspillene, som umiddelbart syns det var en strålende idé, var produksjonen for alvor i gang. For Kalottspel er det viktig å samarbeide med en stor aktør som Festspillene, og vi gleder oss over at forestillinga får premiere i Harstad. det har både Kartellet og Benjamin fortjent, sier festivalleder Nina Fjeldet i Kalottspel.

Festspilldirektør Maria Utsi har også store forventninger til dette nye samarbeidet.

- Vi er veldig nysgjerrige på hva de to festspillprofilene skaper sammen, og har store forventninger til denne nye koblingen. Vi er stolte og glade for samarbeidet med Kalottspel, som gjør at vi sammen kan presentere slike grensesprengende egenproduksjoner. Dette passer også perfekt i Festspillenes ånd om å løfte fram nyskapende og spennende konstellasjoner fra nord, sier Maria Utsi.

Om konsertforestillingen ”Anføttes”

”Anføttes” er en konsertforestilling som settes opp den 19. juni på Festspillene i Nord-Norge og den 12. august på Kalottspel.

Kjøp billett til forestillingen på Festspillene her

Vi kan gjøre et tankeeksperiment; Melodiene og rytmen i folkemusikken gikk aldri av moten, men det er nye instrumenter som spiller musikken. Trekkspillet ble bytta ut med synth, fela med samples, og munnharpa med laptop. Springar, pols, reinlender og vals danses fortsatt.

Hvordan ser det egentlig ut når en kombinerer elektronisk musikk og reinlender? Og hvordan vil musikken oppføre seg når den må forholde seg til nordnorsk folkedans, ofringsleken sisten, baller og andre element fra eldre idrettsleker? Dette får publikum sitte midt i – direkte, ærlig, banalt og uten jåleri.

”Anføttes” er et godt gammelt uttrykk om å ligge med føttene mot hverandre, noe man gjør når det er trangt om plassen og to eller flere må dele en seng. I ”Anføttes” er det elektronikaen og folkedansen som kryper i hop.

Kalottspel står bak konsertforestillingen, i samarbeid med Festspillene i Nord-Norge.

Medvirkende dansere fra Kartellet: Ådne Kolbjørnshus, Lars Frihetsli, Nils Ole Foshaug, Inge Martin Helgesen og Sigurd Johan Heide. Musikk er ved Benjamin Mørk, lys/visuals ved Torbjørn Thrane Sandnes, komponist er Benjamin Mørk, koreografi ved Kartellet og film ved Martin J. Edelsteen.

Om kunstnerne

Kartellet så dagens lys under Kalottspel 2012. Forestillinga “Kartellet” med sine dansende menn, originale musikk og en behagelig interaktivitet gjorde suksess, og har siden vært vist på mange dansescener i Norden. Kartellet er nå et etablert dansekompani som har levert flere nye forestillinger. Alle i Kartelletstil, hele tiden med en søken etter å utfordre folkedansen, balansen og det sceniske uttrykket, samt å gi publikum en ekte opplevelse.

Benjamin Mørk fra Senja, er en av landets mest spennende og nyskapende musikere både innen elektronisk og akustisk musikk. Han er en tohodet artist. Den første inkarnasjonen hans er en pianobasert jazzkvartett, som står bak to glimrende album fra 2013 og 2015. Etter å ha lekt lenge med analoge, elektronikkbaserte instrumenter, debuterte solo elektronika-versjonen av Mørk i 2015 med låta ”Tour de Senja”. Med heftige synth-akkorder og referanser til tidlig 80-talls elektropop, har Mørk skapt seg et annerledes og dansbart musikalsk univers.  

 

Festspillene i Nord-Norge arrangeres i Harstad fra 18.-25. juni 2016

Kalottspel arrangeres i Målselv fra 9.-14. august 2016