Første programslipp 2017

forste_artistslipp_2017.jpg

Det første programslippet for Festspillene i 2017 er retningsgivende for årets festival. Foto: Hrafnhildur Hólmgeirsdóttir/Marius Fiskum/Knut Åserud/Erik Wåhlström/Michael Wojewoda/Hotel Pro Forma
Det første programslippet for Festspillene i 2017 er retningsgivende for årets festival. Foto: Hrafnhildur Hólmgeirsdóttir/Marius Fiskum/Knut Åserud/Erik Wåhlström/Michael Wojewoda/Hotel Pro Forma

Når de første forestillingene for Festspillene i Nord-Norge 2017 presenteres er det med klare linjer til Festspillenes ambisjon om å ta en tydelig posisjon som kunstprodusent i nord. NeoArctic, Sacrifice, Forholdet, Tonje Unstad med Oscar Danielson og canadiske The Jerry Cans bidrar alle til ulike sider av ønsket om å produsere og presentere kunst av høy kvalitet fra det sirkumpolare nord.

Verdensstjerner i kunsten til Festspillene

Når det nyskapende prosjektet Sacrifice kommer til Harstad i juni er det med et internasjonalt stjernelag bak rattet. Det handler om det å være menneske, om det vi tror på og hva som er viktig for oss. Forestillingen er bygd opp rundt viktige milepæler og stadier i livet. Sacrifice er en nyproduksjon som har premiere på Island i mars 2017.

- Islands nasjonalballett har en viktig arktisk stemme, og dette prosjektet innehar alle kvaliteter vi ser etter når vi leter etter innovative og sterke kunstneriske uttrykk fra nord. Det er et bredt samarbeid på tvers av det sirkumpolare nord og det er nyskapende formmessig med ingredienser fra performance, film og dans. Når det toppes med kjente islandske kunstnere og verdensstjerner som den amerikanske kunstneren Mattew Barney, er vi trygge på at publikum vil oppleve nyskapende kunst av svært høy kvalitet, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Sacrifice settes opp i forkant av Festspillene torsdag 22. juni, i forbindelse med Arctic Arts Summit

Forestillingen NeoArctic er også et prosjekt laget av store internasjonale navn. Her har krefter innen kammerkor, performance teater, litteratur, elektronika og klassisk musikk gått sammen for å tematisere miljøkrisen i et globalt perspektiv. NeoArctic er et moderne rekviem for jorden, med det internasjonale produksjonskompaniet innenfor performance, installasjoner og opera, Hotel Pro Forma og det verdenskjente Latvias Radiokor i spissen. Med seg har de også Islands mest kjente forfatter, Sjón, og de kritikerroste komponistene Andy Stott fra Storbritannia og Krists Auznieks fra Latvia.

- Vi er utrolig stolte av å kunne presentere denne forestillingen på årets Festspill, den blir ikke bare en av de mest visuelt tekniske forestillingene vi har satt opp i Storsalen, men det er også et fantastisk prosjekt av et virkelig stort navn på den internasjonale teaterscenen de siste 30 årene, danske Kirsten Dehlholm. Hun har skapt et stort samarbeid på tvers av kunstfeltet og landegrenser og har fått strålende kritikker for denne sjangeroverskridende og innovative forestillingen, som vises for første gang i Norge på Festspillene i Nord-Norge, utdyper Utsi.

NeoArctic settes opp i Harstad kulturhus, Storsalen 24. juni.

Innovativ nordlig scenekunst i nyproduksjon

Det er en viktig ambisjon for Festspillene å bidra til at den nordlige scenekunsten videreutvikles og at flere nyproduksjoner ser dagens lys. I 2017 satses det derfor videre på å co-produsere nordlige scenekunstprosjekter med tre store prosjekter på trappene for årets festival. Det prisvinnende teaterkompaniet Teaterterminalen er først ut med den sjangeroverskridende forestillingen FORHOLDET. Her kombineres blant annet lydinstallasjon og scenografi for å fortelle en underfundig og komisk historie om et veldig spesielt kjærlighetsforhold.

- Mari Andreassen er en spennende teaterskaper fra nord som forteller historien om et helt spesielt parforhold på en formmessig nyskapende måte. Dette er intet mindre enn en teaterforestilling uten skuespillere, der publikum kommer inn i et snakkende rom hvor historien fortelles med bruk av teknologi på en ny måte, og hvor Gaute Barlindhaug bidrar til et helt spesielt lydbilde. Dette er teaterinnovasjon og sammen med tematiseringen av vår higen etter det perfekte forholdet vil det oppleves både nært og spennende for publikum, sier Utsi.

Forholdet settes opp i en leilighet i sentrum over flere dager under Festspillene i Nord-Norge.

Norsk-svensk samarbeidsprosjekt

Når vår egen Tonje Unstad står på scenen for første gang med svenske Oscar Danielson i Nordic Hall er det en konsekvens av Festspillenes ønske om å tilrettelegge for nye musikalske møter. Tonje Unstad er en av våre viktigste visekunstnere, og har vunnet Spellemannprisen to ganger. Oscar Danielson er anerkjent som en av Sveriges beste tekstforfattere, og har turnert over hele Skandinavia. Festspilldirektøren ser spesielt frem til å se resultatet når disse to sterke stemmene møtes:

- Det er fint å bidra til samarbeidet mellom to svært folkekjære og kritikerroste artister. Begge er kjente for sitt solide låtskriverhåndverk og sine bidrag til å fornye visesjangeren. Vi ser frem til denne konserten, og er sikre på at det vil bli en vakker og unik opplevelse for publikum.

Tonje Unstad og Oscar Danielsson står på scenen i Nordic Hall søndag 25. juni.

Nye historier fra nord

The Jerry Cans er et svært populært band fra den nordlige delen av Canada som nå turnerer i Europa og Australia.  Musikalsk blir de ofte beskrevet som en krysning mellom the Clash og the Pogues, og har hentet sin inspirasjon og røtter fra livet i Arktis. Kombinasjonen av ulike stilarter er en bevisst refleksjon av hvordan det er å leve i Inuktitut i Canada, som er en smeltedigel hvor nordlige mennesker møter tilreisende fra hele verden. The Jerry Cans er et band som ønsker å bryte med vedtatte sannheter om mennesker i arktis ved å fortelle nye historier og viktige betraktninger fra nord.

- Denne bookingen er en refleksjon av vår satsing på kunst fra det sirkumpolare området, og er spennende fordi de kombinerer elementer av strupesang med en energisk folkrock, og gjør det med utgangspunkt i et engasjement for de nordlige historiene som så ofte ikke blir fortalt. De er et strålende liveband som er kjent for å få publikum til å danse, så dette blir en morsom kveld i Nordic Hall, avslutter Utsi.

The Jerry Cans spiller i Nordic Hall tirsdag 27. juni.