Dansejoikforestilling får urpremiere på Festspillene 2021

vastadus_eana_the_answer_is_land_foto_Marius Fiskum.jpeg

Caption 
"Vástádus eana - The answer is land" av Elle Sofe Sara har premiere på Festspillene i Nord-Norge 2021. Foto: Marius Fiskum

I dag ble det klart at Festspillprofil Elle Sofe Saras profilprosjekt blir en splitter ny dansejoikforestilling, «Vástádus eana - The answer is land» med premiere 19. juni 2021 på Festspillene i Nord Norge. Nå er kunstneren i Harstad for å presentere planene for forestillingen og møte publikum under årets Kulturnatt.

Tar med publikum på gåtur 

«Vástádus eana - The answer is land»er et koreografisk verk hvor syv dansere og sangere/joikere tar publikum med på en gåtur som starter utendørs og ender på en scene. I forestillingen reflekteres det over kraften ved å stå sammen om noe og bevissthet om jorda vi står på og deler, og det er en spent Festspillprofil som nå kan fortelle om prosjektet: 

- Jeg gleder meg sinnsykt mye til dette prosjektet. Det er et prosjekt som jeg har jobbet lenge med alene, og som nå endelig skal realiseres. Jeg er så glad å få mulighet å ha premiere på en arena som Festspillene i Nord-Norge,sier kunstnerisk leder for forestillingen, Elle Sofe Sara.

Sikker på premiere

Elle Sofe Sara jobber med flere mulige formidlingsstrategier som skal sikre at forestillingen kan gjennomføres. Varierende grad av involvering av publikum og digitale virkemidler er faktorer som spiller inn for å få budskapet frem.

- I år ble det jo ingen Festspill pga korona. Men til juni håper jeg at vi kan møtes igjen på noe vis fysisk eller digitalt. Premiere skal det bli, sier en bestemt Elle Sofe Sara.

Flerstemt joik som bærende element

Joiken er et bærende element i forestillingen. Selveste Frode Fjellheim komponerer ny flerstemt joik til forestillingen, som skal joikes av de 7 utøverne.

- Det er vel første gang jeg jobber så tett med en komponist, og med en forestilling hvor musikken er helt elementær og bærende i forestillingen. Så det blir noe nytt for meg, sier Sara.

2 års utvikling med Festspillene

Forestillingen koproduseres av Festspillene i Nord-Norge og Norrlandsopraen i Umeå, og er et samarbeid med Dansearena nord. Norrlandsopraen i Umeå har vist alle forestillingene til Sara og fulgt med hennes kunstnerskap i flere år, og er en tung og viktig aktør i det frie scenekunstfeltet. Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir er spent på å se det ferdige resultatet;

- Nå får vi endelig se resultatet av at vi har endret Festspillprofilordningen til å være en 2-årig reise, og jeg har store forventninger til dette prosjektet. Vi har sett fram til at både Festspillene og kunstnerne skal få et lengre utviklingsperspektiv, og at vi kan styrke samarbeidet med andre institusjoner når vi har en lengre horisont i arbeidet, sier Skúladóttir.