Åpnet NO NO fest

2020.06.20_apning_pa_torget_foto-renate_jensen-35_web.jpg

Åpning av NO NO fest 2020 på torget i Harstad sentrum. Foto: Renate Jensen
Åpning av NO NO fest 2020 på torget i Harstad sentrum. Foto: Renate Jensen

Lørdag skulle Festspillene i Nord-Norge hatt sin første festivaldag med storstilt fest på torget i Harstad sentrum. I stedet ble det sendt ut en invitasjon til hele Nord-Norge om å delta i åpningsseremoni i egen hage eller ute i naturen. NO NO fest er en markering og en anledning til å teste ut nye formater. Alt for å se om kunsten likevel kan nå frem og skape bånd mellom kunstner og publikum.

Første programpost var en åpningsseremoni og ukeslang markering av festivalen som ikke ble, skapt av Andøybaserte Lost and Found productions. «Herbaria»skal fungere som et plaster på såret til alle som hadde gledet seg til Festspillene 2020, og finner sted hjemme i hager i hele Nord-Norge og verden.

- Herbaria er en utrolig vakker og meditativ opplevelse som er alt jeg hadde håpet den skulle være. Her inviterer vi publikum til å ta del i opplevelsen ved å laste ned et lydspor fra www.herbaria.noog skape kunst i egen hage eller på sitt favorittsted i nærområdet mens de lytter til instruksjonene på samisk, engelsk eller norsk, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir

Lost and Found productions består av Nikoline Spjelkavik, Victoria Røising og Per Magnus Barlaug, og fikk oppdraget fra Festspillene i Nord-Norge etter festivalen ble kansellert like før påske. Med utgangspunkt i Covid-19-krisen og den spesielle tiden verden har vært gjennom ble svaret Herbaria, en inkluderende kunstopplevelse som gir deltakerne mulighet til å stoppe opp og delta i et vakkert rituale.

- Det er helt fabelaktig at vi har så sterke kunstnere i vår region som evner å skape et kunstprosjekt som så godt setter fingeren på følelsene vi alle kjenner på av både sorg, avmakt og samtidig nærhet og mye fint som har skjedd i denne uvirkelige tiden vi lever i, sier Skúladóttir.

Prosjektet er åpent frem til 27. juni, og kunstnerne oppfordrer så mange som mulig til å delta:

- Kunstens viktighet ligger et sted i møtet mellom mennesker og verden. Nå ser kanskje verden ganske annerledes ut enn den gjorde for bare noen måneder siden. Endring er både vondt og viktig. Men noe står alltid urokkelig igjen: Vi trenger hverandre og vi trenger jorda. For å minne oss på det inviterer vi til en våronn for kunsten, åpningsseremoni eller hagefest, om du vil. Alle som vil kan være med, og jo flere jo bedre, sier Nikoline Spjelkavik, Victoria Røising og Per Magnus Barlaug i Lost and Found productions.

Lost and Found productions er et teaterkompani fra Andøya i Nordland fylke. Kompaniet ble stiftet av Nikoline J. Spjelkavik og Victoria F. S. Røising i 2016, og siden har selskapet laget ti originale teaterproduksjoner. I 2020 ble Per Magnus Barlaug knyttet til Lost and Found productions. På Festspillene i Nord-Norge har de presentert «Kviskreklan» (2017), «Love and the Ocean» (2019) og «Herbaria» (2020), og har også vært instruktører på NUK - NyUngKunst.