Arrangerer strykemønstring for kulturskoleelever

Strykemønstring.jpg

Atle Sponberg og Zoë Martlew er blant instruktørene på strykemønstring for kulturskoleelever. Pressefoto

Festspillene i Nord-Norge går sammen med kulturskolene i Harstad og Sortland for å lage et seminar for unge kulturskoleelever som spiller på strykeinstrument. Festspillene henter inn de anerkjente musikerne Atle Sponberg og Zoë Martlew som instruktører, begge med erfaring i undervisning fra andre steder i verden.

Zoë Martlew har opptrådt over hele verden som solist og kammermusiker og har en sjangerbredde som strekker seg fra klassisk til elektronika og rock. Hun er regelmessig å høre på BBC og har spilt med artister som Paul McCartney og Katie Melua. Martlew er også strykeinstruktør for det Nasjonale Ungdomsorkesteret i England, og gleder seg til å være med og utvikle unge talent så langt nord.

- Det er enormt spennende å få være med på å utforske nye måter å lage musikk på med unge musikere på toppen av jordkloden, sier Martlew fra England.

Hun tror det er langt mer inspirerende og lærerikt å øve sammen i ulike musikalske sammenhenger, når man skal lære seg teknikk med strykeinstrumenter.

- Jeg håper at vi ved å lytte og kommunisere tettere med instrumentene, vil utvikle en bred palett av strengelyder og ikke minst ha det gøy sammen! Jeg håper også nordlyset blir med på konserten, sier den britiske artisten som aldri tidligere har vært så langt nord.

Festspilldirektør Maria Utsi er glad for at Festspillene bidrar til å arrangere denne strykemønstringen.

- Det er et viktig for oss å være med på å utvikle unge talent. Vi gjør det allerede i dag gjennom våre tilskuddsordninger, og vil være med å arrangere flere workshop som denne i framtida, sier Utsi.

Strykeseminaret arrangeres i Harstad helgen 6. og 7. februar og ender opp i en konsert, der alle deltakerne spiller sammen. Tilbudet er primært rettet mot strykeelever i alle aldre opptil 25 år. Kulturskoler i nabobyene inviteres. Harstad og Sortland Kulturskole arrangerer strykemønstringen og har allerede fått noen påmeldinger. Det er anledning til å melde seg på til Harstad Kulturskole for interesserte, helt fram til 22. januar.

Trykk her for å melde deg på til Harstad Kulturskole

I tillegg til Zoë Martlew er Atle Sponberg med som instruktør. Han har markert seg som en av de mest interessante norske fiolinistene i dag. Han er aktiv solist, kammermusiker og orkesterleder som har turnert over hele verden. I tillegg til at han har vært solist med en rekke orkestre, er han i dag kunstnerisk leder for det profesjonelle orkesteret Gjøvik Sinfonietta, og fiolinlærer ved Musikkonservatoriet i Tromsø.

Lokale instruktører fra Harstad og Sortland er kontrabasslærer Guro Kvannli, cellolærer Lisa Isabel Holstad og fiolinlærer Jostein Lillegård. Festspillprodusent James Clapperton medvirker som akkompagnatør på piano under strykemønstringen.

- Å få til denne type samarbeid er gull verdt for oss i kulturskolen! Det er viktig at elevene både får komme sammen i et større miljø og dyrke samspill, men ikke minst er det fantastisk at de får møte og oppleve kapasiteter som Zoë Martlew og Atle Sponberg. Slike møter blir en gulrot og skaper inspirasjon til videre musikalsk utfoldelse for våre elever. Denne type samarbeid vil på lang sikt bidra til økt rekruttering av musikere til klassisk musikk, sier avdelingsleder Linda Liljevangen ved Harstad Kulturskole.