Årets program for Festspillene i Nord-Norge 2018 er klart!
Festspilldirektør Maria Utsi presenterer i dag programmet for de 54. Festspillene i Nord-Norge. Der de siste årenes festspillfokus har vært på store globale og arktiske tema, vender dette festspillprogrammet seg mot enkeltmennesket i nord. I en tid der algoritmer styrer virkelighetsbildet og vi lever i hvert vårt ekkokammer, har det aldri vært viktigere å snakke sammen. 2018-programmet byr derfor også på et bredt spekter av debatter, workshops, samtaler og seminar der publikum inviteres til å delta.
- Kunsten er popcorn for hjernen, og i sine fineste øyeblikk skaper den nye perspektiv og lar oss se det som ellers er skjult. Den presser oss til å lytte til de vi er uenig med og møte vår egen tvil. Kunsten gjør oss skarp og raus, og den får oss til å snakke sammen, sier festspilldirektøren.
Verdde Sessions
Festspillene fortsetter også å foredle sin viktigste oppgave: å stimulere til nyskapning og nye samarbeid i nord og i 2018 presenterer vi hele 20 urpremierer innen musikk og scenekunst. Inspirert av det gamle samiske konseptet for samarbeid mellom kyst og vidde, fortsetter vi med kunstneriske møter mellom artister på tvers av nord, som sammen skaper ny musikk og nye fortellinger, i det vi kaller Verdde Sessions. Først ute er Verdde Sessions: The Fjords & Sóley, hvor vi forventer at samarbeidet mellom det norske indie- og elektronikabandet The Fjords og den islandske stjernen Sóley, resulterer i pulserende ny indietronic. I Verdde Sessions: Sastrugi har Erlend Viken tatt utgangspunkt i verket Sastrugi og fått med seg jazzstjernen Ellen Andrea Wang og den finske multiinstrumentalisten Maija Kauhanen på en meget spennende musikalsk videreutvikling. På Festspillenes siste dag er det duket for en helt unik musikalsk helaften med Verdde Sessions: North Of. Her møter vi det kreative kollektivet North Of med totalt 14 musikere, produsenter, slam poeter og videokunstnere på tre scener og i to omganger i Nordic Hall.
Årets bestillingsverk
Festspillene presenterer i 2018 tre store musikalske bestillingsverk: Solnatt – Beaiveidja, 3 x Bremnes: Eternitt og RO/URO. 3xBremnes: Eternitt av og med Kari, Ola og Lars Bremnes nærmet seg utsolgt før jul, og det er derfor gjort klart for en ekstrakonsert på Festspillenes siste dag. I prosjektet Solnatt – Beaiveidja er 17 artister fra nord invitert til å skrive og komponere nye godnattsanger for barn i midnattssola. Platen lanseres med en stor live-fremføring i Harstad Kulturhus i samarbeid med NOSO – Nordnorsk opera og symfoniorkester. Marthe Valle tar med RO/URO utgangspunkt i uroen i oss og presenterer helt nye tekster og musikk som tematiserer psykiske lidelser.
Lokalt og internasjonalt i Storsalen
På vår største arena, Storsalen, blir det både lokale samarbeid og nyskapende internasjonale ensembler. Åpningsforestillingen, AquaSonic, er en spektakulær undervannskonsert med det danske kompaniet Between Music. Dagen etter presenterer NOSO verket Malstrøm;en storslått versjon for symfoniorkester. Verket er basert på Philip Glass’ kammerorkesterkomposisjon, med visuelt bakteppe av Bodøkunstner Martin Losvik. Mandag er det endelig klart for årets store samarbeid mellom amatører og profesjonelle, en vakker nordnorsk versjon av PATINA – å eldes med glans. En feiring av våre mødre, i Arne Fagerholts koreografi, med 30 danseglade damer fra Midt-Troms. Det populære canadiske ensemblet Collectif9 vil bryte med de fleste uskrevne regler i det klassiske musikklandskapet når de inntar Storsalen tirsdag, mens publikumsfavoritten Norrdans er tilbake med en kraftdemonstrasjon av en danseforestilling i fortellingen om Odysseus.
Ny scenekunst fra nord
Kunstfeltet i nord syder av gode prosjekter, og blant de mange urpremierene er det hele 6 nyskapende arktiske scenekunstproduksjoner co-produsert via vår nye Open Call-ordning. Scenekunst er et viktig satsningsområde for Festspillene og årets program inneholder 27 scenekunstproduksjoner fra hele Europa. Årets nordnorske urpremierer viser noe av bredden i det nordlige scenekunstfeltet. I den teknologiske danseforestillingen Sound of Silence utforsker kunstnerne Gaute Barlindhaug, Mari Bø og Maria Ulvestad forestillinger om lyden av kroppen, mens vi i Second Nature utfordres til å se på forholdet mellom mennesker og dyr i et nytt perspektiv. Animatør Isak Gjertsen og musiker Håvard Stubø har skapt en audiovisuell perle for både ungdom og voksne. Alvin Pang, en av Endre Lund Eriksens mest kjente litterære karakterer, går endelig til scenen i følge med jazztrompetist Tore Johansen, mens de store maktstrukturene i forholdet mellom majoritet og minoritet, er tema når Siri Broch Johansen presenterer sin storsatsning SOS Dobrie. I forestillingen Engel, møtes dansekunst og akrobatikk i en fysisk drakamp som reflekterer menneskenes indre.
