FESTSPILLENE I NORD-NORGE 2015

Georg Buljo Foto Henrik Beck Kolonihaven.jpg

Foto: Henrik Beck/Kolonihaven

I år er STEMMER Festspillenes hovedtema. Publikum får høre, se og oppleve et mangfold av artister og kunstnere. Åtte dager med kunst og musikk fra Sapmi og land øst for oss, som Russland, Kroatia, Kina, Makedonia og Polen. Det blir romfolks fortellinger, samtaler om naturens betydning, UngKunst, jazz og Sibelius, visuell lek, folkemusikk, kammermusikk, kor og mye mer.

Årets Festspillprofil

Georg Buljo er årets Festspillprofil. En musiker som beveger seg ubesværet mellom ulike sjangre. Under Festspillene vil Georg presentere noe av den utrolige kvaliteten og bredden som finnes i det samiske i dag. Med røtter i Kautokeino, stor allsidighet og sterk improvisasjonsevne omtales han som en fornyer av det samiske.

I år vendes også blikket mot øst, til flere rytmer, mer skjønnhet, lidenskap og melankoli.

From Russia with love

Kultur har en enestående mulighet til å rekke ut hånden der hvor storpolitikken strever. Festspillene gleder seg til å presentere et stort spenn innen russisk musikk og kultur i år. Fra humørfylt, dansbar folkemusikk til kammermusikk og den vakreste mannskorsang. Juvelen i kronen blir kanskje teaterstykket Anna Karenina med Gørild Mauseth fra Norge og Gorky Theateret fra Vladivostok.

Mangfoldige, inkluderende og nyskapende

Artister fra 26 nasjoner gjester årets Festspill. Mange av dem opptrer for første gang i Norge. Som Ajinai, Takula, Volosi, Trad.Attack og Otava Yo, og scenekunstproduksjonene The Trail, Leo, Imagine Toi og Anton, Luka og Benjamin.

Festspillene i Nord-Norge presenterer kunst og kulturopplevelser for lekne mennesker i alle aldre, og inviterer publikum til å oppsøke det de ikke visste fantes, eller ikke visste de likte.

Pass og temapakker

Fra 2013 har publikum kunnet kjøpe tredagerspass og ukespass, i år lanseres også fem temapakker.

Ungt fokus

Artister som Oh, Monica Heldal, Quartetto Testosterone, UngKunstnerne, Nora Konstanse, Likholmen, Elias Narendran, Snakka San & SVER og Sondre Justad viser kvaliteten og bredden blant unge artister i Norge.

Midtsommer

Sjelden har Festspillene gledet seg slik til St. Hansaften! Reza e iRagazzi består av eliten av norske operasolister. De kommer til Festspillbyen ledet av rebellen i norsk klassisk musikkmiljø, Reza Aghamir. 13 seriøse karer som vil framføre Grieg slik han ikke har vært hørt her før, klassiske operaarier, men også noen overraskelser… 

Når publikum spiller en rolle

Festspillene vil i år gi publikum flere anledninger til selv å delta i kulturopplevelsene.

Det anerkjente, franske ensemble Le G. Bistaki med bakgrunn fra nysirkus og  gateteater kommer med paller av fransk takstein, en haug damevesker og tar publikum med på en utendørs opplevelsesvandring i ”Cooperatzía The Trail”.

I forestillingen ”Imagine Toi” inviterer tidligere Cirque du Soleil-stjerne og klovn Julien Cottereau, til en fysisk mimekomedie der han tar i bruk publikums fantasi.

Noise Control var bestillingsverk til Insomniafestivalen i Tromsø høsten 2014. Festspillene er glad over å kunne løfte frem denne forestillingen en gang til. En installasjonsforestilling med musikk og dans, der publikum må ta aktivt stilling til hvordan de ønsker å oppleve stykket.

LEO er årets underfundige og visuelle godbit, her lekes det med sansene våre i en morsom forestilling der tyngdekraften utfordres.

I begge UngKunst-forestillingene trekkes publikum med i handlingen om de vil, og i forestillingen Anton, Luka og Benjamin involveres lokale barn.

NUK++ til Storsalen

I fjor var den store  NUK++ avslutningen lagt til Laugen, til glede for et stort publikum. I år blir avslutningsforestillingen i Storsalen i Harstad Kulturhus lørdag 27. juni.

Nord-Norge

I 2015 har vi 16 forestillinger og 22 konserter artister med tilknytning til Nord-Norge, samt to barneforestillinger. Ti av instruktørene på barn og unge-verkstedene,  seminaret og våre tre utstillinger har også tilknytning til landsdelen.

For detaljerte omtaler av alle forestillinger og konserter se program 2015.

Festspillene i Nord-Norge – Harstad - 20.-27. juni 2015.