I dag lanseres årets beste uke for ungdom!

nuk_2021.jpg

NUK 2021 er foto, teater, musikk, drag og store doser skaperkraft.

Etter grundig planlegging er nå årets utgave av NUK – Ny ung kunst, Festspillene i Nord-Norges kunstfestival for ungdom klar. Festivalen arrangeres fra 20.-26. Juni i år, og nå kan ungdommer med og uten funksjonsnedsettelser fra hele Nord-Norge melde seg på.

- Vi er strålende fornøyde med programmet til årets festival, og har lenge gledet oss til å dele det med verden. Vi kan love prosjekter og kunstnere som gir deltakerne plass til å være kreativ, og som er opptatt av hva deltakerne tenker og mener om kunsten de skaper. Vi håper selvfølgelig at mange vil melde seg på, det viktigste med NUK er tross alt deltakerne, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Årets prosjekter: Musikk, teater, drag og foto

NUK er en helt unik festival for ungdom, og har blitt arrangert siden 1992. Som deltaker ved festivalen får unge skape kunst sammen med erfarne kunstnere. Kunstprosjektene ungdommene kan velge mellom i år er alt fra teater, til musikk, fotografi og drag. Mot slutten av uka settes arbeidet i de ulike prosjektene sammen til en liten konsert, forestilling eller utstilling som vises på Festspillene i Nord-Norge. 

- På NUK er vi opptatt av at kunst som skapes av ungdom også skal handle om ungdom. Det er deres stemmer som skal være det bærende elementet gjennom hele prosessen, og hvert år blir vi overvelda over hva ungdommene skaper og formidler i løpet av NUK-uka. Det finnes så mye talent blant unge i nord, og det er viktig for oss å sørge for at NUK fortsetter å være en arena der man kan utforske og oppdage kreativiteten sin, sier Tine Skjold, prosjektleder for NUK.

NUK er for alle

NUK jobber for et samfunn med plass til alle, og at NUK er en inkluderende kunstfestival betyr at man legger til rette for prosesser som kan inkludere og utfordre samtlige av deltakerne – uavhengig av hvem de er eller hvor mye de kan fra før:

- På NUK legger vi til rette for de som har fått mulighet til å utvikle ferdigheter i f. eks musikk, teater, tening, dans eller lignende, og for de som ikke har det. Årlig opplever vi at deltakerne har stor glede av at dette spennet finnes på festivalen, og jeg tror det har en sammenheng med at det å skape kunst på NUK handler om mer enn å være teknisk god. Det handler også om å utforske og utvikle gode historier, og ikke minst om være engasjert i de tingene man skaper sammen med andre. For mange åpner det seg opp nye dører i løpet av NUK-uka nettopp fordi man jobber med folk som har en annen bakgrunn enn de selv, og det synes jeg er skikkelig kult, forteller Skjold.

Tar smittevern på alvor

Planleggingen av årets festival har vært omfattende, og de har gått mange runder på om det ville bli mulig å gjennomføre eller ikke.

- Det er selvfølgelig usikkerhetsmomenter knyttet til gjennomføring av en festival midt under en pandemi, men vi har gjort et grundig arbeid i planleggingen av årets festival og har tett dialog med smittevernseksperter og helsemyndigheter. Vi kjenner oss derfor trygge på at vi skal kunne gjennomføre på en smittevernvennlig måte dersom utviklingen ikke stopper her, eller at det kommer en økning i smitten. Men selvfølgelig, må vi avlyse så må vi det, og da vil man få pengene sine tilbake, avslutter Skjold.