Kunst og akademia
Et annet sterkt fokus i år er møtet mellom kunst og akademia. Vår samarbeidspartner UiT Norges Arktiske Universitet feirer 50-års jubileum og hos Festspillene tar feiringen form av en rekke store arrangement. Blant annet skal årets Festspillutstilling omgjøre Galleri Nord-Norge til et kunstnerisk laboratorium der kunst og vitenskap møtes. På Institutt for Natur og Kunst vil det være pågående aktivitet hele uka og publikum inviteres inn i prosessene og samtalene. Utstillingen samler 17 kunstnere og fagpersoner og er med det en av Festspillenes største utstillingssatsninger noen sinne. Festspillene har også utfordret universitetet til å pushe grenser med et helt nytt og interaktivt konsept: Den akademiske konklave.
- Kan man stimulere akademikere fra helt forskjellige fagfelt til å enes om felles løsninger for framtidas nord? Hvis premisset er at ingen slipper ut før løsningene ligger på bordet? Kan kunstfeltet bidra med nye perspektiv der alle steiner allerede er snudd? Det er ingen som vet hva resultatet blir, og det er spesielt interessant å se om kunsten kan bidra til nye perspektiv, sier Utsi.
Festspillprofil: Joar Nango
Også årets Festspillprofil, Joar Nango, utfordrer kunstens rammer når han i sitt profilprosjekt ser på samisk arkitektur i et samtidsperspektiv. Som en del av prosjektet skal Nango initiere etableringen av Sámi Arkiteakta Searvi (SAS), den første samiske arkitektforening. Et av tiltakene i prosjektet vil være å etablere et lite, mobilt bygg som kan huse samtaler om samisk samfunnsutvikling og arkitektur.
– Det er fantastisk å ha Joar Nango som Festspillprofil. Han er en av de mest særegne og annerledestenkende kunstnerstemmene i Arktis i dag, og en av Nord-Norges mest anerkjente kunstnere internasjonalt, sier Utsi.
Ny musikk fra nord
Utestedet Karma skal også i år være arena for ny musikk, og i år er det et bredt spekter av sjangre og uttrykk som presenteres. Først ut er Resirkulert fra Troms, som med sin energiske og samspilte poprock får åpne Festspillene på Karma. Også Lisa Skoglund er et navn å følge med på – hun har vist en sjelden teft og kompromissløshet i sin låtskriving, det hele pakkes inn i et lekent poplandskap. Americanabandet Hollow Hearts har fått usedvanlig god mottakelse på sine liveopptredener, mens Lyse Netter fra Lofotens høye fjell og fine strender leverer karakteristisk lofot-sound og dansevennlig poprock. Det er også en glede å presentere den grønlandske hiphopartisten Taatsi med sine heftige beats og viktige budskap, før det blir et nådestøt mot kjedsomheten fra det Tromsøbaserte doombandet Heave Blood and Die. Kontrasten kunne nesten ikke blitt større til fredagens hartslående og politiske elektrofunk fra nordsvenske The Magnettes. Rekken av ny musikk avsluttes av vår egen arktiske superstjerne, SlinCraze, med egen livshistorie som utgangspunkt for sin rappoesi.
Rekken av konserter på Karma er virkelig en strålende refleksjon av bredden og kvaliteten på ny nordlig musikk er, og vi forventer særdeles god stemning uka gjennom, sier Utsi.
Barnas Festspill
Barnas Festspill inneholder i år et rikt utvalg forestillinger som er tilpasset aldersgrupper fra spedbarn opp til tenårene. Festspill for barn betyr også flere spennende verksteder og selvfølgelig SNN-parken, som i år har daglige konsepter og forestillinger med kompaniet Closetland.
- Som et resultat av samarbeidet med Sparebank1 Nord-Norge er også i år alle forestillinger gratis for barn under 12 år, forteller Utsi
Debatt og samtale
Det blir et spesielt interessant program for årets Nordnorsk Debatt LIVE når temaet er makt i ulike former. I samarbeid med mediehuset Nordlys, er det en usedvanlig sterk rekke debattanter som inntar Harstad i festspilluka. Tema for debattene er stormakt, mediemakt, avmakt, kjønnsmakt og definisjonsmakt – og er elementer i et samtaleprogram som er større enn noen sinne. Samtalene fyller nye rom og med kunsten som medspiller muliggjøres ny innsikt. I 2018 legger Festspillene også vekt på å tilby en rekke seminarer i løpet av festspilluka som er åpne for alle og setter fokus på integrering, teknologi, tilgjengelighet, kulturell appropriasjon og scenekunstkritikk.
- Årets Festspill er et kunstnerisk tønnebål vi alle kan samles rundt. Bær noe til bålet, bidra til samtalen, men vær forberedt på at glør setter spor, avslutter Utsi.
Nyhetsarkiv
- 11.12.2024
- 05.12.2024
- 29.11.2024
- 30.10.2024
- 16.10.2024
- 15.10.2024
- 14.10.2024
- 24.09.2024
- 17.09.2024
- 10.09.2024