Komponerte lyden av nordhimmelen

James Clapperton Foto Tone A. Karlsen.jpg

Produsent, pianist og komponist James Clapperton har komponert åpningsstykket til Sound Festival. Foto: Tone A. Karlsen

Festspillprodusent James Clapperton har komponert musikkverket ”Northern Sky” som skal åpne årets Sound Festival i hjemlandet Skottland. Nå er han intervjuet av The Herald Scotland om inspirasjonen fra nord, som er uunngåelig representert i verkene hans.

- Det er så mye plass her. En brutal vakkerhet! Fjellene minner om glasskår som har ramlet ned fra himmelen, sier Clapperton i intervjuet med avisen som har lesere over hele Skottland.

Festspillprodusenten forteller at det er umulig å ikke bli påvirket av de monumentale omgivelsene som har flankert han, siden han flyttet til Nord-Norge for to år siden.

- Jeg liker denne delen av verden. Folk er veldig direkte her. Med en slik form for villhet i naturen fra alle kanter som vi har her oppe, så er det ingen vits i ikke å være direkte, sier komponisten og pianisten som også er produsent hos Festspillene i Nord-Norge.

Red Note Ensemble skal urframføre Clappertons komposisjon ”Northern Sky” under åpningsseremonien på Soundfestival den 22. oktober i Aberdeen. James Clapperton er spent på mottakelsen av stykket, og reiser til Skottland for å få med seg urframførelsen.

 ”Northern Sky” er et halvtimes langt stykke skrevet for fløyte, klarinett, cello, viola og perkusjon. Stykket er delt i fire sekvenser som skildrer ulike nordlige himmelstrøk. Tre av seksjonene følges av dikt på nordnorsk, islandsk og russisk. Avisen omtalte den ene av diktoppleserne som hans forlovede, i intervjuet. Dermed fikk også Svetlana fra Vladivostok og James i Harstad klart opp i at de faktisk er forlovet og vil gifte seg, selv om de nå lever i et avstandsforhold med halve kloden som reisevei!