Askesky til Festspillene i 2025

Siden 2019 har Festspillene i samarbeid med Talent Norge og Sparebank1 Nord-Norge delt ut midler til kunstneriske utviklingsprosjekter, gjerne med utgangspunkt i nord. Nå er det første av tre prosjekter klare for Festspillene 2025, forestillingen «Askesky» av Karoline Una Moen og Antistrofe Produksjoner.

«Askesky» er en av de første produksjonene til det nyetablerte teaterkompaniet Antistrofe skapt av dramatiker Karoline Una Moen og skuespiller Mathias Asplund. I det kunstneriske teamet bidrar også skuespiller Emma Joma Rustad og scenograf Oda Holmvik Bredvold.

- Det føles helt rått å få være Open Call kunstner med forestillingen "Askesky”. Det blir en kjempespennende prosess å gjøre sceneteksten levende og utforske tematikken i stykket videre sammen med medskaperne i prosjektet. Dette er et viktig prosjekt for meg og for Antistrofe Produksjoner som vi føler oss veldig heldig over å få skape i samarbeid med Festspillene. Jeg gleder meg til nye inntrykk, masse påfyll og alt jeg kommer til å lære på veien, sier Karoline Una Moen.

Overlevelsesstrategi for barn

Askesky er et scenekunstprosjekt som forsker på virkelighetsflukt og lek som overlevelsesstrategi for barn i utrygge situasjoner. Forestillingen er for alle over 12 år og er like viktig for unge som for voksne. Prosjektet stiller spørsmål ved sammenhengen mellom indre og ytre kriser og utforsker paralleller mellom barnets opplevelse av en mor som er psykisk syk og dystopisk atomkrig

- Karoline Una Moen er en lovende dramatiker som tør å ta i vanskellige tematikker på en reflekterende og inviterende måte. I sin dramatikk Askesky jobber Karoline med dagsaktuel tematikk, en verden i oppløsing sett fra barnas ståsted. Det er fantastisk å se at det er flere unge teaterkunstnere som tar det å skrive på alvor og Karoline Una Moen er en av de fremste i den gruppen. Jeg er spent på å se hvordan manuset og produksjonen utvikler seg, og gleder meg allerede til premiere under Festspillene 2025, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Nordnorsk dramatiker

Karoline Una Moen er en nordnorsk dramatiker. Hun har en MFA innen Writing for Stage fra RCSSD i London og påbegynt kunstnerisk PhD innen scenetekst fra det samme universitetet. Hun har utviklet manus i samarbeid med blant andre Pikene på Broen og Unge Viken teater. I 2020 var hun deltaker i Unge Viken teaters debutantprogram for unge dramatikere og utviklet stykket Break her new som har premiere ved det samme teateret i 2023. Karoline er deltaker i Uredd; talentutviklingsprogrammet til Davvi senter for scenekunst i 2023 og medskaper av det nyetablerte teaterkompaniet Antistrofe sammen med Mathias Nyhagen Asplund.