Første artistslipp til Festspillene 2022

Publikum kan glede seg til både ny musikk fra nord, internasjonal jazz og storslåtte scenekunstproduksjoner under Festspillene i Nord-Norge 2022. I tillegg er byfesten tilbake med en folkekjær artist. 

Åpningsforestilling klar

Festivalen åpnes av Iceland Dance Company og Arktisk Filharmoni, som presenterer den nyskapende og spektakulære forestillingen AIŌN. Musikken er komponert av den verdenskjente Anna Thorvaldsdottir og Arktisk Filharmoni fremfører den under ledelse av stjernedirigenten Anna-Maria Helsing, som også dirigerte premieren i Gøteborg i mai 2019. Den kjente islandske koreografen og kunstneren Erna Ómarsdóttir står bak en koreografi som evner å skape et hav av bevegelse, tett knyttet til musikken.

-Endelig får vi AIŌN til Norge! Dette samarbeidet mellom Arktisk Filharmoni, Iceland Dance Company and Festspillene i Nord-Norge er et strålende eksempel på hvordan vi ønsker å knytte sammen de kunstneriske kreftene i nord sammen med det beste utenfra. AIŌN forener musikk og dans på en helt ny måte og er virkelig en magisk opplevelse, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Westernopera for alle

Et av verdens beste kompanier gjester Harstad i 2022 med en helt unik forestilling. Nature Theatre of Oklahoma fra New York presenterer “Burt Torrido, an opera”, som bryter med de fleste forestillinger av hva en opera kan være. Her blir inviteres publikum med inn i en westerninspirert kjærlighetshistorie der tema som kolonialisering, menneskehandel, menneskelig grådighet og global oppvarming - og det garantert blir en morsom og helt unik opplevelse.

- Forvent å bli underholdt, rørt og provosert når det fantastiske amerikanske teaterkompaniet Nature Theatre of Oklahoma tar deg med inn i en morsom og uforutsigbar verden, sier Skúladóttir.

Samisk popkomet

Kajsa Balto skal ha konsert både for voksne og barn under neste års Festspill, og har markert seg som en sterk vokalist med fantastisk formidlingsevne. Artisten har vokst opp i Oslo med samiske røtter, og har klart å skape et helt unikt musikalsk uttrykk, der joik og nordsamisk tekst blir presentert i et moderne og spennende lydbilde.

- Når Kajsa Balto står på scenen har publikium garantert en sjeldent god konsertopplevelse i vente, og etter hennes trollbindende joik under årets åpningsforestilling har vi store forventninger til hva hun vil presentere under neste års festival, fortsetter Skúladóttir.

Aggie Frost i Harstad kino

Det er med utgangspunkt i albumet «Perlemor» at Aggie Frost presenterer en utradisjonell og inkluderende konsertforestilling som får premiere på Festspillene i Nord-Norge 2022 i Harstad kino.

- Aggie Frost vil spille og fremføre sangene fra «Perlemor» live med vokal og elektronikk, men ved å arbeide med andre kunstnere innen tekst, lyd, scenografi og video er målet å skape en konsertforestilling som tar publikum med på en reise inn i musikkens verden, sier festspilldirektøren.

Kjent fjes tilbake i byfesten

En av de mest folkekjære artistene som har vært på Festspillene de siste årene har vært den spanske mesteren av gateteater, Adrian Schvarzstein. Nå er han tilbake med en ny forestilling, Arrived, som tar for seg migrasjon og det å være nykommer.

- Folk vil kanskje huske Adrian som den grønne mannen for et par år siden, som fikk horder av barn til å løpe etter seg i Harstads gater. Nå vil han igjen så mesterlig engasjere publikum i en forestilling som kanskje kan minne oss alle om magien i å møte andre mennesker, og hvordan vi møter de som er nye i vår egen hjemby, sier festspilldirektøren.

Islandske jazz-stjerner

For det jazzinteresserte publikummet er det en virkelig godbit blant artistene som presenteres nå, og det er det verdenskjente islandske bandet ADHD. ADHD turnerer verden rundt, og har vunnet flere prestisjefylte priser for sin musikk. 

- Det er virkelig stort å få muligheten til å presentere noen av Islands fremste musikere, kjent for sin unike evne til å hypnotisere publikum med musikken sin – som har elementer fra post-rock, jazz og improvisasjon. ADHD har hatt en svært trofast følgerskare siden de startet i 2008, og jeg er sikker på at vårt jazzelskende publikum blir fornøyd med denne bookingen, avslutter Skúladóttir.

Billettsalget til Festspillene i Nord-Norge 2022 starter i desember.