Årets Festspillprogram lanseres

maria_presenterer_foto_tak.jpg

Festspilldirektør Maria Utsi presenterte torsdag formiddag årets Festspillprogram for pressen. Torsdag kveld er det publikumspresentasjon i Nordic Hall. Foto Ton A. Karlsen/FiNN

Festspilldirektør Maria Utsi presenterer i dag programmet for sitt første Festspill. Festspillene i Nord-Norge 2016 byr på 16 urpremierer,  11 norgespremierer, tre nypremierer, fem egenproduksjoner og 14 samproduksjoner mellom nordnorske aktører.

I år vil Festspillene preges sterkt av kunstnerisk nyskapning fra den nordlige del av verden. Festspilldirektøren har initiert flere store samproduksjoner og inviterer til en rekke nyproduksjoner. I ”LAPP AFFAIRS – Unfinished business” møter Mari Boine, Sofia Jannok og Elle Márja Eira kunstnerne Anders Sunna og Marét Anne Sara, til felles kamp i Harstad Kulturhus store sal. Festspillprofilene 2016, Benjamin Mørk og dansekompaniet Kartellet, går sammen i egenproduksjonen og konsertforestillingen ”Anføttes”, der nordnorsk folkemusikk gis elektrisk støt. Landsdelens fremste hiphop-artister inviterer til toppmøte i Nordic Hall på festivalens siste dag, produsert av Harstadambassadør og tidligere Tungtvann-general Poppa Lars. I årets åpningsforestilling lørdag 18. juni i kulturhuset, er det Bodøbandet Kråkesølv som går i spann med samtidsensemblet Arktisk Sinfonietta, i bestillingsverket Kjetterbålet.

Festspillene inviterer publikum til 15 urpremierer. Forsvarets Musikkorps Nord-Norge lager konsertforestillingen ”Lausdans i Uniform”, med idé, manus og regi av Anders Eriksson. Vi er stolte av å by de aller yngste urpremiere på ”Mørkemodig” fra Katma, i samarbeid med Figurteatret i Nordland. Katma, tidligere festspillkunstner Katrine Strøm, har gjort stor suksess med sine fascinerende og gåtefulle forestillinger. ”STAT & EKSTASE” med blant andre Amund Sjølie Sveen, som fikk mye oppmerksomhet for ”NORDTING” i 2014, settes opp for aller første gang, i det gamle Støperiet som skal bli Harstads nye kulturscene. Hålogaland Teater spiller for første gang monologen Zapffe med veteranen Kristian Fr. Figenschow jr. Tromsøbaserte Arktisk Sinfonietta har urpremiere på bestillingsverket ”Antarctica”. Det blir urfremføring av nye låter i Rocks & Straws-prosjektet til Anneli Drecker. Hun har med seg cellister fra MiNensemblet. Dansekompaniet Norrdans fra Västernorrland i Sverige, kommer med verdenspremiere på Jo Strømgrens versjon av CARMEN.

Festspillene 2016 vil ha et sterkt med fokus på scenekunst. Verdensledende scenekunst-kompanier som Kamchátka og Gob Squad setter opp to forestillinger hver under årets festival. Tema er revolusjon og flukt, sistnevnte i en gateforestilling som garantert vil sette sitt preg på byrommet. Ellers blir det konserter med verdensstjerner som urfolksikonet Tanya Tagaq og bautaen i norsk pophistorie, Ane Brun. Festspillene ønsker å løfte kunsten inn i samfunnsdebatten og inviterer mandag til fredag, til et sterk debattprogram med spennende gjester som for eksempel Åsne Seierstad og Ari Behn.

Politisk kunstner Shwan Dler Qaradaki setter opp Festspillutstillingen 2016 : ”Qaradaki as Prime Minister” i Galleri NordNorge. Dokumentarfotograf Andre Gjestvangs utstilling ”Tilbake” vises i samme galleri, også denne med tema flyktninger.

- Årets festspill er preget av brytninger. Mellom fortid og framtid. Drømmer og desillusjoner. Nord og sør. Flukt og trygghet. Store kunstneriske tema i en krevende tid. Samtidig reflekterer årets program også festivalens indre liv. I høst har vi jobbet med å redefinere vår rolle og misjon i nord og startet en stor utviklingsprosess for å bli de Arktiske Festspillene – Arctic Arts Festival, sier festspilldirektør Maria Utsi.

I sitt første år som festspilldirektør gjør Utsi flere nye og spennende grep. Nytt av året er at årets Festspillklubb blir i tidligere Sjøbua, med mange spennende jazznavn på plakaten. Konsertene er kuratert av Anders Eriksson via produksjonsselskapet Mansard Management. Utestedet Karma, midt i sentrum, tas i bruk som en ny arena for ny nordnorsk musikk. Bukta Battle inntar Ungdommens Hus med et eget rusfritt rockearrangement fredag 24. juni.

Festspillene ønsker å gjøre kunst og kultur viktig for flere, og gjør det i år med prosjektet festspillpilotene, der seks fra lokalbefolkningen skal beskrive Festspillene fra Harstadfolks perspektiv. En egen Festspilløl, laget av Harstad Bryggerier og Skavli Brygghus lanseres i anledning det store programslippet 14. april, så kom og bli med på festen!

Det fullstendige programmet finnes i årets programavis, og vil foreligge her på festspillnn.no de nærmeste dagene.

Festspillene i Nord-Norge arrangeres i Harstad 18. – 25. juni for 52. gang.

(Mer informasjon om arrangementene får du ved å trykke på de lysegrå lenkede programpostene over.)