Festspillprofilprosjekt blir audiovisuell forestilling, album og debutbok
Etter en toårig utviklingsprosess er det nå klart at multikunstner og Festspillprofil Ingeborg Oktober vil presentere det audiovisuelle verket «Et fucka år» som sitt profilprosjekt. Forestillingen får premiere tirsdag 22. juni i Harstad kino, og det Harstadbaserte forlaget Utenfor Allfarvei gir samtidig ut bokversjonen av prosjektet.
Multikunstner med viktig budskap
Ingeborg Oktober er kjent for sin nordnorske visesang i både akustisk, minimalistisk form så vel som rock/folk. Sjangermessig har låtene blitt beskrevet som vakre, fengende melodier med tekster som utfordrer lytteren til å høre ekstra godt etter. «Et fucka år» handler om det året da ekskjæresten døde etter to år uten kontakt. Med dette nye verket vil Ingeborg Oktober formidle sorg-prosesseringens mange sider.
- Etter å ha opplevd de enorme ringvirkningene selvmord kan utløse har jeg forsøkt å skape et kunstnerisk verk som kanskje kan være med på å forebygge selvmord. Selv om det er et alvorlig tema blir ikke dette en trist suppe med låter, men et energifylt sammensurium av voksent alvor, barnlig fantasi og vitenskapelige funfacts, sier Ingeborg Oktober.
I animasjonene og illustrasjonene i «Et fucka år» følger man historien til en veldig liten forsker og eventyrer, med en stil som er inspirert av både Mummidalen og Studio Ghibli. I tekstene får man innsikt i historiske oppfinnelser og fremtidsscenario som linkes opp til det unike i mennesket, nemlig skaperkraften og behovet for mening. Til sammen har dette blitt tre formater: en forestilling, en bok - og til sist et album.
- På mange måter vil "Et fucka år" være et verk som man kan vende tilbake til flere ganger og oppdage nye ting. Jeg har forsøkt å være mest mulig konkret og folkelig, og forsøkt å forenkle svært komplekse tema som alene kan kjennes overveldende. Det blir en slags monolog, med en del underfundige digresjoner, om hvordan det er å ha det skikkelig tøft, forteller Ingeborg Oktober.
Historieforteller fra nord
Ingeborg Oktober har hatt en imponerende karriere allerede, og nå har hun benyttet tiden som festspillprofil til å ta tak i en viktig tematikk som både er nær for henne personlig og høyaktuell i tiden vi lever i.
- Ingeborg Oktober er en svært viktig historieforteller fra nord med hennes personlige og skarpe tekster, og etter smakebiten fra Kulturnatt Harstad i 2020 er jeg sikker på at dette blir en sterk og nær opplevelse. Her tar hun tak i en viktig tematikk rundt selvmordsforebygging og sorgprosessering når hun nå deler sine erfaringer med tap og betraktninger rundt hennes egne opplevelser. I tillegg er dette et tema som berører mange, og som det er viktig at også kunsten kan tematisere, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.
Det har kjentes viktig å kunne gi folk verktøy til å snakke sammen om det som kanskje er det mest universelle tabuet vi har. Jeg har aktivt unngått romantiseringen som ofte skjer etter slike dødsfall, og heller valgt å fokusere på hvordan man kan håndtere selvmordsrelaterte problemstillinger. Verket er ment som en hjelpende hånd til folk som strever med selvmordstanker, til profesjonelle som vil utvide horisonten, og til de som er etterlatte eller pårørende, sier Ingeborg Oktober.
Bokutgivelse av Utenfor Allfarvei Forlag
Samtidig med premieren på forestillingen lanseres Ingeborg Oktobers debutbok av Utenfor Allfarvei Forlag.
- I denne boken gir Ingeborg stemme til mange som sliter med vanskelige dager og tanker, og til etterlatte der selvmord ble veien ut. Det er sterke tekster som viser et stort følelsesspekter. Vi synes at det er viktig at tekstene også finnes mellom to permer; ordene kan leses om igjen, man kan pause, gå tilbake, og man får plass til egne tanker, sier forlagssjef Veronica Melå.
Panelsamtale med mental helse på dagsorden
Forlagssjefen mener tematikken rundt selvmordsforebygging bør på dagsordenen, og bidrar derfor også til en panelsamtale med blant annet psykolog Peder Kjøs, som har fungert som en rådgiver for Ingeborg i prosessen.
- Selvmord er en utvei alt for mange velger å ta. Vi må ikke bare snakke om selvmord og pårørendes håndtering og reaksjoner, men også forebygging og psykisk helsevern. Ikke bare er de nordligste fylkene høyest per capita når det gjelder selvmord, men vi lever også i tung tid. Pandemien har medvirket til at enda flere enn før opplever at livet er vanskelig. Jeg tror tekstene, boka, plata, forestillingen, alt det som Ingeborg presenterer i dette prosjektet vil ha stor betydning for mange mennesker, sier Melå.
- Siden menn i alderen 40-60 år er blant de som er mest utsatt for selvmord, og at det er den vanligste dødsårsaken for ungdommer, har jeg også forsøkt å rette meg mot disse gruppene spesifikt. I prosessen med å skape verket har jeg rådført meg med psykolog og forfatter Peder Kjøs for å kvalitetssikre innholdet, og jeg kommer også med konkrete forslag hvordan man kan håndtere angst- og tap av livslyst, avslutter Ingeborg Oktober.
Fakta om Ingeborg Oktober
Ingeborg Oktober fikk Spellemannspris i kategorien Viser for sitt andre album, Skjømmingsboka, som ble sluppet 9. november 2018. Albumet fikk strålende kritikk og terningkast 5 i Musikknyheter, iTromsø og sist men ikke minst Dagsavisen, som beskrev albumet som «perfekt komponert» og Ingeborg som «en av de norske artistene som har størst potensial for å bli folkekjær».
Behøver du noen å snakke med? Mental Helses hjelpetelefon: 116 123.
Hjelpetelefonen er et døgnåpent telefontilbud.
Nyhetsarkiv
- 11.12.2024
- 05.12.2024
- 29.11.2024
- 30.10.2024
- 16.10.2024
- 15.10.2024
- 14.10.2024
- 24.09.2024
- 17.09.2024
- 10.09.2024