Hun åpner Festspillene i Nord-Norge

Når de 57. Festspillene i Nord-Norge åpnes lørdag 25. juni på torvet i Harstad, er det en av ungdommene som har bidratt til Ungdommens Festspill som holder årets åpningstale, 14 år gamle Ingvill Mathilde Torgersen.

Torgersen er til daglig elev på Hagebyen ungdomsskole, og engasjerer seg i Radio Harstad, elevråd, Ungdommens Hus og UKM. I år har hun vært en del av ungdomspanelet som Festspillene i Nord-Norge, UiT Norges Arktiske Universitet og Chili har hentet inn i arbeidet med Ungdommens Festspill, egne arrangement for ungdom mellom 13-17 år på Ludo Bar og Scene. Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir er begeistret og stolt over at en av Harstads ungdommer åpner festivalen, og mener det er et viktig signal og forankring for fremtiden.

- Etter å ha hatt nær dialog med ungdom i regionen i over 2 år er vi sikre i vår sak når vi nå lanserer den største festspillsatsingen på denne målgruppen noensinne. Da er det helt naturlig for oss å invitere en så sterk og klar stemme som Ingvills til å åpne festivalen og la flere høre erfaringene til denne generasjonen – med egne ører. Jeg gleder meg til å høre hva hun vil dele med oss – og oppfordrer flest mulig til å høre godt etter, sier festspilldirektøren.

Gleder seg til en utfordring

Hovedpersonen selv gleder seg til å åpne Festspillene i Nord-Norge, og har tidligere både vært konferansier for UKM og programleder på Radio Harstad, så hun er ikke nervøs for oppmerksomheten hun vil få.

- Jeg gleder meg mye til å gjennomføre, men også til læringsprosessen til skrivinga av talen og hvordan man skal fremføre den. Jeg har ikke gjort noe akkurat som dette før så det er noe nytt og utfordrende, sier Ingvill Mathilde Torgersen.

Festspillparade fra Harstad skole 

Årets festival har over 200 arrangement innen musikk, teater, visuell kunst, debatt, dans, film, yoga, verksted for barn og utendørsforestillinger. Åpningen markeres med en Festspillparade fra Harstad skole med Hærens musikkorps i front - der barn og voksne oppfordres til å løfte frem utrydningstruede arter. 

- Endelig kan vi gjennomføre ekte festival der vi møtes igjen! Åpningsseremonien vår skal være en markering av dette, og vi vil ha flest mulig med allerede fra starten – i festspillparaden skal vi markere at piggsvin, blåhval, bjørn og gaupe er blant våre utrydningstruede arter, og vi vet at flere skoler er i gang med å lage plakater eller paroler med barna. Her kan alle som ønsker å delta bli med – det er gratis og åpent for alle. Hærens musikkorps viser vei til torvet, der det blir taler, musikk og ekte festspillstemning, sier Skúladóttir.

Lover muldvarper, is og ansiktsmaling

Barna som møter på Harstad skole kl 11:30 på åpningsdagen kan velge om de vil kle seg ut som et dyr de liker, Festspillene og Røde Kors stiller med ansiktsmaling og is til de som møter opp. Kl 12:30 starter paraden med 6 store muldvarper som blir med i paraden, skapt av festivalkunstneren Philippe Quesne, sier Skúladóttir.

- Disse muldvarpene i menneskestørrelse er helt fantastiske, og vil lede an i festspillparaden. Vi forventer at det blir svært god stemning – dette er en god grunn i seg selv til å få med seg paraden og åpningsseremonien til årets beste uke i Harstad, sier Skúladóttir.

Stemmer fra regionen

Åpningsseremonien vil i tillegg ha konsert med muldvarpene, innslag fra Bodø Domkirkes Guttekor og den lokale sangeren Inna-Marja Amundsen, så publikum kan glede seg til en festspillåpning i stort format igjen. 

- Jeg håper vi får se flest mulig på torvet lørdag 25. juni! Endelig kan vi møtes igjen, og endelig kan vi feire starten av festivalen vår sammen, avslutter Skúladóttir.