20 urpremierer på årets Festspillprogram

Programslipp mars 2018.jpg

Aldri tidligere har Festspillene i Nord-Norge presentert flere urpremierer og nyproduksjoner. De første forestillingene til Festspillene 2018 er lagt ut for salg nå.

Det nærmer seg lansering av årets Festspillprogram 20. april, og for å korte ned ventetiden presenterer vi i dag et knippe forestillinger som gir en pekepinn på hva publikum kan vente seg i juni. Flere nyproduksjoner, flere urpremierer og en sterk arktisk profil vil prege årets program. Billetter i salg fra 21. mars kl 09:00.

Aldri tidligere har Festspillene i Nord-Norge presentert flere urpremierer og nyproduksjoner. Fram mot juni vil hele 11 nye scenekunstproduksjoner presenteres, mens 9 store nye musikalske samarbeid er under utvikling.

Årets musikkprogram har en sterk nordisk profil, og inneholder flere svært spennende og fremadstormende band fra våre naboland. I tillegg blir det i dag også lagt ut billetter til ekstraforestilling med søsknene Bremnes, Eternitt.

- Disse forestillingene er alle historier fra og om nord, og representerer et bredt spekter av sterk og nyskapende kunst fra vår del av verden, sier festspilldirektør Maria Utsi fornøyd.

PATINA: Å eldes med glans - PREMIERE

Festspillene i Nord-Norge, Kulturhuset Finnsnes og Dansearena Nord samler danseglade damer i godt voksen alder til en nordnorsk danseteaterpremiere mandag 25. juni. PATINA ble koreografert og iscenesatt for første gang i Orkdal av tidligere teatersjef i Carte Blanche, Arne Fagerholt, og har siden det gått sin seiersgang gjennom landet til strålende mottakelse fra publikum og presse. Når forestillingen nå endelig skal gjennomføres i Nord-Norge, er det med 30 godt voksne damer på scenen.

- Endelig kan vi presentere en nordnorsk versjon av PATINA, og det i et nydelig samarbeid mellom amatører og profesjonelle. Her møter vi damenes egen reise gjennom barndommen, via krigsår, ungdomstidens flørt og forelskelser til hardt arbeid og sorg. Dette er virkelig en unik danseforestilling, som har gått sin seiersgang gjennom landet. Den nordnorske PATINA blir en vakker, sår og morsom fortelling om å eldes med glans. En hyllest til våre mødre! sier festspilldirektør Maria Utsi.

Second Nature – mennesket mot naturen

25. juni presenteres «Second Nature», resultatet av et nytt samarbeid mellom Håvard Stubø, Isak Gjertsen og den nordiske jazzgruppen Jazz & Fly Fishing. Her spiller jazzkvartetten i dialog med Gjertsens animasjon av seks ulike dyr med menneskelige egenskaper.

- Second Nature er en nyskapende og dristig forestilling som tematiserer forholdet mellom mennesker og natur. Isak Gjertsens fantastiske animasjoner kombinert med ny jazz i toppklasse gjør dette til en årets mest spennende nyproduksjoner, for store barn, ungdom og voksne, sier Utsi.

Tidens Korthet – Urpremiere på Jens Munks livshistorie - URPREMIERE

Hålogaland Teater har, søndag 24. juni, urpremiere på forestillingen Tidens Korthet. Jens Munk har vært taus i 400 år, men gis ny stemme av Trond Petter Stamsø Munch i denne nyskrevne monologen. Forestillingen er basert på et episk dikt av Lars Saabye Christensen, som igjen er basert på Jens Munks memoarer fra 1624.

- Dette er fortellingen om Skandinavias første store oppdagelsesreisende, Jens Munk, som i 1619 dro ut for å finne Nordvestpassasjen. Ekspedisjonen endte dramatisk og fortellingen om Munk er en episk historie om makt, ære og søken etter det ukjente, forteller Utsi.

Magnettes – opprør fra Pajala

Denne trioen fra Pajala i Nord-Sverige har etablert sin egen sjanger - 21st Century Fuck Pop, en egen blanding av elektropop og opprørspunk. Dette er et sterkt band som allerede har fått fotfeste utenfor Skandinavia.

- The Magnettes har fått strålende omtaler av internasjonale medier, og vi forventer en heftig kveld med hardtslående pop og nordsvensk opprørsmagi på Karma, sier Utsi.

Mammút – rock fra Island

Mammút er et fremadstormende band som har gjort det skarpt både hjemme på Island og internasjonalt. Som mange andre band fra vulkanøya beveger de seg uanstrengt mellom sjangre, og har skapt sitt helt eget uforutsigbare musikalske uttrykk et sted mellom tradisjonell indie og psykedelisk rock.

- Dette er enda et eksempel på hvor mye bra som skjer på Island på musikkfronten nå. Det blir en herlig kveld med intens og energisk islandsk rock i Nordic Hall, sier Utsi.

Borrowed Landscape – dagligvareteater på Coop OBS!

Fra mandag – onsdag i Festspilluka er det ekstra lurt å legge handleturen til Coop OBS. Da vil det være mulig å få en helt ny handleopplevelse i en interaktiv handletur sammen med «Borrowed Landscape» av Heine Avdal & Yukiko Shinozaki fra kompaniet fieldworks. Forestillingen er gratis og publikum kan selv velge om de vil delta med hodetelefoner eller bare følge forestillingen og danserne fra sidelinjen.

- I denne forestillingen blir måten vi handler på satt i et større perspektiv. Det er spesielt interessant å flytte kunsten dit folk ferdes og ta i bruk utradisjonelle arenaer for scenekunst. Ta turen på Coop OBS og bli med på en unik handleopplevelse fylt av absurde bevegelser, et overraskende lydbilde og en god dose humor, sier Utsi.

Ekstraforestilling 3xBremnes: Eternitt

Allerede før jul ble billetter til bestillingsverket «ETERNITT» av og med søsknene Bremnes lagt ut for salg, og fikk strålende mottakelse fra publikum. Kari, Ola og Lars Bremnes har vært definerende for nordlig visepop og bidratt til å modernisere både nordnorsk vise- og fortellertradisjon. Nå er det klart at de står på scenen i Storsalen også 30. juni.

- Forestillingen har solgt svært godt, og det er nå få billetter igjen. Det er derfor en stor glede å presentere en ekstraforestilling med hele Norges Bremnes-søsken dagen etter premieren. Dette er perfekt på avslutningsdagen til Festspillene 2018, avslutter Utsi.